F

Font-Romeu, sportstad in de Franse Pyreneeën

Font-Romeu

Wie Font-Romeu zegt, zegt sport. Van toeristen die komen om te wintersporten, mountainbiken of golfen tot topsporters die hier een hoogtestage volgen, het hooggelegen oord in de Pyreneeën is sportstad bij uitstek. Driemaal was Font-Romeu etappeplaats in de Tour de France en de wielerkoers finishte er in 1973 en 1976. In de zomer is het een goede uitvalsbasis voor wandelingen naar de Pic Carlit of rondom het Lac des Bouillouses. Wij arriveren in Font-Romeu na een rit met de Train Jaune vanuit Villefranche-de-Conflent.

Streektips

Zelf ook de omgeving van Font-Romeu verkennen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Font-Romeu heeft het weinig verheffende uiterlijk van een moderne wintersportplaats, maar wie goed zoekt vindt nog wat interessante gebouwen uit vroeger tijden. Het meest in het oog springend is het Grand Hôtel, dat werd gebouwd tussen 1911 en 1913 en wintersporters verwelkomde tot de jaren zeventig, toen het werd omgebouwd tot appartementencomplex. Nu ademt het vooral de vergane glorie die ook op sommige andere plekken in de stad te vinden is.

Musée sans murs

Achter het voormalige hotel start een wandelroute door het Musée sans murs. Dit openluchtmuseum in het gemeentelijke bos van Font-Romeu leidt je langs hedendaagse kunstwerken, om anderhalve kilometer verderop te eindigen voor de Hermitage Notre-Dame de Font-Romeu. Het beeldhouwwerk bij de entree is een verwijzing naar de bijzondere geografische locatie van de stad: op precies 864 kilometer van zowel Rome als Santiago de Compostela. Loop vanaf hier eerst even naar de Col du Calvaire voor een mooi uitzicht over de Cerdagnestreek, voordat je de hermitage binnenstapt.

Hermitage Notre-Dame de Font-Romeu

Zo sober als de hermitage aan de buitenkant oogt, zo overdadig zijn de versieringen aan de binnenkant. Midden in een rijk gedecoreerde ‘camaril‘, staat een klein, 12e eeuws beeld van een zwarte Madonna. Buiten is in een van de muren een fontein zichtbaar, die Font-Romeu haar naam heeft gegeven. Een ‘romeu‘ was oorspronkelijk een pelgrim op weg naar Rome, maar later een pelgrim in het algemeen.

Sportliefhebbers kunnen op de weg terug naar de stad nog even langs het sportcomplex lopen, met onder andere een atletiekbaan, een hippisch centrum, een schaatsbaan en het Lycée Pierre de Coubertin, een internaat voor topsporters. Het kan hier zomaar gebeuren dat je, zelfs al is het hoogzomer, van je sokken wordt gereden door langlaufers die op het asfalt trainen. Pas dus goed op als je de weg oversteekt.

Wandelen rondom Font-Romeu

Ben je zelf in een sportieve bui? Rondom Font-Romeu zijn prachtige wandelroutes te vinden. Avontuurlijke wandelaars gaan naar de Gorges de la Carança voor een uitdagende kloofwandeling of wandelen door een betoverend landschap vol meertjes aan voet van de Pic Carlit. Wil je het iets rustiger aan doen, ga dan op zoek naar de de endemische gele Lis des Pyrénées in de Vallée d’Eyne.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *