F

Frans kaasplankje: tips voor het samenstellen van de lekkerste Franse kaasplank

Als afsluiter van een typisch Franse maaltijd ontkom je niet aan een kaasplankje. Vaak gaat de kaasplank in Frankrijk als tussengerecht net voor het zoete dessert, maar je kunt hem ook prima als nagerecht eten. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een kaasplank samenstellen, en wat komt er allemaal bij kijken? Onderstaande vragen en antwoorden helpen je op weg bij het combineren van de juiste ingrediënten tot een onvergetelijk kaasplankje.

Welke kazen zijn goed te combineren met elkaar?

Het ideale kaasplankje bestaat uit kazen van 3, 4 of 5 van de 5 hoofdcategorieën: witschimmelkazen (zoals Brie en Camembert), geiten- en schapenkazen (zoals Chabichou du Poitou en Ossau-Iraty), harde en halfharde kazen (zoals Comté en Laguiole), blauwschimmels (zoals Roquefort, Fourme d’Ambert of Bleu d’Auvergne) en roodflora- of gewassen korstkazen (zoals Le Montagnard en de Epoisses). Houd je niet van geiten- of schapenkaas dan kun je die ook prima inwisselen voor een milde koemelkkaas of weglaten. Gebruik in elk geval deze stelregel: minstens 1 milde, 1 halfpittige en 1 pittige kaas.

Enkele voorbeelden van geslaagde combinaties op een kaasplankje:
– Brie de Meaux, Sainte-Maure-de-Touraine, Langres fermier, Comté, Roquefort
Je kunt ook kiezen voor een plankje met enkele kazen uit dezelfde regio, in combinatie met een wijn uit de regio:
– Reblochon, Abondance, Tomme de Savoie
– Cantal, Saint Nectaire, Bleu d’Auvergne
– Camembert, Pont l’Evêque, Neufchâtel

Wat is de juiste volgorde van het eten van de kazen?

De kazen op een kaasplankje eet je van mild naar pittig. Dus niet direct aanvallen op die sterke Bleu d’Auvergne, maar begin met de mildste variant. Verwacht je dat je gasten het verschil niet zo goed weten, steek er dan leuke kaartjes in met de naam en de pittigheid erop! En zorg bij de presentatie ook dat je rekening houdt met de volgorde waarop je de kaas eet.

Wat kan ik bij het kaasplankje serveren?

De oervorm van een kaasplankje is naast de kaas eenvoudig een stuk brood en een glaasje wijn, maar de laatste tijd wordt er steeds meer met kaas gecombineerd. Veel fruitsoorten uit de verschillende seizoenen doen het goed met kaas, zoals druiven, peren of pruimen. Ook noten smaken verrassend goed met kaas. Daarnaast vormen marmelades, compotes of stroop ook een hele goede toevoeging aan je kaasplankje.

Hoeveel kaas is er nodig?

Over het algemeen geldt altijd: beter te veel dan te weinig. Bovendien hangt het er natuurlijk vanaf hoeveel je erbij serveert. Als je een kaasplankje aan het eind van de maaltijd opdient, ga dan uit van ongeveer 100 gram kaas per persoon. De echte Fransman eet gemiddeld misschien iets minder, de Hollander daarentegen juist weer iets meer..

Welke drank kan ik het beste bij een kaasplankje serveren?

Eigenlijk heeft iedere kaas een andere wijn die er goed bij past.. Aangezien dat voor gewoon thuis natuurlijk niet te doen is, kun je kiezen voor een compromis. Een rode wijn is de meest voor de hand liggende keuze als begeleiding bij een kaasplankje. Kies voor een lichte wijn, zoals een Beaujolais of een Médoc. Maar ook een zoete witte wijn doet het goed bij diverse kazen. Rode port wordt ook vaak gedronken bij een kaasplank, maar kies voor de verandering eens voor een witte port. Of een niet te zwaar Belgisch biertje, als je niet van wijn houdt.

Hoe zit het nu met de korstjes van kazen, kan je ze opeten of niet?

Ja en nee.. De korstjes van zachte witte kazen als Camembert en Brie eet je gewoon op, want hier zit de meeste smaak aan. Wegsnijden is dus enorm zonde! Ook de gewassen korstkazen zoals Munster (oranje-achtige zachte korsten) en de blauwaderkazen eet je het liefst gewoon helemaal op. Datzelfde geldt ook voor de half-harde kazen met een wat dikkere korst, zoals de Tomme de Savoie. Van de stevige kazen als Gruyère, Emmentaler, onze eigen Hollandse kazen, en de nog hardere kazen als Parmezaanse kaas eet je de korst dan weer niet op.

Wat moet je vooral niet doen?

Als je in Frankrijk een kaasplankje afgeladen vol met overheerlijke kazen krijgt aangeboden bij een table d’hôtes of bijvoorbeeld bij een ferme auberge dan is het meestal niet de bedoeling dat je het hele plankje soldaat maakt. Snij van elke kaas gewoon een of maximaal twee stukjes af en laat de rest staan voor de volgende gasten of de volgende dag.. Wat je ook niet moet doen: de kazen zo aansnijden dat je andere disgenoten alleen de korstjes overhouden of juist alleen het middenstuk moeten eten.

CategorieënNiet gecategoriseerd
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *