Flamingo’s kijken in de Camargue

Wie Camargue zegt, zegt flamingo’s. Deze zuurstokroze vogels staan symbool voor de moerasachtige streek in Zuid-Frankrijk en veel mensen gaan er dan ook speciaal heen om deze bijzondere vogelsoort te zien. Je kunt ze op meer plekken in Frankrijk zien, bijvoorbeeld aan de kust bij Narbonne en Sète, maar ten noorden van Saintes-Marie-de-la-Mer vind je de grootste kolonie van het westelijk deel van de Middellandse Zee. In het vogelpark Pont de Gau kijk je je ogen uit.

Parc Ornithologique du Pont de Gau

Echte vogelaars hebben wellicht wat gemengde gevoelens bij het Parc Ornithologique du Pont de Gau, maar er zijn maar weinig plekken in de Camargue waar je zo dichtbij kunt komen. En ook wij denken als we het park binnenlopen even in een soort veredelde dierentuin te zijn beland. Maar voorbij de eerste drukte, als we verder lopen over de wandelpaden, kom je al snel in een meer natuurlijke omgeving.

Vogelkijkhutten

Het park bestaat uit twee gedeeltes. In het zuidelijke deel vind je goed aangelegde paden (ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens) langs enkele meertjes, van in totaal 2,8 kilometer lengte. In dit gedeelte zitten de meeste flamingo’s, het zijn er werkelijk honderden. Maar ook heel veel andere vogels, zoals een grote kolonie kleine zilverreigers en blauwe reigers. Daarnaast zagen we onder meer ooievaars, zwarte ibissen, een lepelaar, visdiefjes, kokmeeuwen en steltlopers. In dit gedeelte van het park worden de vogels bijgevoerd, wat uiteraard de reden is dat er zoveel op deze plek te zien zijn. Met alleen het zuidelijke deel van Pont de Gau zijn we zo al een paar uur zoet. Het is heel bijzonder om zo dichtbij de vogels te komen, waarbij de flamingo natuurlijk absoluut de show steelt. Het is een soort die je niet zo vaak ziet, dankzij hun kleuren komen ze ook erg exotisch over. De gewone flamingo, of Europese flamingo, is een van de zes flamingosoorten en ook de meest voorkomende. In de Camargue vind je op het hoogtepunt wel zo’n tien tot vijftienduizend broedparen per jaar.

Ben je een gepassioneerd vogelaar, dan kun je je ook nog eens helemaal uitleven in het noordelijke deel van het park, bereikbaar via een loopbruggetje over een brede sloot. Dit gedeelte is zo’n vier keer groter en telt diverse vogelkijkhutten. Hier kun je in alle rust vogels observeren, ook de wat schuwere varianten. Maar omdat onze kleine man het inmiddels op een brullen had gezet, was het voor de rust in het gebied helaas niet echt verstandig als we hier ook nog een kijkje zouden gaan nemen. We zullen er dus ooit nog eens terug moeten komen.

Verrekijker

De flamingo’s zijn zo dichtbij, tot op enkele meters van de paden, dat je er eigenlijk geen verrekijker voor nodig hebt. Maar om alle details van deze prachtige vogels te kunnen zien én de vogels die wat verder weg vliegen te bekijken is het wel handig om een verrekijker mee te nemen bij een bezoek aan Pont de Gau. Wij zijn zelf in het bezit van een prachtige Swarovski-verrekijker, maar je kunt voor een paar euro ook een verrekijker bij de kassa huren, waaronder exemplaren van datzelfde merk.

Andere plekken

Natuurlijk zijn er meer plekken om de flamingo’s en andere vogelsoorten van de Camargue te observeren. Wij zagen ze op veel plekken ook gewoon langs de weg in de moerassen en meertjes rondlopen. Ook de witte reigers, ibissen, meeuwen en steltlopers kun je op veel andere plekken tegenkomen. Een leuke, gratis plek, is bijvoorbeeld de middeleeuwse toren in het moeras bij Aigues-Mortes, de Tour Carbonnière. Hier zagen we ook enkele tientallen flamingo’s in het water. In de velden eromheen lopen ook nog de halfwilde paarden en stieren waar de Camargue eveneens om bekendstaat.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »
Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek