Z

Zoek de rust op langs de Dordogne in de Auvergne

De Dordogne, die ken je waarschijnlijk wel. Een rivier, en een gelijknamige streek in Frankrijk. Maar nu iets dat je misschien nog niet wist: de Dordogne vindt zijn oorsprong in de regio Auvergne, en dankt zijn naam aan twee riviertjes: de Dore en de Dogne. In de Auvergne is de Dordogne nog slechts een smal stroompje dat kalm voortkabbelt door het bosrijke landschap. Ik vond een mooi plekje voor een zondagmiddagwandeling langs het water.

Op een kleine twintig kilometer stroomafwaarts vanaf Le Mont-Dore – de plek waar de Dore en de Dogne samenkomen en verder stromen – vind je de Gorges d’Avèze, een kloof bij het dorpje Avèze, die in de loop der tijd door de rivier werd uitgesleten. Ik kwam dit plekje op het spoor toen ik nog wat tijd over had terwijl ik vanaf Le Mont-Dore richting Salers reed en zin had in een wandelingetje.

Toen ik langs de weg een bordje zag met ‘Gorges d’Avèze’ aarzelde ik dan ook niet en sloeg de richting in waar het bordje heen wees. In een bocht van de D987 is een picknickplek vanwaar een bospad je langs de rivier verder de kloof in leidt. Het brede pad waar ik terecht kwam loopt ongeveer twee kilometer tussen de bomen door en biedt veel mooie doorkijkjes naar de rivier. Een ideaal en rustig plekje om de middag door te brengen, met of zonder picknickmand.

Deze content is niet beschikbaar vanwege je cookie-instellingen.

Dit gebeurt omdat de content van “Google Maps” cookies gebruikt die je momenteel hebt uitgeschakeld. Om deze content te gebruiken kun je cookies inschakelen: Klik hier om je cookie-instellingen aan te passen..

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Lennard Noteboom schrijft:

  Beste Martijn,

  Ik woon in La bourboule een klein stadje nog geen 5km van Mont Dore vandaan, in je artikel staat dat de Dogne en de Dore 20km van Mont Dore samen komen echter komt de Dogne en de Dore samen op de Puy De Sancy en daar vormen ze de Dordogne, als je in de winter gaat skiën en je zit in de liftjes de berg op kun je ze samen zien komen. Verder een erg leuk stukje over de Auvergne super leuk.

  Groetjes lennard.

  1. Martijn
   Martijn schrijft:

   Ik zie dat je mijn tekst op twee manieren kunt interpreteren 🙂
   “Le Mont-Dore – de plek waar de Dore en de Dogne samenkomen en verder stromen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *