H

Hoe vind je een goed en betaalbaar restaurant in Parijs? + tips voor restaurants

Restaurants in Parijs

Er zijn weinig Franse bestemmingen voor een stedentrip die meer tot de verbeelding spreken dan Parijs. Overdadige winkelstraten zoals de Avenue Montaigne en de Champs-Élysées, wereldberoemde monumenten zoals de Eiffeltoren, en op elke hoek van de straat barretjes, bistro’s en brasseries die je naar binnen proberen te lokken met typisch Franse menu’s. Maar let op, want sommige van die restaurantjes zijn weinig meer dan veredelde fastfood-keukens. Hoe vind je nu tussen al het toeristenvoer toch een heerlijk en tegelijk betaalbaar restaurantje?

Dat Parijs zo’n populaire bestemming is, heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen. Al die mensen moeten eten, en daar springen ondernemers handig op in. Gewone fastfoodrestaurants zijn er al genoeg, zoals de McDonalds en de Burger King. Maar ook achter die idyllische voorgevel met Franse teksten en authentiek ogende gerechten krijg je soms weinig meer kwaliteit. Zo stapte ik laatst in Parijs het vanbuiten sfeervol ogende restaurant Faubourg 34 binnen, aan de Rue du Faubourg Montmartre, waar we een matige hamburger en een smakeloze steak tartare, met bleke frietjes en een schraal blaadje sla kregen voorgeschoteld. Het was er bovendien koud en tochtig binnen, geen prettige ervaring dus. Een dag later aten we een overheerlijk Frans driegangenmenu voor zowat dezelfde prijs, en een dag eerder hadden we voor nauwelijks meer geld al ergens prima Italiaans gegeten. Hoe konden we zulke grote verschillen aantreffen, en wat heb ik geleerd van mijn ervaringen met lunchen en dineren in Parijs? Ik deel hieronder wat tips!

Restaurants in Parijs

#1 In welke buurt ben je?
Ben je in een toeristische straat, of juist een beetje achteraf? Als dat laatste het geval is, dan heb je het meeste kans om bij een charmante buurt-bistro te belanden waar je voor een goede prijs een lunchmenu of à la carte kunt eten. In het Quartier Latin liepen we bijvoorbeeld de Bistro du Marché tegen het lijf, tegenover Place Monge, waar we prima hebben gegeten (ik nam de salade Auvergnate). Niet exceptioneel, maar gewoon goed eten, vers bereid, voor een goede prijs.

#2 Let op de menukaart
Wat me opviel bij dat restaurant hierboven, en ook bij de andere restaurants waar we goede ervaringen hadden, was dat de menukaart geen geplastificeerde, gedrukte kaart was, maar handgeschreven op een krijtbord. En bij de uitstekende restaurants waar dat niet was, was de menukaart op wat luxer papier afgedrukt. Wees wantrouwig als je een wat plakkerige geplastificeerde kartonnen kaart in handen gedrukt krijgt. Grote kans dat dit zonder passie bereidde standaardgerechten zijn die waarschijnlijk al maanden, zo niet jaren, op de kaart staan. Bij een handgeschreven menukaart vind je vaak wisselende gerechten die met verse ingrediënten bereid worden. Het geeft bovendien aan dat de chefkok houdt van verandering en in staat is diverse soorten gerechten te bereiden. Over het algemeen een teken van kwaliteit dus!

Restaurants in Parijs
De menukaart bij Au Bascou

#3 Zoek op de Michelin-website/gids
Maar dé gouden tip is toch wel deze. Bekijk in Parijs ter plekke op de website van Michelin welke restaurants er allemaal in de buurt zijn. Via de website van Michelin kun je op basis van de locatie waar je je op dat moment bevindt zoeken.

Misschien denk je ‘Michelin? Dat zijn toch allemaal dure sterrenrestaurants?’. Dat klopt niet helemaal. Van oorsprong is de Michelingids gewoon een gids met toeristische informatie, aangevuld met enkele tips voor horeca. Een select deel van de Michelintips krijgt een, twee of drie sterren, en dat zijn dan ook meteen de meest prestigieuze. Maar daarnaast staan er in de Michelinreisgidsen ook gewoon laagdrempeligere restaurants, die geen sterren krijgen maar wel goed beoordeeld worden. Via de site van Michelin zijn alle tips terug te vinden, compleet met een weergave van de gemiddelde prijzen voor een menu en à la carte. Op die manier belandde ik op de zondagavond van mijn stedentrip bij de sfeervolle brasserie Vaudeville tegenover de Bourse. Op de Michelinsite lazen we daarover: ‘Bereidingen met kwaliteitsproducten, een vakkundige chef. Gewoonweg lekker eten!’. En daar is geen woord gelogen aan, heb ik ondervonden.

#4 Lunch met een warme maaltijd in Parijs
Veel Franse restaurants, ook de hele goede en duurdere, hebben rond de lunch een betaalbaar menu. Je kunt dan kiezen uit drie of twee gangen, waarbij je bij die laatste keus hebt uit voor- of nagerecht. Meestal liggen de prijzen hier voor drie gangen zo tussen de 20,- en 25,- euro. Soms liggen de menu’s vast, soms kun je kiezen tussen twee of drie gerechten per gang.

Tips voor restaurants in Parijs

Dit zijn de restaurants die ik kan aanbevelen, hier heb ik zelf gegeten tijdens mijn stedentrip naar Parijs.

Beau & fort 37 Rue du Faubourg Montmartre
Kaas, kaas en nog eens kaas! Beau & fort is een hippe kaasboer en -bar, waar je naast het winkelgedeelte een klein restaurant vindt. Hier lunchte ik, met een lekkere (kaas)burger.

La Piazzetta 98 Rue Montmartre
Op de eerste dag van mijn tripje naar Parijs hadden we ‘s avonds zomaar zin in Italiaans, in plaats van de Franse keuken. En dan heb je in Parijs ook genoeg opties. La Piazzetta maakt gebruik van verse ingrediënten voor heerlijke huisgemaakte gerechten.

Bistro du Marché 75bis Rue Monge
Na een bezoek aan het Musée de Cluny liepen we richting de Romeinse arena. Iets verderop vonden we de buurt-bistro du Marché. Prima, vrij eenvoudige gerechten, voor een goede prijs. Het was lunchtijd, dus ik had genoeg aan een stevige Salade Auvergnate.

Brasserie Vaudeville 29 Rue Vivienne
Rondom Opera Garnier en de Bourse vind je wat luxere restaurants. Dat betekent niet dat het meteen onbetaalbaar was, bij Vaudeville heb je goede gerechten voor een goede prijs. Het publiek is voornamelijk Frans en van de wat hogere klasse. Zo zaten we naast een tafeltje waar volop werd gepraat over met welke regisseur ze allemaal hadden samengewerkt, en waar ‘die-en-die’ nu aan het werk was, in Londen, New York, etcetera. We namen drie losse gerechten van de kaart als avondeten.

Au Bascou 38 Rue Réaumur
Voor de laatste dag in Parijs wilden we eigenlijk lunchen in het oudste huis van Parijs, de Auberge Nicolas Flamel. Deze was echter volgeboekt, en dus gingen we op zoek naar een alternatief. En dat vonden we iets verderop, in de vorm van Au Bascou, een restaurant met een Baskisch-georiënteerde keuken. We aten daar een lunchmenu voor 25,- euro per persoon, met drie gangen. Een lekkere pompoen-kastanjesoep, Boeuf-Bourguignon met tagliatelle en als toetje een verrukkelijke chocolademousse, op een origineel bord met dekseltje geserveerd. Aanrader!

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *