Fosse Dionne, bijzondere waterbron in Tonnerre

Op onze reizen door Frankrijk komen we heel wat intrigerende plekken tegen. Afgelopen zomer ontdekten we bijvoorbeeld een waterbron middenin het plaatsje Tonnerre in het noorden van de Bourgogne. Uit een groot gat in de grond stroomt een enorme hoeveelheid water dagelijks naar buiten. Vanwege de diepte, de helderheid van het water, en de aanwezigheid van veel waterplanten, heeft het water een diepe blauwgroene kleur. Al eeuwenlang is deze plek voer voor legendes.

Toen we vanuit de Morvan richting het noorden terugreden, zagen we op de borden al snel Tonnerre verschijnen. Omdat we hierover al eens gelezen hadden op het blog van Passie voor Frankrijk, wierpen we een blik op de kaart om te zien hoever omrijden een uitstapje naar dit stadje zou zijn. Het viel mee, dus we konden de verleiding niet weerstaan om hier ook even een kijkje te nemen.

Geschiedenis

Tonnerre ontstond in de middeleeuwen toen leerlooiers langs de rivier de Armançon hun werkplaatsen en huizen installeerden. Ook het water van de Fosse Dionne werd gebruikt voor hun werkzaamheden. Overigens was de omgeving van het dorp al veel langer bekend, in de buurt zijn ook resten van Romeinse nederzettingen gevonden en het water van de Fosse Dionne werd gebruikt voor het Gallo-Romeinse oppidum dat zich bevond op de plek waar nu het hoge deel van Tonnerre ligt. Waar de naam Fosse Dionne vandaan komt is niet helemaal bekend, mogelijk van Divona, de naam van de Gallische god voor bronnen.

In de negende eeuw verscheen er een kerk bovenop de heuvel waaronder de Fosse Dionne ligt. Deze kerk werd in de loop der tijd opnieuw opgebouwd, de grootste delen dateren nu uit de zestiende eeuw. In 1758 werd er rond de Fosse Dionne een lavoir gebouwd, een wasruimte waar de inwoners van het plaatsje hun was konden doen.

In de loop der tijd hebben duikers de bron verkend. Sinds 1996 is dit alleen met goedkeuring van de burgemeester nog toegestaan, vanwege enkele dodelijke ongevallen. Tot nu toe zijn duikers tot ruim 370 meter vanaf de ingang gekomen, tot een diepte van -79,5 meter.

Waarschijnlijk gaan de ondergrondse grotten en beddingen waardoor het water van de Fosse Dionne stroomt nog veel verder. In het verleden heeft men bijvoorbeeld met kleurstoffen in het water aangetoond dat een deel van het water afkomstig is van de Laigne, die 43,5 kilometer verderop in de grond verdwijnt en in Laignes weer boven de grond komt.

Hôtel Dieu

Maar Tonnerre heeft nog meer te bieden dan de Fosse Dionne. Je vindt er ook een twaalfde-eeuwse gotische kerk, die zwaar getroffen werd door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. En een andere bezienswaardigheid is het dertiende-eeuwse ziekenhuis Hôtel-Dieu. Het gaat om het langste middeleeuwse ziekenhuis van Frankrijk, en ook een van de oudste. Toen wij er waren was het gesloten, het is alleen in het hoogseizoen geopend. Buiten dat is het plaatsje ook leuk om verder te verkennen, in een van de straatjes vonden we bijvoorbeeld nog een overdekte markt en enkele mooie oude gevels.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

1 reactie op Fosse Dionne, bijzondere waterbron in Tonnerre

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.