Frans kaasplankje: tips voor het samenstellen van de lekkerste Franse kaasplank

Als afsluiter van een typisch Franse maaltijd ontkom je niet aan een kaasplankje. Vaak gaat de kaasplank in Frankrijk als tussengerecht net voor het zoete dessert, maar je kunt hem ook prima als nagerecht eten. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een kaasplank samenstellen, en wat komt er allemaal bij kijken? Onderstaande vragen en antwoorden helpen je op weg bij het combineren van de juiste ingrediënten tot een onvergetelijk kaasplankje.

Welke kazen zijn goed te combineren met elkaar?

Het ideale kaasplankje bestaat uit kazen van 3, 4 of 5 van de 5 hoofdcategorieën: witschimmelkazen (zoals Brie en Camembert), geiten- en schapenkazen (zoals Chabichou du Poitou en Ossau-Iraty), harde en halfharde kazen (zoals Comté en Laguiole), blauwschimmels (zoals Roquefort, Fourme d’Ambert of Bleu d’Auvergne) en roodflora- of gewassen korstkazen (zoals Le Montagnard en de Epoisses). Houd je niet van geiten- of schapenkaas dan kun je die ook prima inwisselen voor een milde koemelkkaas of weglaten. Gebruik in elk geval deze stelregel: minstens 1 milde, 1 halfpittige en 1 pittige kaas.

Enkele voorbeelden van geslaagde combinaties op een kaasplankje:
– Brie de Meaux, Sainte-Maure-de-Touraine, Langres fermier, Comté, Roquefort
Je kunt ook kiezen voor een plankje met enkele kazen uit dezelfde regio, in combinatie met een wijn uit de regio:
– Reblochon, Abondance, Tomme de Savoie
– Cantal, Saint Nectaire, Bleu d’Auvergne
– Camembert, Pont l’Evêque, Neufchâtel

Wat is de juiste volgorde van het eten van de kazen?

De kazen op een kaasplankje eet je van mild naar pittig. Dus niet direct aanvallen op die sterke Bleu d’Auvergne, maar begin met de mildste variant. Verwacht je dat je gasten het verschil niet zo goed weten, steek er dan leuke kaartjes in met de naam en de pittigheid erop! En zorg bij de presentatie ook dat je rekening houdt met de volgorde waarop je de kaas eet.

Wat kan ik bij het kaasplankje serveren?

De oervorm van een kaasplankje is naast de kaas eenvoudig een stuk brood en een glaasje wijn, maar de laatste tijd wordt er steeds meer met kaas gecombineerd. Veel fruitsoorten uit de verschillende seizoenen doen het goed met kaas, zoals druiven, peren of pruimen. Ook noten smaken verrassend goed met kaas. Daarnaast vormen marmelades, compotes of stroop ook een hele goede toevoeging aan je kaasplankje.

Hoeveel kaas is er nodig?

Over het algemeen geldt altijd: beter te veel dan te weinig. Bovendien hangt het er natuurlijk vanaf hoeveel je erbij serveert. Als je een kaasplankje aan het eind van de maaltijd opdient, ga dan uit van ongeveer 100 gram kaas per persoon. De echte Fransman eet gemiddeld misschien iets minder, de Hollander daarentegen juist weer iets meer..

Welke drank kan ik het beste bij een kaasplankje serveren?

Eigenlijk heeft iedere kaas een andere wijn die er goed bij past.. Aangezien dat voor gewoon thuis natuurlijk niet te doen is, kun je kiezen voor een compromis. Een rode wijn is de meest voor de hand liggende keuze als begeleiding bij een kaasplankje. Kies voor een lichte wijn, zoals een Beaujolais of een Médoc. Maar ook een zoete witte wijn doet het goed bij diverse kazen. Rode port wordt ook vaak gedronken bij een kaasplank, maar kies voor de verandering eens voor een witte port. Of een niet te zwaar Belgisch biertje, als je niet van wijn houdt.

Hoe zit het nu met de korstjes van kazen, kan je ze opeten of niet?

Ja en nee.. De korstjes van zachte witte kazen als Camembert en Brie eet je gewoon op, want hier zit de meeste smaak aan. Wegsnijden is dus enorm zonde! Ook de gewassen korstkazen zoals Munster (oranje-achtige zachte korsten) en de blauwaderkazen eet je het liefst gewoon helemaal op. Datzelfde geldt ook voor de half-harde kazen met een wat dikkere korst, zoals de Tomme de Savoie. Van de stevige kazen als Gruyère, Emmentaler, onze eigen Hollandse kazen, en de nog hardere kazen als Parmezaanse kaas eet je de korst dan weer niet op.

Wat moet je vooral niet doen?

Als je in Frankrijk een kaasplankje afgeladen vol met overheerlijke kazen krijgt aangeboden bij een table d’hôtes of bijvoorbeeld bij een ferme auberge dan is het meestal niet de bedoeling dat je het hele plankje soldaat maakt. Snij van elke kaas gewoon een of maximaal twee stukjes af en laat de rest staan voor de volgende gasten of de volgende dag.. Wat je ook niet moet doen: de kazen zo aansnijden dat je andere disgenoten alleen de korstjes overhouden of juist alleen het middenstuk moeten eten.

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.