O

Op fietsvakantie in Frankrijk, tips voor standplaats, rondreis en bagagevervoer

Wandelen en fietsen op het jaagpad tussen Bouziès en Saint-Cirq-Lapopie langs de Lot

Frankrijk is hét land voor een leuke fietsvakantie. Of je nu houdt van avontuurlijke tochten in de heuvels en bergen, of rustig langs een rivier wilt fietsen, fietsen in Frankrijk is altijd een goed idee. Er zijn mooie fietsroutes in alle streken van het land. Populaire bestemmingen voor een fietsvakantie zijn onder meer de Provence, de Bourgogne, de Vogezen en de vallei van de Loire. Veel mensen maken een rondreis per fiets, maar fietsen vanaf een vaste standplaats heeft ook zo z’n voordelen. Waar moet je op letten als je een fietsvakantie in Frankrijk wilt plannen? Hoe zit het bijvoorbeeld met bagagevervoer?

Met je eigen fiets

Veel mensen nemen hun eigen fiets mee naar Frankrijk. Dat kan natuurlijk handig door middel van een fietsendrager op je auto of camper. Maar ook als je met de trein reist, kun je eenvoudig je eigen fiets meenemen. In de Thalys (Eurostar) mag je met een ticket je eigen fiets meenemen in een hoes van maximaal 135 x 85 x 30 cm, waarvoor je het voor- en achterwiel moet demonteren. Ook in de TGV’s mag je je fiets meenemen, gedemonteerd en in een speciale hoes. In de regionale TER-treinen mag je eveneens kosteloos en zonder reservering je fiets meenemen, die dien je dan op de daarvoor aangewezen plekken te zetten. Hier hoef je de fiets niet te demonteren.

Vanaf standplaats

Wil je op een vaste plek van je vakantie genieten en de omgeving per fiets verkennen? Kies dan voor een fietsvakantie vanaf een standplaats. Dat is bijvoorbeeld handig in bergachtige en heuvelachtige gebieden, omdat je dan niet constant met al je bagage rekening hoeft te houden. Je kunt vanaf je camping of vakantiehuisje in de omgeving mooie fietstochten maken, en ‘s avonds heerlijk bijkomen met een hapje of drankje op je eigen terras of op de camping. Fietsen vanaf een standplaats wordt onder meer vaak gedaan aan de voet van bekende bergpassen in de Alpen. Zo zijn er in het dal van Bourg d’Oisans veel accommodaties en campings die zich speciaal op wielrenners richten. In die stad vind je ook veel fietswinkels waar je terecht kunt voor accessoires, of als je bijvoorbeeld een lekke band hebt of een (wielren)fiets wilt huren. Ben je op zoek naar een leuke accommodatie vanwaar je mooie routes kunt fietsen? Sommige campings en vakantiehuisjes hebben speciale stallingen voor je fiets. Ook zijn er veel campings in Frankrijk met fietsverhuur.

Rondreizen

Wil je een avontuurlijke fietsvakantie? Kies dan voor een rondreis per fiets! Trek van hotel naar hotel of van chambre d’hôtes naar chambre d’hôtes en geniet onderweg van de mooie Franse landschappen. Het leuke hierbij is dat je op deze manier heel gemakkelijk tips kunt krijgen van lokale bewoners voor mooie fietsroutes. Het fijne van fietsen in Frankrijk is ook dat er veel langeafstandfietsroutes zijn ontwikkeld. Zo zijn er routes langs vrijwel alle grote rivieren, zoals de ViaRhôna, La Loire à Vélo en La Voie Bleue langs de Moezel en Saône. Langs deze routes vind je veel hotels en chambres d’hôtes waar je kunt overnachten.

Je kunt natuurlijk je eigen fietsvakantie plannen, maar er zijn ook prachtige routes uitgestippeld door organisaties, waarbij alle onderkomens geregeld zijn en je zelf alleen nog maar hoeft te fietsen. Ontdek bijvoorbeeld eens fietsvakanties langs de wijngaarden van de Elzas, langs sfeervolle dorpen en ruige kusten in Bretagne, door lavendelvelden in de Drôme of eeuwenoude stadjes in de Bourgogne van SNP Natuurreizen.

Met bagagevervoer

Het voordeel van een georganiseerde reis, bijvoorbeeld met SNP Natuurreizen of ANWB, is dat het bagagevervoer goed geregeld is. Zo kun je relaxed fietsen en als je op je volgende accommodatie aankomt staat je koffer al voor je klaar. Langs de meest populaire fietsroutes van Frankrijk zijn er ook wel enkele lokale organisaties die dit aanbieden, maar dan moet je dit zelf nog regelen, naast je accommodaties.

Mooie fietsstreken

Waar kun je nu mooi fietsen in Frankrijk? Lees allereerst eens ons artikel over de mooiste fietsroutes van het land. Als je een rondreis wilt maken, is het altijd leuk om langs een rivier of kanaal te fietsen. Je hebt dan altijd een referentiepunt, het water, de hoogteverschillen zijn klein. Bovendien zijn er onderweg vaak sfeervolle dorpen te bezoeken, leuke plekken om te lunchen of te pauzeren. Fiets je langs de Loire of de Saône, dan kom je ook nog eens schilderachtige wijngaarden tegen. Wil je door nog veel meer wijngaarden fietsen, ontdek dan eens de Provence of de Elzas. Een leuk idee is het om onderweg een wijnproeverij te plannen, zodat je direct weet hoe al die sappige donkerrode of groenwitte druiventrossen nu eigenlijk smaken. Maar ook langs de kust zijn mooie fietsroutes. Ontdek bijvoorbeeld eens de Vélodyssée, die je langs een groot deel van de Franse westkust leidt.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *