Girolata
CorsicaHaute-Corse

Girolata, verborgen pareltje op Corsica

Ze bestaan nog, van die dorpjes die gespaard lijken te zijn van vrijwel alle menselijke vooruitgang, die niet in de vaart der volkeren zijn meegegaan, waar het leven zich nog grotendeels afspeelt zoals eeuwen geleden. Een van die dorpjes in Frankrijk is Girolata op Corsica. Om er te komen moet je ofwel met de boot, ofwel wandelend, over een pad dat anderhalf uur in beslag neemt.

Streektips

Zelf op vakantie naar Corsica? Misschien heb je wat aan deze tips!

Girolata ligt midden in het natuurpark Scandola. Volgens archeologen is de baai al minstens sinds de derde eeuw voor Christus in gebruik als aanlegplaats, vanwege de beschutte ligging. Al de eeuwen daarna bleef het een kleine maar belangrijke plek voor de scheepvaart. Bij slecht weer of bij strijd op zee, zochten schepen de beschutting van de baai op. Dat zorgde er overigens niet voor dat de nederzetting zelf belangrijker werd. In de loop der tijd werd er dan ook nooit een weg aangelegd die Girolata met de rest van Corsica verbond.

Je kunt het dus alleen bereiken via een lange wandeling, of door er met de boot aan te meren. Dat laatste is ook de manier waarop ik een bezoek bracht aan het dorp. Tijdens een excursie naar natuurpark Scandola doen de meeste bootjes de haven even aan. Je krijgt dan de gelegenheid om een klein uurtje het dorp te verkennen, eventueel wat te zwemmen, of op een terrasje te genieten van de haast tropische sfeer. Een leuke onderbreking van het boottripje vond ik! Als je aan komt varen richting het dorp zie je al meteen dat je met iets bijzonders te maken hebt. Verspreid rond de overblijfselen van een klein kasteel liggen enkele huisjes, op het strandje in de baai staan wat houten hutjes, veel is het allemaal niet, maar heerlijk schilderachtig. Wil je langer genieten van deze sfeer dan kan dat ook: in het dorpje vind je een kleine camping en enkele andere eenvoudige onderkomens.

Piraterij

Verreweg de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van het dorpje vond plaats in de zestiende eeuw, toen de bekende piraat Turgut Reis er gevangengenomen werd. Hij had zijn toevlucht gezocht in het haventje van Girolata. De vloot van Genua zat achter hem aan en wist hem uiteindelijk nabij Girolata te overwinnen. Nadien werd er in Girolata een klein fort gebouwd, dat de haven moest beschermen tegen vijandelijke schepen en piraten.

Postbode

Girolata ligt afgelegen, maar niet zo afgelegen dat de Franse post er niet meer kan komen. Tot 2006 liep ‘Guy le facteur’ vrijwel dagelijks het pad vanaf de verharde weg naar het dorp, waar hij zo’n veertig minuten over deed. Met zijn forse gestalte en grote baard was hij een markant figuur waarover nog steeds wordt gesproken. Hij overleed in 2017, maar leeft voort in de naam van het wandelpad, dat sindsdien als bijnaam het sentier de Guy le facteur heeft.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant