GersOccitanie

Fourcès, rond bastidedorpje in Zuidwest-Frankrijk

Wie me wat langer volgt op Frankrijk Puur, weet dat ik inmiddels heel wat bastidedorpjes heb bezocht. Je vindt ze in het zuidwesten van Frankrijk, met name in de departementen Dordogne, Lot en Gers. Al die dorpjes hebben een opbouw die veel op elkaar lijkt. Maar toen ik in de Gers het dorp Fourcès binnenstapte werd ik toch verrast: dit dorp is niet rechthoekig, zoals de meeste bastidedorpen. Het is daarentegen bijna volmaakt rond.

Streektips

Zelf op vakantie naar deze mooie streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Ik ben in het gezelschap van Sigrid van het Officie du Tourisme van de streek rondom Condom. Zij weet me te vertellen dat de bijzondere vorm van dit dorp komt doordat het rondom een middeleeuws kasteel is ontstaan. Dat kasteel is inmiddels verdwenen, de huizen eromheen bleven over. Midden in het dorp is dan ook een rond plein, fraai versierd met bomen. In de vijftiende eeuw werd begonnen met de bouw van een nieuw kasteel, ditmaal op een andere plek, aan een van de zijkanten van het cirkelvormige dorp.

Castelnau

Omdat Fourcès rondom een kasteel ontstond, gaat het volgens historici dan ook eigenlijk niet echt om een bastide maar om een zogenaamde castelnau. Maar voor zo’n castelnau is het dan weer bijzonder dat de huizen rondom het centrale plein voorzien zijn van arcades, wat normaal gesproken typisch is voor een bastide. Onder die boogvormige overkappingen en op het plein werd de weekmarkt gehouden, wat een van de rechten was van een bastide in de middeleeuwen. Mogelijk handelt het hier dus om een castelnau die later een bastide werd. Dat laatste is in elk geval de uitleg die de gemeente Fourcès zelf geeft aan het feit dat het dorp er nu zo bijzonder uit ziet.

Fourcès is een klein dorp, waar je met een half uurtje wel doorheen gelopen bent. In de zomer vind je op het plein een leuk terrasje waar je even wat kunt gaan drinken. Wil je langer in het dorp verblijven dan kun je ook terecht in het laat-middeleeuwse kasteel, dat tegenwoordig in gebruik is als chambres d’hôtes. Vergeet tijdens je bezoek aan Fourcès in elk geval niet om ook even naar de brug over de rivier te lopen, voor een idyllische blik over het water richting de kerk en de oude kasteelmuren.

Het is bijzonder om te bedenken dat het oude kasteeldorp Fourcès in de middeleeuwen een van de belangrijkste domeinen van de streek Gascogne was. De burcht in het midden van het dorp moet indrukwekkend geweest zijn. Vandaag is het een verstild plekje, vol met pittoreske vakwerkhuisjes. Leuk om te combineren met een bezichtiging van het vestingdorpje Larressingle, dat even verderop ligt.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Vanhaverbeke Roger Victor zegt:

    verleden week langs geweest ….. een weekje Ténarèze…..waren op weg van Montréal-sur-Gers naar Mézin….. toch ook langs geweest bij Villeneuve-de-Mézin…..en Lagraulet-du-Gers naar Valence-sur-Baïse waar we spijtig genoeg voor een gesloten restaurant stonden, dan maar verder gereden naar Condom en daar lekker op zijn Gers gegeten, een Floc als apéro, une salade gersoise et un confit de canard als deuxième plat en als dessert een pastis de gascogne…. en tussen door een glaasje witte vin de gascogne en de avond kon niet meer stuk … lekker uitgeslapen na een duik in het verwarmd zwembad van “la Domaine de la Brete “… naast de Baïse in condom, op de grens met Lot-et-Garonne….prettige week beleefd in de Gers….

  2. Anton Brand zegt:

    Hallo Martijn, ik heb een heel specifieke vraag (maar het is wel een heel verhaal): In de week 10 tot 17 aug. 2022 wil ik graag samen met mijn echtgenote, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen nog een keer een week doorbrengen in een groot huis (met ca 20 slaapplaatsen). Ons ideaal is een huis met een groot stuk grond, liefst ook nog een stroompje ergens en een plek om onder controle ‘s avonds een kampvuurtje te maken. We hebben dat ooit een keer gedaan in 2003 in Lus La Croix haute in de Drome en dat zit nog steeds bij iedereen in zijn hoofd. Ik denk aan een huis in de Auvergne, want het is midden in de zomer en het mag van ons (tachtigers) niet al te warm zijn.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant