Franse koekjes bakken: recept voor lunettes

Deze vrolijke Franse koekjes zijn bijna gebakjes, zo mooi zien ze eruit. Je hebt niet veel fantasie nodig om te zien waar de naam ‘lunettes’ (‘brilkoekjes’ in het Nederlands) vandaan komt. Met dit recept maak je van ieder koffie- of theemoment een echt feestje.

Oorspronkelijk zijn lunettes afkomstig uit Romans-sur-Isère, in de Drôme, maar inmiddels kom je ze in heel Frankrijk tegen. Bij veel Fransen roepen deze lunettes jeugdherinneringen op van plakkerige jamvingers en rondvliegende poedersuiker. De koekjes worden vaak ovaal gemaakt, met gekartelde randen en in het bovenste koekje twee rondjes, maar je ziet ze ook voorbijkomen met hartjes of sterren in het midden.

Over de bereiding

Voor dit recept maak je je eigen (kleverige!) jam. Je kunt ook kant-en-klare jam gebruiken, maar dit moet flink ingekookt worden. Doe je dit niet, dan is je jam te vochtig en worden je koekjes snel zacht. Voor de koekjes maak je een zanddeeg. De techniek om zanddeeg te maken heet ‘sableren’. Je herkent hierin het Franse woord ‘sable’, dat ‘zand’ betekent. Je wrijft hierbij de boter in steeds kleinere korreltjes die worden omgeven door bloem, tot ze een zanderige massa vormen.

Print dit recept

Franse koekjes bakken: recept voor lunettes

Gang: KoekjesKeuken: Franse keuken
Hoeveelheid

14

koekjes
Bereidingstijd

1

uur 
Baktijd

10

minuten

Ingrediënten

  • Voor de jam
  • 200 gram fruit (bijvoorbeeld aalbessen, aardbeien of abrikozen)

  • 200 gram kristalsuiker

  • Voor het zanddeeg
  • 260 gram patentbloem

  • 125 gram ongezouten roomboter (koud)

  • 60 gram amandelmeel

  • 100 gram poedersuiker

  • 4 gram zout

  • 1 ei

  • Voor de afwerking
  • Poedersuiker

Zo maak je het

  • Jam
  • Snij het fruit in stukken of prak het met een vork, zodat het fruitsap vrij kan komen. Voeg de suiker toe en meng dit door het fruit. Laat dit 12 uur afgedekt rusten op kamertemperatuur.
  • Breng het mengsel aan de kook in een pan met een dikke bodem. Laat het vervolgens 15 minuten pruttelen op laag vuur. Hierna pureer je de jam en giet je het door een fijne zeef. Met de bolle kant van een lepel kun je zoveel mogelijk jam door de zeef drukken. Hierna laat je de jam volledig afkoelen.
  • Zanddeeg
  • Doe de boter met de bloem in een kom en wrijf het tussen je handen tot een zanderige massa. Voeg hierna het amandelmeel, de poedersuiker en het zout toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Als laatste voeg je een ei toe en kneed je het deeg tot een stevige bal. Rol het deeg in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Het deeg wordt steviger, je koekjes knapperiger en de smaak beter.
  • Nadat je deeg heeft gerust, verwarm je de oven voor tot 180 °C. Je kneed het deeg met de hand nog even snel door, zodat het minder snel scheurt. Niet te lang, want als het deeg te warm wordt zullen je koekjes vervormen als je ze oppakt. Bestrooi je werkblad en deegroller met wat bloem, zodat je deeg niet blijft plakken. Rol het deeg daarna uit tot ongeveer 3 millimeter dikte. Je mag je werkblad er doorheen zien schemeren.
  • Steek koekjes uit met een ronde uitsteekvorm van 8 cm. Bij de helft van de koekjes steek je ook in het midden een rondje van 3 cm uit. Bak de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat gedurende 10 tot 15 minuten.
  • Afwerking
  • Bestrooi de koekjes met gat met een flinke laag poedersuiker. Bestrijk de andere koekjes met een dun laagje jam. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de bolle kant van een theelepel. In het midden van het koekje leg je met behulp van twee theelepels wat meer jam. Vervolgens plak je hier een koekje met gat bovenop.

extra tips

  • Steek bij stap 4 eerst de rondjes uit met een gat in het midden. Van het overgebleven deeg maak je de laatste koekjes.
  • Als je koekjes wat vervormd zijn bij het oppakken, kun je ze op de bakplaat met de ronde uitsteker nog wat bijwerken. Zo passen ze na het bakken mooi op elkaar.
  • Als je niet genoeg plek hebt in je oven, kun je de koekjes in twee etappes bakken. Terwijl de tweede lading koekjes in de oven zit, kun je de andere koekjes alvast versieren.

Het recept voor deze Franse koekjes staat in Gwenn’s Bakery – Moderne Franse patisserie . We hebben het recept een klein beetje aangepast.

Marita
Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • -20% korting
    20,00 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

2 reacties op Franse koekjes bakken: recept voor lunettes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur