Walnotentaart

Recept: Franse notentaart uit de Dordogne

door Martijn
3976 keer gelezen

Welkom in de Périgord, het land van de walnoten. Overal in de Dordognestreek heb je kans ze te zien staan, de walnotenbomen, die diepgeworteld zijn in de geschiedenis en cultuur van de lokale bewoners. Op basis van archeologisch onderzoek wordt gedacht dat walnoten al in de prehistorie gebruikt werden, voor onder andere olie. Sinds 2002 vallen ze onder een AOC-label, hét Franse teken van kwaliteitsvolle regionale producten.

advertentie

De walnoot uit de Périgord is in heel Frankrijk bekend. Het label Noix du Périgord geldt maar liefst voor drie verschijningsvormen. Allereerst de verse walnoot, die nog voordat hij helemaal rijp is geplukt en gegeten wordt. Vervolgens de rijpe gedroogde walnoot, die uit de boom valt en daarna verder gedroogd wordt. En tenslotte geldt het label ook apart voor de walnoot zelf, ontdaan van z’n schil en dop.

Met de walnoot wordt in de Dordognestreek veel gedaan. Zo kun je het terugvinden in walnotenolie, tapenades, koekjes, en walnootmeel. Een van de bekendste producten die er van de walnoten uit de Périgord gemaakt worden staat op de menukaart van veel restaurants, maar ook gewoon bij mensen thuis op tafel: walnotentaart, oftewel gâteau aux noix. (strikt genomen walnotencake, want gâteau staat in het Frans meer voor cake dan voor taart).

Ook eens proeven hoe dat smaakt? Of zelf een notentaart gegeten in de Dordognestreek en wil je die nu wel eens thuis maken om de smaak van de Dordogne naar Nederland te halen? Ik maakte zelf een walnotentaart op basis van een traditioneel recept uit de Périgord en in deze blog deel ik je het recept, én het resultaat natuurlijk!

Ingrediënten

  • 200 gram walnoten zonder dop (liefst uit de Périgord natuurlijk, maar je kunt ook gewoon die uit de supermarkt in Nederland gebruiken)
  • 50 gram meel
  • 7 eetlepels rietsuiker
  • 4 hele eieren en 2 eiwitten
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram roomboter
  • Poedersuiker

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Houd een stuk of 10 walnoten apart en stamp de rest van de noten in een kom fijn met een vork (of maal ze kort in een keukenmachine).
  3. Smelt vervolgens de boter in een pannetje.
  4. Meng de suiker met de vier eieren door middel van een garde, voeg de gesmolten boter en het meel toe.
  5. Halveer het vanillestokje, schraap de vanille eruit met een mesje en voeg toe aan het mengsel.
  6. Voeg de gestampte noten toe aan het mengsel en roer het door elkaar.
  7. Scheid de twee eieren in eigeel en eiwit. Klop de eiwitten in een roestvrijstalen kom op tot schuim en roer het door het mengsel heen.
  8. Vet een taartvorm (+/- 20 cm) in met roomboter.
  9. Giet het mengsel in de taartvorm en zet gedurende 30-35 minuten in de oven. Prik aan het eind met een satéprikker in de taart, als deze droog weer eruit komt is de taart gaar.
  10. Strooi poedersuiker over de taart en garneer met de overgebleven halve walnoten. Bon appétit!

Bij mijn taart bleek er onderaan wat lucht te zitten. Waarschijnlijk omdat de oven wat te warm stond, rond de 180 graden. Daarom heb ik in het recept de temperatuur wat naar beneden bijgesteld. Je kunt waarschijnlijk ook net een iets grotere springvorm gebruiken, zodat de taart wat minder dik is en dus evenwichtiger gaart.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings en vakantieparken
Natuurcampings
Hotels of chambre d'hôtes
 
En nog een laatste tip: de comfortabele vakantieparken van FranceComfort. Gegarandeerd genieten! Bijvoorbeeld op Domaine de Lanzac in de Dordogne of Villa's du Verdon in de Provence...

Lees ook:

2 reacties

Iris 30 januari 2019 - 12:47

mmmmmmm 🙂

Reply
Martijn
Martijn 30 januari 2019 - 17:32

Hij was heerlijk! 🙂

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox