Uitzicht op de Pyreneeën
GersOccitanie

De Gers: mooiste uitzichtpunten op de Pyreneeën

Als er één ding is dat de Gers onderscheidt van andere Franse departementen, naast de leuke dorpjes, dan is het wel het fantastische uitzicht dat je geregeld hebt op de zuidelijker gelegen Pyreneeën. Tijdens mijn reis door de Gers heb ik dan ook geregeld geprofiteerd van mooie uitzichtpunten. Twee daarvan vond ik in het bijzonder de moeite waard. Ben je in de Gers en is het mooi weer, dan kan ik je aanraden om hier zeker even langs te gaan!

Je leest op deze pagina over:

De Gers heeft me in veel opzichten verrast: ik was er nog nooit geweest, maar in april ervoer ik dat het een perfecte bestemming is voor mensen die van landelijke gebieden houden. De Gers heeft minstens zoveel leuke dorpen als de populairdere streken Lot en Dordogne, die iets meer naar het noorden liggen, maar is een stuk rustiger en niet ontdekt door het massatoerisme. Je kunt er heerlijk eten voor prima prijzen, er zijn leuke en bijzondere accommodaties te vinden, én voor bergliefhebbers is het een leuk extraatje dat je in de verte de Pyreneeën kunt zien liggen. Ben je langere tijd in de Gers, dan is het ook goed te doen om even een dagje op en neer te gaan.

Maar waar kun je nu het beste terecht voor mooie uitzichten op de Pyreneeën? In het algemeen geldt uiteraard, hoe zuidelijker in de Gers, hoe beter, want dan ben je nu eenmaal wat dichterbij. Niet verwonderlijk dan ook dat het mooiste panorama dat ik vond bijna tegen de zuidgrens van het departement aanligt.

Sauveterre

Het uitzichtpunt bij Sauveterre geldt als een van de bekendste van de streek. Het dorpje zelf, gelegen op een verhoging, stelt niet zoveel voor, maar vlak ernaast is een groot parkachtig terrein ingericht met bankjes en een panoramatafel met daarop de namen van de belangrijkste Pyreneeëntoppen. Je bereikt Sauveterre door vanaf het leuke dorp Simorre naar Lombez te rijden. Over heel deze weg, de D234, heb je regelmatig een mooi uitzicht over de Pyreneeën. Ga vlak voor het dorp Sauveterre naar links de heuvel op en je bereikt het uitzichtpunt.

Valence-sur-Baïse

Het eeuwenoude bastidedorp Valence-sur-Baïse ligt op een lage heuvel en kijkt daardoor mooi uit over de omgeving. Net buiten het dorp, bij de stadspoort aan de zuidkant, heb je een mooi plekje van waar je de Pyreneeën kunt bekijken. Maar helemaal mooi wordt het als je in de kerk aan je linkerkant het deurtje doorgaat en de 60 treden naar boven klimt, waarna je uitkomt op het balkon tussen de twee kerktorens. Hier is een balustrade met daarop een panoramatafel gevestigd, met de belangrijkste Pyreneeëntoppen erop vermeld. Druk op de knop rechts ervan en je indrukwekkende uitzicht gaat vergezeld van een mooi gezongen traditioneel lied uit de streek Gascogne.

Andere plekjes

Op heel veel plekken in de Gers waar je een verhoging in het landschap hebt, kun je eenvoudig de Pyreneeën in de verte zien liggen. Zelf kwam ik nog twee andere noemenswaardige plekken tegen. De eerste is in de buurt van Vic-Fezensac, aan de zuidwestkant van dit dorp. De exacte locatie kan ik niet meer terughalen, maar op diverse punten op het platteland heb je hier uitzicht tot aan de Pyreneeën.

Een laatste plek is op de weg tussen Vic-Fezensac en Valence-sur-Baïse, aan de D112. Je vindt het hier op Google Maps. Ik maakte er de volgende foto.

Uitzicht op de Pyreneeën

Heb jij nog tips voor mooie uitzichtpunten in de Gers? Laat het dan vooral even weten!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Vanaf de heuvel in Durban, net ten noorden van Seissan, heb je ook prachtig uitzicht op de Pyreneeën. Heerlijke omgeving ook om de fietsen!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant