Welkom in de Périgord, het land van de walnoten. Overal in de Dordognestreek heb je kans ze te zien staan, de walnotenbomen, die diepgeworteld zijn in de geschiedenis en cultuur van de lokale bewoners. Op basis van archeologisch onderzoek wordt gedacht dat walnoten al in de prehistorie gebruikt werden, voor onder andere olie. Sinds 2002 vallen ze onder een AOC-label, hét Franse teken van kwaliteitsvolle regionale producten.
De walnoot uit de Périgord is in heel Frankrijk bekend. Het label Noix du Périgord geldt maar liefst voor drie verschijningsvormen. Allereerst de verse walnoot, die nog voordat hij helemaal rijp is geplukt en gegeten wordt. Vervolgens de rijpe gedroogde walnoot, die uit de boom valt en daarna verder gedroogd wordt. En tenslotte geldt het label ook apart voor de walnoot zelf, ontdaan van z’n schil en dop.
Met de walnoot wordt in de Dordognestreek veel gedaan. Zo kun je het terugvinden in walnotenolie, tapenades, koekjes, en walnootmeel. Een van de bekendste producten die er van de walnoten uit de Périgord gemaakt worden staat op de menukaart van veel restaurants, maar ook gewoon bij mensen thuis op tafel: walnotentaart, oftewel gâteau aux noix. (strikt genomen walnotencake, want gâteau staat in het Frans meer voor cake dan voor taart).
Ook eens proeven hoe dat smaakt? Of zelf een notentaart gegeten in de Dordognestreek en wil je die nu wel eens thuis maken om de smaak van de Dordogne naar Nederland te halen? Ik maakte zelf een walnotentaart op basis van een traditioneel recept uit de Périgord en in deze blog deel ik je het recept, én het resultaat natuurlijk!
Franse notentaart uit de Dordogne
Gang: TaartKeuken: Franse keuken10
20
minuten30
minutenIngredienten
200 gram walnoten zonder dop (liefst uit de Périgord natuurlijk, maar je kunt ook gewoon die uit de supermarkt in Nederland gebruiken)
50 gram meel (bijv. tarwebloem of amandelmeel)
7 eetlepels rietsuiker
4 hele eieren en 2 eiwitten
1 vanillestokje
100 gram roomboter
Poedersuiker
Aanwijzingen
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Houd een stuk of 10 walnoten apart en stamp de rest van de noten in een kom fijn met een vork (of maal ze kort in een keukenmachine).
- Smelt vervolgens de boter in een pannetje.
- Meng de suiker met de vier eieren door middel van een garde, voeg de gesmolten boter en de bloem toe.
- Halveer het vanillestokje, schraap de vanille eruit met een mesje en voeg toe aan het mengsel.
- Voeg de gestampte noten toe aan het mengsel en roer het door elkaar.
- Scheid de twee eieren in eigeel en eiwit. Klop de eiwitten in een roestvrijstalen kom op tot schuim en roer het door het mengsel heen.
- Vet een taartvorm (+/- 20 cm) in met roomboter.
- Giet het mengsel in de taartvorm en zet gedurende 30-35 minuten in de oven. Prik aan het eind met een satéprikker in de taart, als deze droog weer eruit komt is de taart gaar.
- Strooi poedersuiker over de taart en garneer met de overgebleven halve walnoten. Bon appétit!
Notitie
- Bij mijn taart bleek er onderaan wat lucht te zitten. Waarschijnlijk omdat de oven wat te warm stond, rond de 180 graden. Daarom heb ik in het recept de temperatuur wat naar beneden bijgesteld. Je kunt waarschijnlijk ook net een iets grotere springvorm gebruiken, zodat de taart wat minder dik is en dus evenwichtiger gaart.
- Frankrijk- en bakliefhebber Ad mailde me: “Je schreef dat je een ‘luchtbel’ onder in de taart aantrof. Ik denk dat dit veroorzaakt is door het onvoldoende vermengen van het stijfgeklopt eiwit. Het stijfgeklopte eiwit moet als laatste met krachtige slagen met een spatel door het beslag geklopt worden. Als dit op de juiste manier gebeurt zie je grote ‘luchtbellen’ in het beslag verschijnen. Met een goed gemixt beslag is de kans op ‘lucht’ onder in de taart nihil.”
Reisgids Dordogne
Ga met ons mee op reis naar de Dordognestreek. Wandel door charmante dorpen en steden als Beynac-et-Cazenac, Brantôme en Bergerac, geniet van weidse uitzichten, verdiep je in de fascinerende geschiedenis van kastelen, grotten en kerken, en kom tot rust op de mooiste plekken in de natuur. In deze reisgids geven we je al onze tips voor een onvergetelijk verblijf.
ziet eruit als een heerlijke cake. toch een vraagje: gebruik je de 2 gescheiden eidooiers ook in de mix?
Nee, die hebben wij niet gebruikt!
Hoi, is het echt maar 50 gr. Meel??? Ik wil hem graag maken en hoop dat hij erg lekker is. Groetjes, Marieke
Klopt, maar 50 gram. Veel plezier met bakken!
Ik vind hem erg lekker! Niet te zoet, daardoor een must tegenover andere (mierzoete) taarten. De walnoten heb ik redelijk grof gehouden, daardoor zit er een redelijke bite in.
Hi Arthur, superleuk om te horen dat je de taart lekker vond!
Ik ga deze maken voor een etentje. Hij leek me heel lekker en weer eens wat anders. Ben benieuwd.
De taart is goed gelukt en heerlijk
Heb een vorm van24 cm gebruikt
Hij was heerlijk. Werd zeer gewaardeerd door de gasten.
Meestal notentaart gemaakt voor iemands anders, want helaas mijn man en dochter heeft allergisch. Iedereen vond het heerlijk lekker. In uw recept beetje wijzigen vanillesuiker i.p.v. vanillestokje en witte griessuiker i.p.v. rietsuiker. Bij mij vaak geslaagd hhhmmm !
Ik heb de walnotentaart nu een aantal keren gemaakt volgens jouw recept. Iedereen vindt hem heerlijk. Ik woon in Bretagne en mensen zeggen hier nog nooit zo’n lekkere taart gegeten te hebben. De taart zit inmiddels in mijn vaste assortiment. Dank je wel!
jammer dat ik het recept niet kan printen.
Na de introductietekst staat de tekst ‘Print recept’. Als je daarop klikt, kun je het recept uitdraaien.
Ik wil dit recept ook maken maar kun je ook pecannoten gebruiken ipv walnoten ?
Dat hebben wij nog nooit gedaan, maar je kunt het proberen. De Dordognestreek staat wel bekend om haar walnoten, dus een typische taart uit deze streek is het dan niet meer.