Figeac, monumentale stad in de Lot

Er zijn weinig steden in Frankrijk waar je zo goed de ontwikkeling door de eeuwen heen kunt terugzien als Figeac. In de stad zijn bijzonder veel gebouwen bewaard gebleven vanaf de twaalfde eeuw tot aan de renaissance. We bezochten Figeac tijdens onze terugreis vanuit de Pyreneeën en ontdekten dat je er gemakkelijk een dag kunt besteden om alle hoogtepunten te bekijken.

Al in de Romeinse tijd woonden er hier mensen, maar de plek kwam pas echt tot ontwikkeling in de negende eeuw, toen hier een abdij werd gevestigd op de resten van een eerder klooster dat verwoest was door invallen van de Vikingen. Deze abdij was goed gepositioneerd ten opzichte van de pelgrimswegen naar Rocamadour en Santiago de Compostela en daardoor groeide er al snel een nederzetting rondom. Omdat de inwoners in de veertiende eeuw de macht van de koning erkenden, gaf die allerlei voordelen aan de inwoners. De welvaart van de inwoners, die handel dreven met allerlei steden in heel Europa, kwam tot uiting in de fraaie woonhuizen die ze in de stad bouwden.

De beroemdste inwoner van Figeac was Jean-François Champollion, die dankzij de Steen van Rosetta het hiërogliefenschrift ontcijferde. Ter nagedachtenis aan hem vind je midden in de stad het interessante Musée Champollion, gewijd aan de opkomst en ontwikkeling van het geschreven woord.

Circuit des clefs

Bij het Office de Tourisme, gevestigd in het fraaie Maison de la Monnaie, halen we een (Nederlandstalige) folder met een route die langs alle hoogtepunten van het stadje voert. Deze heet ‘circuit des clefs’ (circuit van de sleutels), naar de sleutels die op allerlei plaatsen in de stad te vinden zijn die de richting van de route aanduiden. Je komt dan bijvoorbeeld langs het Paleis Balène, een middeleeuws stadspaleis, dat een opvallend gotisch portaal heeft. Ook de kerk, overblijfsel van de abdij, ontbreekt niet in de route. Bijzonder hier is de voormalige kapittelzaal van het klooster, nu een kapel met prachtige versieringen en kunstige gewelven.

Je wordt tijdens de route ook gewezen op de veel voorkomende vakwerkhuizen, typisch voor de architectuur van de vijftiende en zestiende eeuw. Vaak zijn in een huis meerdere bouwstijlen te herkennen. Op een stenen middeleeuwse eerste verdieping werden met behulp van een soort prefab-bouwtechniek, de nieuwere vakwerkgevels geplaatst. De zolder was vaak een open ruimte, die fungeerde als droogplek voor groenten, fruit of stoffen. Niet te missen is ook het pleintje naast het geboortehuis van Champollion, het Place des Écritures. Hier vind je een kunstwerk van de Amerikaan Joseph Kosuth, een enorme reproductie van de Steen van Rosetta.

Na ons rondje door de stad, dat ongeveer een uurtje duurt, nemen we nog de tijd voor een kopje koffie op het charmante Place Champollion, het levendige hart van Figeac. Vanaf een van de terrassen hier heb je een mooi uitzicht op de eeuwenoude gevels, die al zoveel mensen hebben zien gaan en komen. Het ‘rondje van de sleutels’ helpt je om enkele van de interessante geheimen die het stadje heeft te ontsleutelen. Maar er blijven ook nog genoeg verborgen plekjes over, te ontdekken op een volgend bezoek aan dit fraaie plaatsje.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

1 reactie op Figeac, monumentale stad in de Lot

 • Als je nog eens in Figeac bent, zou je eens een klein, heel oud kerkje (iets buiten de stad, ben de naam vergeten) moeten bezoeken. Ik heb daar (toen ik nog in Frankrijk woonde) eens meegespeeld in een concert. Op het balkonnetje zag ik 2 monniken staan….zó mooi gemaakt uit holle boomstammen. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.