F

Frankrijk in de herfst: mooie bestemmingen en tips

Route des Crêtes

De herfst: een kleurrijke tijd waarin Frankrijk zich van haar veelzijdige kan laten zien. In sommige streken lijkt het al vrijwel winter, terwijl je in andere delen van het land nog volop kunt genieten van bijna zomerse temperaturen. En dan die kleuren, van de fleurige heide tot bomen in honderden tinten groen, geel, rood en bruin. In deze blog zet ik een aantal leuke bestemmingen op een rijtje en geef ik je enkele praktische tips. Waar ga jij in de herfstvakantie naartoe?

Leuke bestemmingen

Vogezen

Heuvels, bossen, riviertjes, meren en veel leuke stadjes en dorpjes. In de herfst kun je in de uitgestrekte bossen van de Vogezen en de Elzas genieten van een bijzonder kleurenspel. Met name in de Hautes-Vosges zijn de uitzichten echt overweldigend. Een must-do is de Route des Crêtes rijden, die alle toppen van het massief met elkaar verbindt.

Bretagne

In de herfst profiteert het schiereiland van haar ligging aan zee: het klimaat is daardoor relatief zacht. Waar de winter en het voorjaar vaak onstuimig zijn, is de herfst daarentegen bovengemiddeld kalm. Geniet van de uitgestrekte heidevelden bij Cap Fréhel, de herfstkleuren in het bos van Brocéliande of bezoek een mooie stad of een monument.

Beaujolais

Herfst en wijngaarden, dat is een mooie combinatie. Na de oogst worden de bladeren van de druivenstokken in snel tempo geel, en dat levert een fraai kleurenpalet op. Je kunt ervan genieten in elke wijnregio, maar de Beaujolais-streek is wel in het bijzonder de moeite waard door het prachtige glooiende heuvellandschap rondom de Saônevallei. Tel daarbij de historische dorpjes en stadjes op en je hebt een niet te missen bestemming voor liefhebbers van natuur en cultuur.

Corsica

De herfst is een uitstekende tijd om Corsica te bezoeken. De temperaturen zijn er dan nog zacht en aangenaam, met een beetje geluk kun je er bijvoorbeeld nog prima aan het strand liggen. En tegelijk is het binnenland een kleurrijk gebied, waar je kunt genieten van de rust en al het goede dat het eiland te bieden heeft. De toeristische dienst van Corsica heeft zelfs een speciaal filmpje laten maken dat je warm moet maken om Corsica in de herfst te bezoeken.

Roadtrip langs de westkust van Corsica

Auvergne

Een mooie ongerepte streek in het midden van het land, vol met authentieke dorpjes en steden. Neem bijvoorbeeld Clermont-Ferrand, ideale bestemming voor een stedentrip in de herfst. En je kunt natuurlijk alle hoogtepunten bezoeken, zoals de Puy de Dôme, de Puy de Sancy en de Puy Mary. Vanaf die bergtoppen heb je een mooi uitzicht over de beboste hellingen, die in de herfst prachtige kleuren krijgen.

Praktische tips

Kamperen in de herfst

Op veel plekken in Frankrijk lenen de temperaturen zich in de herfst nog prima voor kamperen. In elk geval met de caravan of camper, maar in het zuiden ook zeker nog voor met een tentje. Toch zijn veel campings in Frankrijk vanaf halverwege september gesloten. Het beste is het om vooraf even op internet te kijken welke campings het hele jaar door geopend zijn. Naar verluidt zijn er zo’n 500 campings in Frankrijk die het hele jaar geopend zijn. Je kunt bijvoorbeeld op Google zoeken met de zoektermen ‘camping ouvert toute l’année‘, en eventueel nog de streek erachter waar je heen wilt. Of informeer bij de lokale toerismebureaus, daar kunnen ze je vast verder helpen.

Bekijk ook deze lijst met campings die in de herfst geopend zijn.

Vakantiehuis huren in de herfst

Zin in een relaxte vakantie in een comfortabele accommodatie? Er zijnen Frankrijk duizenden vakantiehuizen die je het hele jaar door kunt huren. Van eenvoudige gîtes bij mensen thuis tot chalets in de bergen en bungalows op een vakantiepark. Kijk bijvoorbeeld eens bij Interhome voor vakantiehuizen op de mooiste plekken en bij Francecomfort voor comfortabele villa’s op Nederlandse vakantieparken.

Vakanties

In Nederland zijn de schoolvakanties in de herfst van 2020 in de week vanaf 10 oktober (Noord) en 17 oktober (Midden/Zuid). In heel Frankrijk hebben scholieren twee weken vakantie (vacances de la Toussaint) van 17 oktober tot 2 november. In die twee weken kan het op de toeristische plekken wat drukker zijn, net als op de snelwegen.

Het weer

Net als in Nederland kan het weer in Frankrijk nogal wisselvallig zijn in de herfst. Over het algemeen geldt: hoe zuidelijker je komt, hoe meer kans op warmer weer. De regionale verschillen kunnen groot zijn, en ook speelt de hoogte van de streek natuurlijk mee. In de heuvelachtige streken, berggebieden en op de hoogvlaktes valt er vanaf september zo nu en dan al sneeuw, zodat een extra trui in de bagage geen slecht idee is. Maar aan de kust kan het daarentegen door de temperatuur van het zeewater nog zeer aangenaam zijn.

CategorieënNiet gecategoriseerd
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *