Bistrot de Pays

Kun je in Frankrijk het water uit de kraan drinken of eerst koken?

Water drinken, dat is heel belangrijk als je op reis of met vakantie bent. Het is goed voor je om zo’n twee liter vocht per dag tot je te nemen. Met name tijdens wandelingen en andere inspanningen of bij warmte is het belangrijk om genoeg te drinken. In Nederland is het water uit de kraan van hoge kwaliteit. Hoe zit dat in Frankrijk? We krijgen de vraag heel vaak: is het water dat je in Frankrijk uit de kraan krijgt drinkbaar, of moet je het koken voordat je het drinkt?

Drinkwater

De vraag of het water uit de kraan in Frankrijk drinkbaar is, is kort te beantwoorden. Ja, je kunt het Franse kraanwater gewoon drinken. In vrijwel alle dorpen en steden is een goede watervoorziening en wordt water net zo goed gezuiverd als elders. Over het algemeen drinken wij zelf dan ook gewoon uit de kraan als we in een vakantiehuisje, in een hotel of op een camping verblijven. Wel zijn er enkele dingen om rekening mee te houden.

Chloor

In een groot deel van de Franse watervoorziening wordt er wat chloor toegevoegd aan het water. Het chloorgehalte verschilt nogal, maar blijft onder de wettelijke normen. Je proeft het soms wel, maar het kan in principe geen kwaad voor je gezondheid. Sommige mensen vinden de smaak niet zo lekker, dan kan het een aanrader zijn om over te stappen op de flessen bronwater die je in elke supermarkt in groten getale ziet liggen. Maar tijdens een vakantie van enkele weken in Frankrijk gewoon dit soort chloorhoudend water uit de kraan blijven drinken is geen probleem. Je vindt dit chloorachtige water met name in grotere steden in laaggelegen gebieden, in kleinere (berg)dorpen komt het drinkwater vaak uit een lokale bron en wordt er meestal geen chloor toegevoegd.

Kalk/calcium

Wat je ook kan proeven is het feit dat op sommige plekken het water in Frankrijk wat calciumrijker is dan in Nederland. Dit kan met name een punt van aandacht zijn als je een eigen huisje hebt of koopt en apparaten als koffiemachines, wasmachines en vaatwassers gebruikt. Je zult ze wat vaker moeten ontkalken of een ontharder gebruiken.

Landelijke gebieden en bergen

In veel berggebieden wordt het water regelrecht uit de bergen gehaald. Zit je in een hotel of huisje in een dorp of stad dan kun je dit ook prima drinken. Bij een openbare kraan of fonteintje buitenshuis moet je even opletten of je een bordje ziet met ‘eau potable‘ dan wel ‘eau non-potable‘. In het laatste geval is het water niet drinkbaar. Je kunt het ook altijd aan lokale bewoners vragen als je er niet zeker van bent. Als je in een afgelegen, vrijstaand huis op het platteland verblijft is het handig om even te informeren of je het water zonder meer kunt drinken. Daarbij is het goed om de kranen aan het begin van je verblijf even door te laten stromen, zeker als het huis niet continu bewoond is.

Baby’s

In principe is kraanwater ook in Frankrijk veilig voor baby’s of voor het bereiden van babyvoeding. Ik kan me wel voorstellen dat je hierbij wat voorzichtiger bent, dat zijn wij in elk geval wel. Zo gaven wij onze baby tijdens onze recente verblijven in bijvoorbeeld de Queyras en op een kleine camping in Cotentin alleen bronwater uit flessen te drinken en geen kraanwater. Zelf dronken we wel gewoon het kraanwater. Bij het bereiden van babyvoeding is het wellicht handig om het water uit voorzorg eerst te koken.

Restaurant

Net als in Nederland is het heel normaal om in een Frans restaurant kraanwater geserveerd te krijgen. Wil je dit, vraag dan om ‘une carafe d’eau‘ of ‘un pichet d’eau‘. Carafe en pichet zijn inwisselbaar, de tweede is net iets informeler dan de eerste. Het is bij wet geregeld: restaurants en cafés moeten dit bij een consumptie kosteloos verschaffen. In veel eetgelegenheden krijg je dit automatisch al erbij, soms moet je er om vragen. In meer toeristische restaurants kan het nog wel eens gebeuren dat ze proberen je een fles bronwater te verkopen, dat is dan ‘une bouteille d’eau‘, plate of pétillante. Je hebt altijd het recht om nee te zeggen en om een karaf kraanwater te vragen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant