R

Recept: Franse notentaart uit de Dordogne: Proef de Périgord

Walnotentaart

Welkom in de Périgord, het land van de walnoten. Overal in de Dordognestreek heb je kans ze te zien staan, de walnotenbomen, die diepgeworteld zijn in de geschiedenis en cultuur van de lokale bewoners. Op basis van archeologisch onderzoek wordt gedacht dat walnoten al in de prehistorie gebruikt werden, voor onder andere olie. Sinds 2002 vallen ze onder een AOC-label, hét Franse teken van kwaliteitsvolle regionale producten.

De walnoot uit de Périgord is in heel Frankrijk bekend. Het label Noix du Périgord geldt maar liefst voor drie verschijningsvormen. Allereerst de verse walnoot, die nog voordat hij helemaal rijp is geplukt en gegeten wordt. Vervolgens de rijpe gedroogde walnoot, die uit de boom valt en daarna verder gedroogd wordt. En tenslotte geldt het label ook apart voor de walnoot zelf, ontdaan van z’n schil en dop.

Met de walnoot wordt in de Dordognestreek veel gedaan. Zo kun je het terugvinden in walnotenolie, tapenades, koekjes, en walnootmeel. Een van de bekendste producten die er van de walnoten uit de Périgord gemaakt worden staat op de menukaart van veel restaurants, maar ook gewoon bij mensen thuis op tafel: walnotentaart, oftewel gâteau aux noix. (strikt genomen walnotencake, want gâteau staat in het Frans meer voor cake dan voor taart).

Ook eens proeven hoe dat smaakt? Of zelf een notentaart gegeten in de Dordognestreek en wil je die nu wel eens thuis maken om de smaak van de Dordogne naar Nederland te halen? Ik maakte zelf een walnotentaart op basis van een traditioneel recept uit de Périgord en in deze blog deel ik je het recept, én het resultaat natuurlijk!

Print recept

Franse notentaart uit de Dordogne

Recept van MartijnGang: TaartKeuken: Franse keuken
Porties

10

porties
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

30

minuten

Ingredienten

  • 200 gram walnoten zonder dop (liefst uit de Périgord natuurlijk, maar je kunt ook gewoon die uit de supermarkt in Nederland gebruiken)

  • 50 gram meel (bijv. tarwebloem of amandelmeel)

  • 7 eetlepels rietsuiker

  • 4 hele eieren en 2 eiwitten

  • 1 vanillestokje

  • 100 gram roomboter

  • Poedersuiker

Aanwijzingen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Houd een stuk of 10 walnoten apart en stamp de rest van de noten in een kom fijn met een vork (of maal ze kort in een keukenmachine).
  • Smelt vervolgens de boter in een pannetje.
  • Meng de suiker met de vier eieren door middel van een garde, voeg de gesmolten boter en de bloem toe.
  • Halveer het vanillestokje, schraap de vanille eruit met een mesje en voeg toe aan het mengsel.
  • Voeg de gestampte noten toe aan het mengsel en roer het door elkaar.
  • Scheid de twee eieren in eigeel en eiwit. Klop de eiwitten in een roestvrijstalen kom op tot schuim en roer het door het mengsel heen.
  • Vet een taartvorm (+/- 20 cm) in met roomboter.
  • Giet het mengsel in de taartvorm en zet gedurende 30-35 minuten in de oven. Prik aan het eind met een satéprikker in de taart, als deze droog weer eruit komt is de taart gaar.
  • Strooi poedersuiker over de taart en garneer met de overgebleven halve walnoten. Bon appétit!

Notitie

  • Bij mijn taart bleek er onderaan wat lucht te zitten. Waarschijnlijk omdat de oven wat te warm stond, rond de 180 graden. Daarom heb ik in het recept de temperatuur wat naar beneden bijgesteld. Je kunt waarschijnlijk ook net een iets grotere springvorm gebruiken, zodat de taart wat minder dik is en dus evenwichtiger gaart.
  • Frankrijk- en bakliefhebber Ad mailde me: “Je schreef dat je een ‘luchtbel’ onder in de taart aantrof. Ik denk dat dit veroorzaakt is door het onvoldoende vermengen van het stijfgeklopt eiwit. Het stijfgeklopte eiwit moet als laatste met krachtige slagen met een spatel door het beslag geklopt worden. Als dit op de juiste manier gebeurt zie je grote ‘luchtbellen’ in het beslag verschijnen. Met een goed gemixt beslag is de kans op ‘lucht’ onder in de taart nihil.”

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Arthur says:

    Ik vind hem erg lekker! Niet te zoet, daardoor een must tegenover andere (mierzoete) taarten. De walnoten heb ik redelijk grof gehouden, daardoor zit er een redelijke bite in.

  2. CaVa says:

    Meestal notentaart gemaakt voor iemands anders, want helaas mijn man en dochter heeft allergisch. Iedereen vond het heerlijk lekker. In uw recept beetje wijzigen vanillesuiker i.p.v. vanillestokje en witte griessuiker i.p.v. rietsuiker. Bij mij vaak geslaagd hhhmmm !

  3. Marijke says:

    Ik heb de walnotentaart nu een aantal keren gemaakt volgens jouw recept. Iedereen vindt hem heerlijk. Ik woon in Bretagne en mensen zeggen hier nog nooit zo’n lekkere taart gegeten te hebben. De taart zit inmiddels in mijn vaste assortiment. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *