Fort La Latte: spectaculair gelegen kasteel aan de kust van Bretagne

Fort La Latte: spectaculair gelegen kasteel aan de kust van Bretagne

door Martijn
1919 keer gelezen

De kust rondom Cap Fréhel in Bretagne is op zichzelf al indrukwekkend genoeg. Maar het absolute hoogtepunt van het schiereiland van Fréhel is het veertiende-eeuwse kasteel Fort La Latte. Ongenaakbaar domineert het de granieten rotsen van de Côtes-d’Emeraude, en instinctief voel je aan dat dit stukje Frankrijk op de grens van water en land zwaar bevochten is. Vandaag de dag kun je het bouwwerk bezoeken en krijg je een uniek beeld van de vroegere glorietijden van het kasteel.

advertentie

Fort La Latte heeft in de loop der tijd maar weinig rust gekend. Tijdens de honderdjarige oorlog wisselde het kasteel een paar keer van eigenaar tussen de Fransen en Engelsen, waarbij de Bretonse ridder Bertrand du Guesclin een van de bekendste belegeraars was. Rond 1500 werd het opnieuw belegerd en vrijwel met de grond gelijkgemaakt, maar snel daarna weer in oude staat hersteld. De plek aan de kust was te strategisch om de ruïnes te laten voor wat ze waren.

Fort La Latte

Maar pas in de zeventiende eeuw kreeg het een meer dan regionale beschermingsfunctie, toen Louis XIV het kasteel verstevigde en onderdeel maakte van de verdedigingslinie voor Saint-Malo, tegen Hollandse en Engelse indringers. En kort na de Franse Revolutie deed het fort nog dienst als gevangenis voor contra-revolutionairen.

Je krijgt het mooiste beeld op het fort wanneer je ervoor kiest om een wandeling vanaf Cap Fréhel naar het oosten langs en over de rotskust te maken. Die wandeling duurt zo’n anderhalf à twee uur en voert langs prachtige kleurrijke heidevelden. Maar voor een sneller bezoek kun je ook terecht op de parkeerplaats, vanaf daar is het nog zo’n tien minuten lopen naar het fort.

Bezoek

Fort La Latte is tegen betaling te bezoeken en van april tot en met september en in de schoolvakanties dagelijks geopend, en buiten het seizoen op zaterdagen en zondagen.

Fort La Latte

Accommodatie in Frankrijk

Op zoek naar een sfeervol huisje, fijne camping, hotel of chambres d'hôtes in Frankrijk? Via de partners van Frankrijk Puur vind je snel aanbiedingen van vakantiehuisjes en campings in Frankrijk.
Klik hier voor vakantiehuisjes
Klik hier voor campings
Klik hier voor hotels en bed & breakfasts/chambres d'hôtes

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox