Franse boekentips voor het voorjaar

Nu de temperaturen weer milder worden is het hoog tijd om de tuin in te duiken met een boek. Een goed boek laat je immers reizen naar onvermoede plekken, en helpt je om het in deze tijd zo gemiste Frankrijk wat dichterbij te halen. De afgelopen tijd las ik weer enkele fijne boeken. Welke mag je in deze lente niet missen? Natuurlijk ontbreekt ook ons eigen boek niet in dit lijstje.

Take the slow road Frankrijk, Martin Dorey

Wil je met een camper het Franse land doorkruisen, dan is dit een prachtige inspiratiebron. Martin Dorey neemt je mee op zijn tochten door Frankrijk, met beschrijvingen van zesentwintig routes die hij volgde. De routes worden ingeleid door enkele persoonlijke anekdotes over de reis en vervolgens komt er een vrij gedetailleerde routebeschrijving. Ook vind je bij elke route tips voor camperplaatsen en bezienswaardigheden. De eerste vijftig pagina’s van het boek bevatten wat algemene tips en wetenswaardigheden over Frankrijk en reizen met een camper. Het boek leest prettig weg dankzij de losse schrijfstijl en bevat bovendien fraaie routekaartjes en illustraties. Het is gericht op mensen die met een camper reizen, maar ook als je met een ander vervoermiddel gaat, is het een fijne leidraad langs een aantal van de vele mooie routes die er in Frankrijk te rijden zijn. De aanbevolen tijdsduur die er bij elke route staat aangegeven varieert, van een dag tot enkele weken.

Bestel dit boek

Toevluchtsoord, Jérôme Loubry

In 2018 debuteerde de uit het departement Cher afkomstige Jérôme Loubry als auteur, de thriller Toevluchtsoord is zijn internationale doorbraak. In dit duistere boek is niets wat het lijkt. Centraal staat de jonge journalist Sandrine, die na het overlijden van haar grootmoeder afreist naar het eiland voor de Franse kust waar zij bijna haar hele leven woonde. Ze komt achter een gruwelijk geheim dat door de andere bewoners van het eiland verzwegen wordt. In de oorlog zou er hier iets gebeurd zijn met een groep kinderen. En nog steeds lijkt er een gevaar verscholen op het eiland, waardoor ook Sandrine haar leven niet zeker is. Niet veel later spoelt Sandrine gewond en getraumatiseerd aan op het vasteland en begint Damien Bouchard een onderzoek. Toevluchtsoord is een gelaagde thriller die je tot aan het eind in de greep houdt. Wat is er precies met Sandrine gebeurd, en welk geheim heeft ze ontdekt?

Bestel dit boek

Van steen en been, Bérengère Cournut

Deze roman speelt zich dan wel niet in Frankrijk af, de auteur won er de Prix du roman Fnac van 2019 mee. Het boek vertelt het verhaal van de jonge Inuitvrouw Uqsuralik. Ze raakt gescheiden van haar familie doordat een stuk ijs afbreekt en moet zichzelf in de vrieskou zien te redden. Van steen en been geeft je een inkijk in het leven van de nomadische mensen die in en om de poolcirkel leven. De auteur brengt de bijzondere cultuur van deze volken dichtbij, met een grote rol voor de verteltraditie en liederen. Achterin het boek staan wat beelden van de Inuit waarmee je nog een beter beeld krijgt van de omstandigheden waarin ze leefden en nog steeds leven.

Bestel dit boek

Wandelen in de Vogezen

De Vogezen is het eerste echte berggebied als je vanaf Nederland of België Frankrijk binnenkomt. Dat maakt het tot een mooie bestemming voor wie niet te ver wil reizen maar toch het berggevoel wil beleven. In de zomer is het dan ook een streek die zich leent voor prachtige wandelingen. Daar springt deze vernieuwde wandelgids van One Day Walks handig op in, met beschrijvingen van zestien wandelingen in de Vogezen en Elzas. Je wandelt langs de hoogtepunten, met onder andere tochten vanaf de Col des Bagenelles, de Hohneck, rondom Eguisheim en bij enkele van de schilderachtige meren van de Vogezen. Elke wandelroute wordt uitvoerig beschreven en is voorzien van een kaartje en foto’s die een beeld van de wandeling geven. Ook staan GPS-coördinaten aangegeven en is op verzoek een GPS-bestand van de route verkrijgbaar. De kleurrijke gids doet watertanden, het liefst zou ik meteen de wandelschoenen onderbinden om de routes te gaan lopen.

Bestel dit boek

De Parijsboeken, Adriaan van Dis

Als je vanwege corona niet naar Parijs kunt, dan kun je in elk geval nog over de lichtstad lezen. Bijvoorbeeld in dit boek van Adriaan van Dis, die zelf jarenlang in de Franse hoofdstad woonde. Het eerste deel van deze verzameling verhalen bevat zijn roman De wandelaar, dat zich, hoe kan het ook anders, afspeelt in Parijs. Een man, Mulder geheten, neemt na een brand in een appartementengebouw een hond onder zijn hoede. Deze hond laat hem in aanraking komen met een wereld die tot dan toe niet de zijne was en waar hij weinig weet van had. In de appartementen woonden vluchtelingen en papierlozen, en in zijn zoektocht naar de voormalige baas van de hond duikt de hoofdpersoon dieper deze wereld in. Gaandeweg krijgt hij de neiging om te breken met zijn kleurloze bestaan en iets goeds te doen. Maar veel van wat hij doet, lijkt tegengestelde effecten te hebben. Het tweede deel van het boek is gevuld met korte en langere verhalen over Parijs, onder de noemer ‘Stadsliefde. Scènes in Parijs’. Dit zijn voornamelijk anekdotes en mijmeringen van de auteur tijdens diens langdurige verblijf in de stad. Van Dis neemt je mee door bekende en onbekende delen van de stad en laat je op een andere manier kijken naar heden en verleden. In alle verhalen laat de auteur hedendaagse ontwikkelingen en sociale spanningen in de stad onderdeel worden van de verhalen. Het is in dit boek alsof Parijs zelf de hoofdpersoon wordt, en de personages slechts figuranten en voorbijgangers zijn.

Bestel dit boek

Frankrijk Puur Roadtrips

Een kleine maand geleden brachten we ons tweede boek uit, Frankrijk Puur Roadtrips. In het boek vind je vijftig routes door het Franse land. Ga mee op onze ontdekkingsreizen langs dorpen, steden, kastelen, kloosters en kathedralen. Onderweg leiden we je door verrassend mooie landschappen en kom je alles te weten over de plekken waar je voorbijrijdt. Een niet te missen metgezel in je auto, camper of op de motor, als je de komende tijd weer naar Frankrijk op reis gaat.

Bestel dit boek

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

 • 5,00

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00u besteld, dezelfde dag verzonden. 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid