K

Kom op adem in de Gers: perfecte mix tussen natuur en cultuur

Gers

Tussen Toulouse en de Atlantische Oceaan ligt een streek die je gemakkelijk over het hoofd kunt zien. Maar niet als je weet wat de hoogtepunten zijn: prachtige dorpjes, glooiende landschappen, indrukwekkende vergezichten, heerlijk eten en een rijke geschiedenis. Niet voor niets wordt de Gers soms ook wel het Toscane van Frankrijk genoemd. In april ga ik er heen voor een korte rondreis langs de hoogtepunten, in deze blog laat ik je alvast kennismaken met deze bijzondere streek in het zuidwesten van Frankrijk.

De Gers ligt in het hart van de landstreek Gascogne. De geschiedenis van de Gers is dan ook nauw met die oude provincie verbonden. Het is de geboortestreek van de bekende musketier d’Artagnan, geromantiseerd in het bekende boek De drie musketiers van Alexandre Dumas. En in dat personage herken je veel van de kenmerken van de volksaard terug: avontuurlijk, moedig, vrijgevig, welbespraakt, levenslustig.

Wandelroutes
Op avontuur gaan in de Gers, dat betekent het ontdekken van oeroude kastelen, middeleeuwse vestingstadjes, abdijen en uitgestrekte natuurgebieden. Het departement telt zes van de Plus Beaux villages de France (Montréal du Gers, Larressingle, Fourcès, Sarrant, La Romieu en Lavardens), heeft meer dan 3.000 kilometer aan wandelroutes, 1.200 kilometer fietsroutes en vele andere ontspanningsmogelijkheden. Een belangrijke rol in de streek speelt de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Zowel de Via Podiensis als de Via Tolosana lopen voor een deel door de Gers, met name via La Romieu en de hoofdstad Auch.

Feesten

Maar de Gers is niet alleen natuur en oude dorpen. Het is ook een streek vol culinaire specialiteiten, zoals de befaamde Armagnac, smaakvolle wijnen, verse groenten en fruit (meloenen!), eend, gans, kip, varken. Een keuken op het kruispunt van culturen, waar diverse smaken samenkomen. Uitgebreid aan tafel gaan hoort er hier bij als je iets te vieren hebt. Maar ook het dagelijkse eten wordt hier normaal gesproken beleefd als een feestje.

En alsof dat nog niet genoeg is, kun je je in de Gers ook prima vermaken in een van de vele musea, op een van de gezellige festivals, of tijdens een sfeervol dorpsfeest. Zo is er een jaarlijks jazzfestival in Marciac, een klassieke muziekfestival in Armagnac en bijvoorbeeld een fotografiemuseum in Lectoure.

De Gers is bovenal een dunbevolkt gebied. De grootste stad is Auch, met bijna 22.000 inwoners. Daarna volgt L’Isle-Jourdain, met slechts zo’n 8.000 inwoners. Op een oppervlakte van Zuid en Noord-Holland bij elkaar wonen nog geen 200.000 mensen. Je komt hier dus echt voor de rust en de ruimte, zoveel is bij voorbaat duidelijk. Het departement bestaat uit zes deelgebieden, met elk hun eigen charme. Bijzonder is bijvoorbeeld het meest zuidelijke gedeelte, waar je met mooi weer de Pyreneeën goed kunt zien liggen. Liefhebbers van grootse uitzichtspunten komen hier aan hun trekken. Meer in het noorden zit je zowat in de Lot en Dordogne-streek, met uitgestrekte, licht glooiende landschappen, vol met zonnebloemenvelden, wijngaarden en leuke dorpjes.

Ultiem genieten van de natuur en de leuke plekjes in de Gers doe je door op een van de vele campings in de streek te verblijven. Je leest er in deze blog meer over!

Meer informatie over de Gers vind je op de website van de streek.

Gers
Lac d’Astarac met uitzicht op de Pyreneeën. Foto: Tourisme Gers/CDT32/Gérard Vilminot
Deze blog is geschreven in samenwerking met Destination Gers. Ook samenwerken met FrankrijkPuur.nl? Neem contact met me op!
CategorieënAuch Gers Occitanië

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *