5 Franse boeken om dit najaar te lezen

Het najaar, een ideale tijd om met een boekje op de bank te kruipen terwijl de regen en de wind tegen de ruiten slaan. Recent zijn er in Nederland weer enkele mooie boeken verschenen van Franse auteurs. Ik zet er vijf voor je op een rijtje, ter inspiratie!

Ongebaande paden – een voetreis dwars door Frankrijk, Sylvain Tesson

Wandelen in Frankrijk, dat is misschien wel het mooiste wat er is. Filosoof en reiziger Sylvain Tesson schreef er zelfs een boek over, met bespiegelingen bij zijn wandelingen door onbekend Frankrijk.

Drie jaar geleden kostte een zware val Sylvain Tesson bijna het leven. Hij beloofde zichzelf dwars door Frankrijk te gaan lopen als hij voldoende zou herstellen. Aldus geschiedde, en zo begon hij in augustus 2015 in het uiterste zuidoosten van Frankrijk aan een wandeling die hem ver wegbracht van de bewoonde wereld en onze alomtegenwoordige technologie. Zijn tocht voerde, door de zelfopgelegde restrictie dat hij alleen over onverharde wegen mocht lopen, dwars door de ongerepte natuur, over soms nauwelijks begaanbaar terrein en langs barre uithoeken. Een kleine drie maanden later eindigde zijn voetreis aan de noordwestkust.

Bestel dit boek

Het geheime leven van Henri Pick, David Foenkinos

Van David Foenkinos verschenen eerder in Nederland onder meer het (met Audrey Tautou!) verfilmde La délicatesse en Herinneringen.

Als een bibliothecaris in Bretagne besluit om een collectie te beginnen van alle boeken die door uitgevers zijn afgewezen, ontvangt hij ongelooflijk veel manuscripten. In de enorme stapel stuit een jonge redactrice op een meesterwerk, geschreven door een zekere Henri Pick. Ze gaat op zoek naar de schrijver en ontdekt dat hij twee jaar eerder is overleden. Volgens zijn weduwe las Pick, pizzabakker van beroep, nooit een boek en schreef hij niets anders dan boodschappenlijstjes. Heeft hij soms een geheim leven geleid? Na verschijning blijkt het boek van Henri Pick een daverend succes, het overrompelt de literaire wereld. Maar ook daarbuiten brengt zijn roman heel wat teweeg. Redactrice Delphine Despero start haar carrière met een bestseller en vindt de man van haar dromen. Picks dochter komt midden in de mediastorm haar echtscheiding te boven. En ook het leven van Jean-Michel Rouche, een uitgerangeerde journalist, zal drastisch veranderen. Hij bijt zich vast in Picks achtergrond en betwijfelt of het boek wel door hem geschreven is. Zou het soms een vooropgezet plan zijn van de uitgeverij? Het geheime leven van Henri Pick is een wervelende literaire zoektocht, vol vaart en humor geschreven, die bewijst dat een roman ook het leven van zijn lezers op zijn kop kan zetten.

Bestel dit boek

Nachtvlucht, Antoine de Saint-Exupéry

We kennen Antoine de Saint-Exupéry van zijn boek De kleine prins, maar hij schreef ook diverse andere werken. Nachtvlucht is een heruitgave van de klassieker Vol de nuit.

Een postvlieger komt boven Argentinië in zwaar terecht en verdwijnt van de radar. De luchtverkeersleider is in alle staten. Betekent dit fatale ongeval het einde van zijn ambitieuze project? Door het instellen van nachtvluchten hoopte hij tijd te winnen op vervoer per trein of boot. Heeft hij boven zijn macht gegrepen? Moet hij zijn twijfels tonen, of stuurt hij zijn piloten met vertrouwen weer de lucht in?

Nachtvlucht is een groots verhaal uit de pionierstijd van de luchtvaart. Een verhaal over moed, verantwoordelijkheid en de waarde van intermenselijke relaties.

Bestel dit boek

De Franse bruiloft, Sabri Louatah

Sabri Louatah is een schrijver uit Saint-Étienne, die in Frankrijk een klap doorbrak met zijn debuut, het uit vier delen bestaande Les Sauvages.

De Franse bruiloft van Sabri Louatah is een meeslepende familiegeschiedenis en politieke thriller in een. Het is het eerste deel van een serie. Een aanrader voor lezers van Stieg Larsson, Herman Koch en literaire series als van Elena Ferrante.

Een zaterdag in mei. Frankrijk is in de greep van de aanstaande presidentsverkiezingen. Het wordt er een van historisch belang: de eerste kandidaat van Algerijnse komaf staat aan kop in de peilingen en de winst kan hem niet meer ontgaan. Die dag staat voor de familie Nerrouche in het teken van de bruiloft van neef Slim. Zoals altijd voorafgaand aan een huwelijk is er stress: is alles geregeld, blijft het weer goed, kan oma zitten, wat draagt de schoonfamilie? Er wordt gehaast, geruzied en begroet. Alleen de jonge Krim is er met zijn hoofd niet bij. Hij is getuige van de bruidegom, maar hij loopt de feestlocatie voortdurend in en uit. Krim is bevangen door een onrust die niemand begrijpt. Binnen een paar uur zullen de toekomst van een land en de toekomst van een familie op ongekende wijze botsen, en zal de wereld er voor altijd anders uitzien.

Bestel dit boek

Het geluk van Lou, Lorraine Fouchet

Tot slot een echt feelgood boek, ideaal om helemaal in weg te duiken. Kom in Bretonse sferen en droom weg bij de beschrijvingen van het eilandje Île de Groix.

Lou was een geliefde bewoonster van het kleine eiland Île de Groix, Bretagne. Lou met haar obsessies, (‘Champagne, alsjeblieft, maar alleen Mercier!’) en haar eigenaardigheden. Ze kookte belabberd, maar met veel liefde, was hartelijk en altijd vrolijk. Maar nu is Lou dood en dreigt haar gezin uiteen te vallen. In haar testament vraagt ze haar man Jo haar laatste wens te vervullen: hij moet de relatie met hun volwassen kinderen Cyrian en Sarah herstellen. Pas wanneer hij daarin geslaagd is mag hij Lou’s laatste brief lezen, die ze uiteraard heeft verzegeld in een champagnefles. Een fles die het leven van de hele familie verandert.

Bestel dit boek

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant