BretagneCôtes d'Armor

Fort La Latte: spectaculair gelegen kasteel aan de kust van Bretagne

De kust rondom Cap Fréhel in Bretagne is op zichzelf al indrukwekkend genoeg. Maar het absolute hoogtepunt van het schiereiland van Fréhel is het veertiende-eeuwse kasteel Fort La Latte. Ongenaakbaar domineert het de granieten rotsen van de Côtes-d’Emeraude, en instinctief voel je aan dat dit stukje Frankrijk op de grens van water en land zwaar bevochten is. Vandaag de dag kun je het bouwwerk bezoeken en krijg je een uniek beeld van de vroegere glorietijden van het kasteel.

Fort La Latte heeft in de loop der tijd maar weinig rust gekend. Tijdens de honderdjarige oorlog wisselde het kasteel een paar keer van eigenaar tussen de Fransen en Engelsen, waarbij de Bretonse ridder Bertrand du Guesclin een van de bekendste belegeraars was. Rond 1500 werd het opnieuw belegerd en vrijwel met de grond gelijkgemaakt, maar snel daarna weer in oude staat hersteld. De plek aan de kust was te strategisch om de ruïnes te laten voor wat ze waren.

Fort La Latte

Maar pas in de zeventiende eeuw kreeg het een meer dan regionale beschermingsfunctie, toen Louis XIV het kasteel verstevigde en onderdeel maakte van de verdedigingslinie voor Saint-Malo, tegen Hollandse en Engelse indringers. En kort na de Franse Revolutie deed het fort nog dienst als gevangenis voor contra-revolutionairen.

Je krijgt het mooiste beeld op het fort wanneer je ervoor kiest om een wandeling vanaf Cap Fréhel naar het oosten langs en over de rotskust te maken. Die wandeling duurt zo’n anderhalf à twee uur en voert langs prachtige kleurrijke heidevelden. Maar voor een sneller bezoek kun je ook terecht op de parkeerplaats, vanaf daar is het nog zo’n tien minuten lopen naar het fort.

Bezoek

Fort La Latte is tegen betaling te bezoeken en van april tot en met september en in de schoolvakanties dagelijks geopend, en buiten het seizoen op zaterdagen en zondagen.

Fort La Latte

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant