D

Duik in de middeleeuwen in Foix, trotse stad aan de voet van de Pyreneeën

Foix

Foix, eens de hoofdstad van het graafschap Foix, nu een charmante departementshoofdstad met als grootste bezienswaardigheid het middeleeuwse kasteel dat erbovenuit torent. Een stadje zoals wij ze graag zien en in dit artikel delen we je dan ook al onze tips, inclusief een leuk lunchplekje.

Met een kleine 10.000 inwoners is Foix momenteel een van de kleinste departementale hoofdsteden van Frankrijk. Het voelt, als je er rondloopt, dan ook vaak meer aan als een uit de kluiten gegroeid dorp dan als een echte stad. Weinig grote gebouwen en drukke kruispunten, maar buitengewoon veel sfeervolle winkelstraten met op elke hoek wel een bijzonder oud huis. En vriendelijk voor bezoekers, want op een steenworp afstand van het centrum is een grote parkeerplaats waar je kosteloos je auto kan neerzetten voor een bezichtiging van de stad.

De binnenstad

We lopen vanaf de parkeerplaats richting het centrum, dat niet te missen is omdat het pal tegen het kasteel is aangebouwd. Direct kom je dan langs het Office de Tourisme, waar we even binnenlopen voor een plattegrond van de stad. We krijgen een fraai geïllustreerde kaart mee met daarop twee routes aangegeven die je langs de hoogtepunten van de stad voert. Je kunt kiezen voor het ‘circuit Foix Médieval’ en het ‘circuit de l’eau’, waarin plekken met water centraal staan, zoals fonteintjes en de rivier. Wij nemen de route door het oude middeleeuwse centrum. Hierbij loop je langs de hoogtepunten van de binnenstad van Foix, waarbij geregeld borden staan om je op bijzonderheden te wijzen. Met name de Rue des Marchands en de Rue du Rocher zijn het meest fotogeniek. Ook niet te missen is een bezoek aan de Abbatiale Saint-Volusien. Van de kerk dateert het portaal uit de twaalfde eeuw, de rest van de kerk werd in de zeventiende eeuw opnieuw opgebouwd na grote verwoestingen door de godsdienstoorlogen. Vergeet niet om na het bezoek aan de kerk ook even de tijd te nemen voor het leuke plein waar de kerk aan ligt. Vandaar lopen we de Rue des Marchands in, waar we rond half een op een leuk terras stuiten, naast de messenwinkel Savignac, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de achttiende eeuw. In feite vind je hier twee restaurants die hun terras min of meer delen, wij eten op het deel dat bij restaurant Le bistronome hoort. Het lunchmenu van de dag kost ongeveer achttien euro, weinig geld voor wat je voorgeschoteld krijgt.

Het kasteel en museum van Foix

Nadat we van de lunch hebben genoten, is het tijd om het kasteel te gaan bekijken. De oorsprong van het kasteel gaat terug tot de tiende eeuw. In 1034 werd het kasteel de hoofdzetel van het graafschap van Foix en vervolgens raakt het betrokken bij de grote gebeurtenissen in de streek, met name de kruistochten tegen de katharen. Het graafschap stond lange tijd open voor de vluchtende katharen, tot Roger IV van Foix aanvoelt dat de situatie onhoudbaar wordt en hij zijn bondgenootschap met de graven van Toulouse verbreekt. De laatste bewoner van het kasteel is Roger Febus, die niet alleen een bekend krijgsman werd maar ook de geschiedenis inging als liefhebber van kunst en literatuur. Hij was zowel heer van Foix als heer van Béarn, een graafschap verder naar het westen. Hijzelf en zijn nazaten spendeerden steeds meer tijd op de laatstgenoemde plek en het kasteel van Foix raakte langzamerhand een beetje in verval. Dat het vervolgens een tijdlang als gevangenis werd gebruikt hielp ook niet mee om het in goede staat te houden. Toch dankt het daaraan wel het feit dat het er vandaag de dag nog zo mooi bij staat. De inwoners van Foix kregen nooit de kans om het kasteel als steengroeve te gaan gebruiken, wat op andere plekken in Frankrijk vaak wel gebeurde. In de achttiende en negentiende eeuw werd het kasteel volledig als gevangenis ingericht. Daarvoor werden het gebouw qua architectuur ingrijpend aangepast. Tegen het einde van de negentiende eeuw werden die veranderingen grotendeels weer teruggedraaid en werd het kasteel gerestaureerd zoals het er in de middeleeuwen min of meer moet hebben uitgezien.

Onderaan het kasteel staat het voormalige tribunaal, een statig gebouw uit de achttiende eeuw dat enkele jaren geleden werd ingericht als museum. Hier is de ingang van het kasteel. Door een van de medewerkers krijgen we de aanbeveling om eerst met het kasteel te beginnen en vervolgens op ons gemak de collecties van het museum te bekijken, die voornamelijk met de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners verband houden.

Zowel het kasteel als het museum zijn de moeite waard en zorgen voor uren vermaak. In het kasteel zijn diverse workshops te bekijken, zo kun je bijvoorbeeld meekijken met een smid die live ijzeren voorwerpen maakt, je ontdekt hoe middeleeuws wapentuig werkt door de demonstratie van een levensgrote Trebuchet (soort katapult), en natuurlijk kun je ook door de vertrekken van het kasteel lopen, met als hoogtepunt het uitzicht vanaf de torens. In het mooi ingerichte museum kom je vervolgens alles te weten over de geschiedenis van de streek en het graafschap Foix. Er zijn interactieve elementen, zoals bijvoorbeeld spellen op een touchscreen (ook in het Nederlands), en je kunt via je mobiel tekens op de wand scannen waarna je de informatie, in beeld, geluid en video, in het Nederlands te horen en zien krijgt. Daarmee is het kasteel van Foix voor zowel kinderen als ouderen een informatief en ludiek uitje.

Les terrasses du Pech

Voordat we de binnenstad van Foix bezochten, namen we even de moeite om aan de oostkant de berg op te lopen. Hier is een wandelroute uitgezet, van in totaal drie uur heen en terug. Maar je kunt ook gemakkelijk een korter stuk lopen. De belangrijkste reden om hier heen te gaan is het fraaie uitzicht over de stad en het kasteel. Het mooiste uitzicht heb je echter al na een minuut of tien omhoog lopen, dus dat is meer dan de moeite waard om even te doen. Voor de verdere wandeling moet je wat interesse hebben in de geschiedenis van de stad, anders is het minder de moeite waard. Je vindt hier namelijk allerlei resten van bebouwing en landbouw die hier in de loop der eeuwen zijn achtergebleven, voorzien van wat informatieborden. In vroeger tijden werden hier onder meer wijngaarden aangelegd en woonden er wat mensen tegen de berghelling in vrij primitieve onderkomens.

CategorieënAriège Occitanië Stad

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Jan leewering says:

    Hallo Martijn, ik kom al sinds mijn 5e jaar in Frankrijk en woon hier nu zo’n 15 jaar vast (Bio – Lot, dep. 46). Als je het leuk vindt zou ik af-en-toe een aardig verhaaltje over het leven in Frankrijk kunnen toevoegen – kostenloos en zonder enige verplichting. Laat het me weten of je dit eventueel interessant vind. Vr.gr. Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *