F

Franse koekjes bakken: recept voor lunettes

recept-franse-koekjes-lunettes

Deze vrolijke Franse koekjes zijn bijna gebakjes, zo mooi zien ze eruit. Je hebt niet veel fantasie nodig om te zien waar de naam ‘lunettes’ (‘brilkoekjes’ in het Nederlands) vandaan komt. Met dit recept maak je van ieder koffie- of theemoment een echt feestje.

Oorspronkelijk zijn lunettes afkomstig uit Romans-sur-Isère, in de Drôme, maar inmiddels kom je ze in heel Frankrijk tegen. Bij veel Fransen roepen deze lunettes jeugdherinneringen op van plakkerige jamvingers en rondvliegende poedersuiker. De koekjes worden vaak ovaal gemaakt, met gekartelde randen en in het bovenste koekje twee rondjes, maar je ziet ze ook voorbijkomen met hartjes of sterren in het midden.

Over de bereiding

Voor dit recept maak je je eigen (kleverige!) jam. Je kunt ook kant-en-klare jam gebruiken, maar dit moet flink ingekookt worden. Doe je dit niet, dan is je jam te vochtig en worden je koekjes snel zacht. Voor de koekjes maak je een zanddeeg. De techniek om zanddeeg te maken heet ‘sableren’. Je herkent hierin het Franse woord ‘sable’, dat ‘zand’ betekent. Je wrijft hierbij de boter in steeds kleinere korreltjes die worden omgeven door bloem, tot ze een zanderige massa vormen.

Print recept

Franse koekjes bakken: recept voor lunettes

Gang: KoekjesKeuken: Franse keuken
Hoeveelheid

14

koekjes
Bereidingstijd

1

uur 
Baktijd

10

minuten

Ingredienten

  • Voor de jam
  • 200 gram fruit (bijvoorbeeld aalbessen, aardbeien of abrikozen)

  • 200 gram kristalsuiker

  • Voor het zanddeeg
  • 260 gram patentbloem

  • 125 gram ongezouten roomboter (koud)

  • 60 gram amandelmeel

  • 100 gram poedersuiker

  • 4 gram zout

  • 1 ei

  • Voor de afwerking
  • Poedersuiker

Aanwijzingen

  • Jam
  • Snij het fruit in stukken of prak het met een vork, zodat het fruitsap vrij kan komen. Voeg de suiker toe en meng dit door het fruit. Laat dit 12 uur afgedekt rusten op kamertemperatuur.
  • Breng het mengsel aan de kook in een pan met een dikke bodem. Laat het vervolgens 15 minuten pruttelen op laag vuur. Hierna pureer je de jam en giet je het door een fijne zeef. Met de bolle kant van een lepel kun je zoveel mogelijk jam door de zeef drukken. Hierna laat je de jam volledig afkoelen.
  • Zanddeeg
  • Doe de boter met de bloem in een kom en wrijf het tussen je handen tot een zanderige massa. Voeg hierna het amandelmeel, de poedersuiker en het zout toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Als laatste voeg je een ei toe en kneed je het deeg tot een stevige bal. Rol het deeg in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Het deeg wordt steviger, je koekjes knapperiger en de smaak beter.
  • Nadat je deeg heeft gerust, verwarm je de oven voor tot 180 °C. Je kneed het deeg met de hand nog even snel door, zodat het minder snel scheurt. Niet te lang, want als het deeg te warm wordt zullen je koekjes vervormen als je ze oppakt. Bestrooi je werkblad en deegroller met wat bloem, zodat je deeg niet blijft plakken. Rol het deeg daarna uit tot ongeveer 3 millimeter dikte. Je mag je werkblad er doorheen zien schemeren.
  • Steek koekjes uit met een ronde uitsteekvorm van 8 cm. Bij de helft van de koekjes steek je ook in het midden een rondje van 3 cm uit. Bak de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat gedurende 10 tot 15 minuten.
  • Afwerking
  • Bestrooi de koekjes met gat met een flinke laag poedersuiker. Bestrijk de andere koekjes met een dun laagje jam. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de bolle kant van een theelepel. In het midden van het koekje leg je met behulp van twee theelepels wat meer jam. Vervolgens plak je hier een koekje met gat bovenop.

extra tips

  • Steek bij stap 4 eerst de rondjes uit met een gat in het midden. Van het overgebleven deeg maak je de laatste koekjes.
  • Als je koekjes wat vervormd zijn bij het oppakken, kun je ze op de bakplaat met de ronde uitsteker nog wat bijwerken. Zo passen ze na het bakken mooi op elkaar.
  • Als je niet genoeg plek hebt in je oven, kun je de koekjes in twee etappes bakken. Terwijl de tweede lading koekjes in de oven zit, kun je de andere koekjes alvast versieren.

Het recept voor deze Franse koekjes staat in Gwenn’s Bakery – Moderne Franse patisserie. We hebben het recept een klein beetje aangepast.

Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *