Joinville

Bijzondere gebieden voor een vakantie in Frankrijk

Wil je eens wat anders dan de toeristische gebieden, waar je in het hoogseizoen meestal niet de enige bent? Er zijn in Frankrijk nog veel onontdekte streken te vinden. De afgelopen jaren zijn we in heel wat vakantiegebieden geweest die net even anders zijn dan anders. In dit artikel zetten we de leukste voor je op een rij. Hier vind je zowel rust en ruimte als leuke plekken om van de natuur en cultuur te genieten. Ideaal dus voor als je tijdens je vakantie weer op wilt laden in een rustige omgeving, maar tegelijk niet in een omgeving wil zitten waar helemaal niets te beleven valt.

Périgord-Limousin

Saint-Jean-de-Côle
Saint-Jean-de-Côle

Het zuiden van de Dordognestreek is bekend en geliefd bij velen. Sarlat, de vallei van de Dordogne, Bergerac… Maar wist je dat er net iets meer naar het noorden ook een bijzonder leuk gebied te vinden is? Aan beide kanten van de grens van de departementen Dordogne en Haute-Vienne ligt een weelderig groen natuurgebied met veel bossen en leuke dorpen en steden als Brantôme, Saint-Jean-de-Côle of Jumilhac met z’n opmerkelijke kasteel.

In onze nieuwe reisgids Dordogne komt deze streek ook uitgebreid aan bod.

Pays d’Auge

Beaumont-en-Auge
Beaumont-en-Auge

Vakwerkhuizen kun je overal in Frankrijk tegenkomen, maar in dit deel van Normandië is de dichtheid van deze huizen met gevels van hout en leem wel heel erg hoog. De Pays d’Auge is een glooiende streek die zich uitstrekt vanaf de kust tussen Cabourg en Honfleur tot ver in het binnenland. Het is een rustig gebied met veel idyllische dorpen en uitgestrekte landerijen. Je kunt er genieten van heerlijke streekproducten zoals cider, calvados en kaas. Ideaal voor het maken van wandelingen en fietstochten.

Over deze streek lees je meer in onze nieuwe reisgids, Normandië Westkust.

Cerdagne

Lac des Bouillouses
Étangs du Carlit

Dicht tegen de grens met Spanje, in het zuiden van de regio Occitanie, vind je de oude landstreek Cerdagne. Men voelt zich er eerder Catalaans dan Frans en in combinatie met het indrukwekkende landschap levert dat een streek op die zich onderscheidt van veel andere. Je komt er met de auto vanuit Perpignan. Helemaal bijzonder is echter een ritje met de iconische Train Jaune, die zich door een smal bergdal wurmt alvorens hij op het hooggelegen bergdal van de Cerdagne uitkomt. Deze streek in de Pyreneeën is een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur, want je kunt er prachtige wandelingen maken, zoals bijvoorbeeld in een afgelegen bloemenvallei of op een hoogvlakte bezaaid met meertjes.

In onze nieuwe reisgids Pyreneeën Oost vertellen we je er alles over.

Chartreuse

Mooiste kloosters en abdijen
Charmant Som

Zo veelzijdig als in de Franse Alpen vind je het bijna nergens. Aan de westkant van de hoge bergen ligt een gebied dat bekendstaat als de Voor-Alpen. De bergen zijn hier nog niet zo hoog als in de ‘echte’ Alpen, maar de landschappen zijn er minstens zo spectaculair. Ook omdat je er vanaf de bergtoppen een fantastisch uitzicht hebt op de bergen meer naar het oosten. De Chartreuse ligt dicht tegen Grenoble aan, leuk om natuur af te wisselen met een dagje in de stad. De streek is ook bekend vanwege de gelijknamig drank die er al eeuwenlang gemaakt, oorspronkelijk door de Kartuizermonniken die zich diep in de bergen hebben teruggetrokken.

Vercors

Hauts plateaux du Vercors
Hauts Plateaux

Meer naar het zuiden, ook onderdeel van de Voor-Alpen, ligt de Vercors. Wandelaars komen hier aan hun trekken op de Hauts Plateaux du Vercors, een uitgestrekte hoogvlakte van kalksteen. De hoogste top die je hier kunt beklimmen is de Grand Veymont, vanwaar je een imposant uitzicht hebt. Wij wandelden hier drie dagen rond, met overnachtingen in een bivaktentje.

Queyras

Mooiste GR-routes van Frankrijk
Queyras

Houd je van het echte hooggebergte, dan kun je in de Alpen op veel plekken terecht. Een wat onbekender gebied, vooral omdat het zo afgelegen ligt, is de Queyras. Hier vind je ruige bergtoppen, hellingen die vol staan met lariksbossen, verborgen meertjes en pittoreske dorpen. Een bijzondere tijd om hier te zijn is de herfst, als de hellingen langzaam geel kleuren en bovenop de toppen de eerste sneeuw verschijnt. Omdat je de Queyras alleen vanaf smalle bergweggetjes kunt bereiken is het een authentiek gebied gebleven.

Haute-Marne

Joinville
Joinville

Tussen de Vogezen, Champagne en Bourgogne ingeklemd ligt het bescheiden departement Haute-Marne. Het is een rustig gebied dat door het massatoerisme links wordt gelaten. Toch vind je er veel verborgen pareltjes, zoals de vestingstad Langres, het charmante stadje Joinville of het jongste Nationale natuurpark ‘Forêts’ in het westen. Verder ligt op het plateau van Langres ook de bron van de Maas, een mooi startpunt voor een fietstocht langs deze bochtige rivier.

Loire

Château de Grangent
Gorges de la Loire

De Loire is een bekende rivier, maar minder bekend is het gelijknamige departement. Dit ligt ten westen van Lyon, net boven de Ardèche. Het wordt gekenmerkt door een brede riviervallei die naar het zuiden smaller wordt, waar het bochtige uiteinde van de Gorges de la Loire ligt. Aan de westkant en zuidkant wordt de streek begrensd door twee bergruggen, respectievelijk de Hautes Chaumes en het natuurpark Pilat. Op veel plekken heb je een schitterend uitzicht, met mooi weer kun je er zelfs tot aan de Alpen kijken. Ook liggen er tal van leuke dorpen verscholen, zoals Saint-Bonnet-le-Château, Champdieu en Chalmazel.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant