Ik houd van rivierkloven. Ze liggen als ongenaakbare blauwe aders in een grillig, rotsachtig landschap, met op elk plekje weer een ander bijzonder uitzicht. In het voorjaar van 2017 ontdekte ik al de Gorges du Verdon, dit keer is het tijd voor de Gorges de l’Ardèche. Minder ruig en desolaat, maar ook vol met verrassende uitzichtspunten.
Zelf ook op vakantie naar de Ardèche? Misschien heb je wat aan deze tips!
Op zoek naar een GPS-bestand van deze route? In ons boek Frankrijk Puur Roadtrips vind je deze en nog 49 andere reisroutes in Frankrijk, inclusief downloadbare GPX-bestanden.
De Gorges de l’Ardèche heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen: de weg die erlangs loopt wordt naar schatting jaarlijks door 1,2 miljoen auto’s, bussen en campers gereden. En onder de iconische toegangspoort tot de Gorges, de Pont d’Arc, passeren jaarlijks zeker 100.000 kano’s, kajaks en andere bootjes. Dat is wel eens anders geweest. Want tot de aanleg van de toeristische route in de jaren ’60, was het gebied afgelegen en weinig bekend. In de dertiende eeuw werd er in een van de bochten van de Ardèche een klooster aangelegd, dat twee eeuwen later weer verlaten werd. De restanten hiervan kun je nog steeds bewonderen vanaf de weg.
Toen de weg werd aangelegd was het snel gedaan met de rust, en groeide het gebied uit tot een populaire bestemming. De streek is inmiddels ook helemaal ingesteld op het toerisme, met veel campings en verhuurbedrijven van bootjes. Wat echter niet moet worden vergeten, is dat de Gorges de l’Ardèche ook een natuurgebied is. In het zuidelijke deel vind je dan ook vrijwel geen campings en staat natuurbeheer voorop.
Herfst
Ik kan me voorstellen, met al de campings en de aantrekkingskracht van de streek, dat het in de zomer misschien niet de beste bestemming is als je vooral van de rust en ruimte wilt genieten. Dat is echter anders in de herfst, gelukkig. Want op het moment dat ik mijn auto over de bochtige weg langs de kloof stuur is het uiterst rustig en kunnen we volop genieten van de uitzichtspunten. Aan het begin van de middag hebben we de Grotte Chauvet 2 Ardèche (Caverne du Pont d’Arc) bekeken, de compleet nagebouwde grot van Chauvet die in de jaren ’90 werd ontdekt. We besluiten om de route door de Gorges vanaf de zuidkant te rijden, en nemen onderweg nog even de tijd om het dorpje Aiguèze te bekijken. Vanaf daar kijk je heel mooi de zuidelijke Gorges de l’Ardèche in.
Wanneer we vanaf Aiguèze de Gorges binnenrijden komen we al snel het eerste uitzichtspunt tegen. Die punten zijn overigens goed aangegeven, en onlangs volledig gemoderniseerd. Er zijn elf officiële uitzichtspunten, die allemaal een naam hebben gekregen. Bij allemaal stoppen is niet per se nodig, want sommigen volgen elkaar wel heel snel op. Maar neem in elk geval de tijd bij het cirque de la Madeleine, na de Pont d’Arc waarschijnlijk het meest gefotografeerde plekje van de Gorges de l’Ardèche. De bocht in de rivier levert hier een bijna volmaakt plaatje op, met het groen van de bossen, het fijne gruisstrandje, het water en de grijze rotskliffen.
Pont d’Arc
En dan doemt uiteindelijk na een bocht bij het gehucht Chames ineens de Pont d’Arc op. Vanaf deze kant kijk je er van bovenaf tegenaan, en daardoor lijkt hij op het eerste gezicht wat klein. Maar dat verandert als we doorrijden en aan de onderkant onze auto neerzetten. Ik probeer zo dicht mogelijk aan de voet van deze bijzondere natuurlijke boog over de rivier te komen voor het ultieme shot met mijn camera. Bij gebrek aan een zonnetje moet ik het doen met wat grauwere beelden, maar dat doet niets af aan de indruk die de Pont d’Arc achterlaat. Een bijzonder en uniek natuurfenomeen dat je niet mag missen als je in deze buurt op reis bent.
Praktisch
De route door de Gorges de l’Ardèche is ongeveer 35 kilometer lang. Met pauzes om van het uitzicht te genieten moet je er zeker anderhalf tot twee uur voor uittrekken. Je kunt zowel in Vallon Pont-d’Arc als bij Aiguèze beginnen. Beide eeuwenoude dorpjes zijn op zichzelf ook leuk om te bekijken, of er even te genieten van een drankje of hapje. Het beste kun je deze route in het voor- of naseizoen rijden.