BretagneIlle-et-Vilaine

Fougères: eeuwenoude kasteelstad in Bretagne

Hou je ervan om te dwalen door oude straatjes, bijzondere gebouwen te bekijken, en een gezellige dag te beleven? De stad Fougères in het oosten van Bretagne heeft alles wat je je maar wensen kunt. Een stadscentrum met leuke winkeltjes, mooie stadsparken, oude huizen en straatjes, en als belangrijkste publiekstrekker ook nog een middeleeuws kasteel, een van de grootste kastelen van Frankrijk.

Tegen het einde van de tiende eeuw begon men op deze plek met de bouw van een kasteel. Toen was het nog een eenvoudig houten bouwwerk op een uitstekende rots, met een moerasgebied eromheen. Later werd het uitgebreid met stenen muren en torens. Tot aan de zestiende eeuw groeide Fougères uit tot een strategische plek, zo aan de rand van Bretagne. Gaandeweg verloor het de verdedigende rol, en nam het belang van de stad af. Wel bleef het een rol van betekenis spelen op het gebied van handel en productie. Zo werd er onder meer tin verwerkt in Fougères.

Vandaag de dag is er in de stad nog veel dat herinnert aan het lange verleden. Veel is ook nog in opmerkelijk goede staat. Waar je niet omheen kunt is het grote kasteel aan de westkant van de stad. Het hoofdgebouw van het kasteel is grotendeels verwoest, maar de torens en de muren liggen er nog prachtig en indrukwekkend bij. Je kunt het kasteel bezoeken en door de meeste van de torens lopen, maar door er simpelweg omheen en langs te lopen krijg je er ook al een goed beeld van. Wat je in elk geval niet mag missen is het eten van een crêpe of galette op het plein voor het kasteel, om het echte Bretonse gevoel te beleven.

Aan het kasteel vast vind je ook de Porte Notre-Dame, een van de oude stadspoorten. Net buiten deze poort uit de 15e eeuw ligt de oude wijk Saint-Sulpice, met pittoreske straatjes en huizen. Loop je vanaf daar naar het zuidoosten, naar de Église Saint-Léonard, dan kom je door een in terrassen opgebouwde Jardin public, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. In het hoger gelegen stadsgedeelte zijn allerlei leuke winkeltjes en pleintjes, en waan je je in een compleet andere stad.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant