Franse uiensoep met een dikke laag gegratineerde kaas erbovenop. Simpel, maar o, zo lekker. De soep, die waarschijnlijk al sinds de zeventiende eeuw in Frankrijk wordt gegeten, bevat slechts een paar ingrediënten en is al eeuwen populair onder alle lagen van de bevolking. In een paar stappen maak je een Franse uiensoep volgens traditioneel recept.
Uiensoep werd al in de Romeinse tijd bereid. Uien zijn gemakkelijk te telen en waren daardoor in overvloed beschikbaar. Het gerecht werd dan ook gezien als ‘soep van de armen’. De populariteit van de soep krijgt echter een koninklijk randje als we de legende over koning Lodewijk XV mogen geloven. Hij werd hongerig wakker in zijn jachthuis en besloot een gerecht te maken met de ingrediënten die hij op dat moment voorhanden had: uien, boter en champagne. Zo werd de eerste Franse uiensoep geboren.
Populaire soep
De soep kreeg later ook de weinig verfijnde bijnaam ‘dronkaardssoep’. De sterke geur van de uien is uitermate geschikt om een alcoholgeur te maskeren, wat wellicht heeft bijgedragen aan de populariteit van de soep. Een andere theorie voor de faam van de soep is dat de hertog van Lotharingen, Stanislas Leszczynski, het gerecht zo lekker vond dat hij het introduceerde aan het hof van Versailles. In Parijs werd de soep geschonken aan nachtarbeiders en nachtbrakers in de wijk Les Halles. Door een laag gruyère-kaas toe te voegen en de soep onder de grill te zetten werd de soep extra voedzaam en smaakvol. Sindsdien staat gegratineerde uiensoep ook bekend als ‘Gratinée des Halles’.
Uien karamelliseren
Franse uiensoep is extra lekker als je de tijd neemt om de uien te karamelliseren. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want je hoeft weinig te doen. Wel kost het wat tijd. Uien bevatten van nature suikers die door lang verhitten worden omgezet in karamel. De uien verliezen hierdoor hun scherpe smaak, en worden heerlijk zacht en zoet. Je kunt uien karamelliseren door ze onder regelmatig doorroeren langzaam te stoven op middelhoog vuur. Na een half uur tot een uur heb je heerlijke, smaakvolle uien.
Welke kaas?
Een traditionele Franse uiensoep is niet compleet zonder kaas. Liefst een mooie laag, half gesmolten, bovenop lekker knapperig met bruine randjes. Vaak wordt geraspte gruyère gebruikt, een kaas uit het westen van Zwitserland. Deze gebruiken we ook voor dit recept.
Klassieke Franse uiensoep
Gang: Voorgerecht, Soep, HoofdgerechtKeuken: Franse keukenMoeilijkheid: Makkelijk4
10
minuten50
minutenIngrediënten
4 grote uien (of 5 middelgrote uien)
50 gram roomboter
1 eetlepel bloem
1 liter runderbouillon (vegetarisch: groentebouillon)
Zout
Peper
Stokbrood of eventueel broodcroutons
100 gram geraspte gruyère-kaas
Aanwijzingen
- Snijd de uien in dunne ringen.
- Smelt de roomboter in een hoge pan en voeg de uien toe. Laat ze op middelhoog vuur 30 tot 60 minuten stoven en roer af en toe om. Het is belangrijk dat de uien niet aanbakken.
- Voeg een eetlepel bloem toe en meng deze door de uien.
- Schenk de bouillon bij de gekarameliseerde uien en laat de soep ongeveer 20 minuten koken. Voeg naar smaak peper en zout toe. Verwarm alvast de oven op de grillstand voor op 250°C.
- Schenk de soep in vier kommen en leg op iedere kom een dikke plak stokbrood. Strooi royaal gruyère-kaas over de soep en plaats de kommen 5 tot 10 minuten onder de grill, tot de kaas gesmolten is en er bovenop een bruin randje verschijnt.
Bon appétit !
Notities
- Wil je variëren, voeg dan eens laurier, knoflook, wilde marjolein (oregano) of tijm toe. Of meng een scheut cognac of rode wijn door je Franse uiensoep.
- Vervang de gruyère-kaas eens door een andere Franse kaas, zoals Tomme of Saint-Nectaire
In tegenstelling tot de andere recepten zie ik bij dit recept niet de mogelijkheid het te printen. Kan de printfunctie alsnog worden toegevoegd? Alvast bedankt!
Vergeten het linkje toe te voegen, nu kan het wel!