Tijdens ons bezoek aan de Bourgogne, in november, zijn we helemaal fan geworden van het dorpje Flavigny-sur-Ozerain. Die naam zegt je misschien niet direct iets, maar je kent vast de bekende blikjes met anijssnoepjes die in dit dorp worden geproduceerd. Het bijbehorende café, snoepwinkeltje en museum zijn onze favoriete plekken van Flavigny, maar het is ook heerlijk slenteren door de sfeervolle middeleeuwse straatjes én het dorp heeft nog een bijzondere 8e eeuwse crypte.
Zelf op vakantie naar deze mooie streek? Misschien heb je wat aan deze tips!
Aan het einde van een regenachtige middag rijden we door het glooiende Bourgondische landschap en zien we Flavigny-sur-Ozerain al van afstand op een groene heuvel liggen. Nadat we onze auto vlak buiten het dorp hebben achtergelaten, lopen we onder de imposante 15e eeuwse Porte du Bourg door de Grande Rue van Flavigny op.
Ontstaan
De Porte du Bourg is, net als de Porte du Val aan de andere kant van het dorp, onderdeel van de versterkingen die in de middeleeuwen werden aangelegd rondom het dorp. De geschiedenis van Flavigny gaat echter al veel verder terug, naar 52 voor Christus. Caesar heeft korte metten gemaakt met de Gallische opstand en geeft de Romeinse veteraan Flavinius het gebied in bezit. Flavinius sticht een nederzetting en noemt deze naar zichzelf: Flavianiacum is geboren.
We duiken verder in de geschiedenis van Flavigny, en gaan op ontdekkingstocht langs de vele oude gebouwen die het dorp rijk is. Op verschillende plekken hangen bordjes die je langs alle bezienswaardigheden leiden, zoals de 13e eeuwse kerk St-Genest, de middeleeuwse huizen en vestingwerken, waaraan je de oude grandeur van Flavigny kunt aflezen. Ook lopen we over het plein (voor de kerk) en het huis waar een deel van de film Chocolat (2000) is opgenomen.
Snoepje
Tegenwoordig is Flavigny vooral bekend om een klein, wit snoepje: les Anis de Flavigny. Wij staan onverwacht voor de verlichte ramen van het idyllisch snoepwinkeltje en besluiten naar binnen te gaan. De wanden hangen vol met houten planken die zijn overladen met tientallen soorten anijssnoepjes, en midden in de winkel staat een tafel waar je alle soorten mag proeven. Achterin vinden we ook nog een klein museum waar de geschiedenis van het snoepje verteld wordt, die teruggaat tot de 9e eeuw. Eigenlijk willen we hier nog veel langer blijven, want er is ook een klein cafeetje en we hebben nog lang niet alles kunnen bekijken. Als we nog eens terugkomen, komen we ’s ochtends vroeg. Dan zijn er namelijk ook rondleidingen door de (kleine) naastgelegen fabriek, die gehuisvest is in de gebouwen van een voormalige benedictijner abdij.
Crypte
Hoewel het bijna donker wordt, lopen we nog even richting wat vroeger de kerk was. Deze maakte ook deel uit van de benedictijner abdij die zich hier in de 8e eeuw vestigde. Er is niet veel van over, maar van buitenaf kunnen we wel afdalen naar een imposante Karolingische crypte, die even oud is. Hier vind je onder andere nog een hoogaltaar, de tombe van Sainte Reina en prachtig versierde Karolingische pilaren. Daarna is het voor ons helaas echt tijd om Flavigny te verlaten, met een laatste blik op de inmiddels verlichte Porte du Bourg.
Leuk artikel. Klopt helemaal een prachtig dorp!
In Flavigny-sur-Ozerain is ook een fantastisch wijnhuis gevestigd:
Domaine de Flavigny Alesia. Pioniers die de relatief onbekende -en daarom nog betaalbare Bourgognes- wijnen uit Auxois op de kaart zetten. https://domainedeflavignyalesia.com/ (Mooie website met veel informatie over de Auxois.)