Telepherique des Glaciers de la Meije
Hautes-AlpesProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Téléphérique des Glaciers de La Meije: met de kabelbaan omhoog bij La Grave

Het bergplaatsje La Grave heeft veel leuke verrassingen. Het is een vrij authentiek dorp met een prachtige ligging en volop wandelmogelijkheden. Heb je zin in een dagje wat rustiger aan, dan is dit een leuk uitje: omhoog met de kabelbaan naar een gletsjer waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de omgeving. Én extra bijzonder, vooral ook met kinderen, boven kun je een bezoekje brengen aan een heuse ijsgrot met kunstig uitgehakte sculpturen.

De kabelbaan vanuit La Grave brengt je in ongeveer driekwartier tijd vanuit het dorp op 1480 meter naar een hoogte van 3211 meter. Je staat daar aan de voet van de Meije, een bergtop van 3983 meter, een van de bekendste van de Écrins. In 1976 werd deze kabelbaan aangelegd, en nog steeds ga je naar boven in de originele cabines. Er hangen steeds vier of vijf cabines achter elkaar, in totaal kunnen er per uur ruim 400 mensen naar boven vervoerd worden.

In de winter is dit het domein van skiërs en snowboarders, die via de gletsjer toegang hebben tot het skigebied van Les Deux Alpes. In de zomer vind je hier naast dagjesmensen ook mountainbikers, die vanaf de hellingen binnen no-time weer naar beneden afdalen.

IJsgrot

Tijdens de tocht naar boven met de kabelbaan kun je je ogen uitkijken naar de imposante bergwereld. We zagen wat kleine steen- en ijslawines op de steile hellingen waar dikke ijsplakken tegenaan liggen. Ook kun je onder je het pad onderscheiden waar geoefende bergwandelaars naar beneden kunnen afdalen. En hoe hoger je komt, hoe weidser het uitzicht op de omliggende bergen, met in de verte onder andere de toppen van de Vanoise. Als we boven bij het eindstation gekomen zijn zien we naar het westen ook de prachtige Vercors liggen, en herinneren we ons weer even de mooie week die we daar voorafgaand aan de Écrins doorgebracht hebben. Met helder weer kun je, nog verder weg, ook de Mont Blanc zien liggen.

Boven op het plateau waar de kabelbaan uitkomt, vind je een restaurant met panoramaterras, maar de belangrijkste reden waarvoor je hier komt is naast het uitzicht ook de gletsjer die verderop naast en beneden je ligt te schitteren. Via een breed en makkelijk begaanbaar pad kom je bij de gletsjer uit waarin de ijsgrot is uitgehakt. Voor een bezichtiging van de grot kun je beneden bij de kassa van de kabelbaan kaartjes kopen en nadat we die hebben laten zien betreden we een donkere, koude wereld waar de mooiste figuren worden uitgelicht in het schijnsel van felle lampen. Een gangenstelsel leidt je langs mooie ijssculpturen van onder andere allerlei soorten dieren. Vooral als je met kinderen bent is dit de moeite waard, ze kijken hun ogen uit en van alle kanten hoor je dan ook enthousiaste kinderen hun verbazing uitten.

Wandeling naar Lac du Puy Vachier

Nadat we van een drankje én het uitzicht hebben genoten op het terras van het restaurant, en alle informatieborden die her en der staan hebben gelezen, keren we terug naar het dal. Halverwege stappen we uit bij het middelstation, waar je allerlei loungeplekjes vindt en diverse wandelingen staan aangegeven. We hadden gehoord dat de wandeling naar het meertje Puy Vachier de moeite waard zou zijn, dus nemen we daar nog even de tijd voor. Na een half uurtje wandelen over een makkelijk, rotsachtig pad, komen we bij dit meer, dat als een blauwe parel ligt te schitteren in het berglandschap. De moeite waard is het zeker, ook omdat je in de omgeving kunt zoeken naar bergkristallen.

Denk er wel aan om op tijd weer terug te gaan naar de kabelbaan, want de laatste mogelijkheid is rond vijf uur. Als je die mist moet je zo’n drie uur naar beneden lopen over een behoorlijk steil pad, dat vrij saai is, zoals we later hoorden van een Nederlandse familie met jonge kinderen die wel naar beneden waren gelopen.

Praktisch

  • Voor kinderen tot 2 jaar is de kabelbaan bij La Grave verboden, vanwege de snelle stijging.
  • Hou er rekening mee dat het op de gletsjer koud kan zijn. De stelregel is dat het per honderd meter stijgen ongeveer 0,6-1 °C kouder wordt. Je stijgt ongeveer 1800 meter, dus het kan tot 18 graden kouder zijn dan in het dal.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Leuk artikel, momenteel zijn we in die regio zelf op vakantie en kunnen alleen maar beamen hoe mooi het hier is!
    Even over je stelregel; die regel luidt dat met elke 100 m stijging de temperatuur 0,6° daalt.

    1. Hoi Rogier, bedankt voor je aanvulling! Er stond 6 graden per 1000 meter, volgens het KNMI is het overigens 0,6 tot 1 graad kouder per 100 meter stijging. In de bergen zal het overigens ook wel weer net iets genuanceerde liggen en van nog andere factoren afhankelijk zijn.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant