Gorges du Verdon
Alpes-de-Haute-ProvenceProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Gieren spotten op de Route des Crêtes in de Gorges du Verdon

Indrukwekkender dan dit krijg je het niet: duizelingwekkende afgronden, prachtige uitzichten, en machtige grote vogels die op enkele meters over en langs je heen zweven, gedragen door de thermiek. In 2005 werd de vale gier hier in de Gorges du Verdon uitgezet. En met succes, want na een afwezigheid van eeuwen nestelen ze zich nu weer tegen de steile rotswanden. Met een beetje geluk krijg je uitgebreid de kans ze te bewonderen als je de Route des Crêtes aan de noordkant van de kloof rijdt.

De Route des Crêtes is eigenlijk een verplicht onderdeel van een roadtrip rond de Gorges du Verdon, want hier zie je de kloof op zijn mooist. Vanaf La-Palud-sur-Verdon loopt deze bochtige weg langs de afgronden, met op vrijwel elke bocht een uitzichtpunt. Toen ik er afgelopen voorjaar was, bleek al snel dat we op een goed moment kwamen, zo tegen het einde van de middag en in het voorjaar. Hoe hoger we kwamen hoe dichterbij de gieren vlogen. Eerst zagen we er een handjevol, maar al snel bleken het er enkele tientallen. Af en aan vlogen ze, onder ons, boven ons, vlak voor ons langs. Een boeiend gezicht, waar je uren naar zou kunnen kijken!

Over de vale gier

Vale gieren zijn sociale wezens, die in groepen leven en hun hele leven monogaam blijven. Ze kunnen 95 tot 110 centimeter lang worden, en de spanwijdte van hun vleugels ligt tussen de 2,4 en 2,8 meter. Hoewel ze langzaam door de lucht lijken te zweven, kunnen ze toch snelheden van tot 70 kilometer per uur behalen. Doordat ze hun vleugels amper bewegen en gebruikmaken van luchtstromen kunnen ze met gemak lange afstanden afleggen. Zo kan het zelfs gebeuren dat een groepje binnen een paar dagen vanuit Zuid-Europa tot ons land aan toe vliegt, op zoek naar voedsel.

In de streek van de Gorges du Verdon heb je de meeste kans ze te zien tussen Le-Palud-sur-Verdon en Rougon, hoewel ze ook wel eens uitstapjes maken. Het voorjaar is de beste tijd, omdat ze dan nesten hebben in de rotswanden. Middenin de zomer vliegen de jongen voor het eerst uit.

Kijk dus wanneer je in de Gorges du Verdon bent ook geregeld even naar boven, in plaats van alleen naar beneden… Heb jij ook al eens gieren gezien in Frankrijk?

Meer lezen over de Gorges du Verdon? Download dan mijn ebook Reisgids Gorges du Verdon. De ideale voorbereiding voor je vakantie in dit gebied!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant