HéraultOccitanie

Fietsen over een oude spoorlijn in de Hérault, langs wijngaarden en mooie dorpjes

Een groen, glooiend landschap met wijngaarden, oude dorpen en op de achtergrond een panorama van rotsachtige bergen. Dat alles trekt aan me voorbij terwijl ik rustig fietsend om me heen kijk. Ik ben in de Hérault, in de valleien van de Jaur en de Orb, en verken een bijzondere fietsroute over een oud spoorlijntje. Waar vroeger dieseltreintjes het schitterende landschap doorkruisten, is het nu de beurt aan fietsers en voetgangers.

Streektips

Je hebt er in Frankrijk meer: oude spoorlijnen die zijn omgebouwd tot fietspad. Deze voies vertes voeren door de mooiste streken, en je komt er op plekjes die je vanaf de gewone weg nooit zou tegenkomen. Ze zijn ideaal om per fiets te ontdekken. Omdat het om oude spoorbanen gaat, is het hoogteverschil over het algemeen minimaal. En je ziet onderweg verrassende dingen. Zo moet je geregeld door oude spoortunnels fietsen en voert de route over indrukwekkende spoorbruggen die vaak meer dan honderd jaar oud zijn.

Fietsen in de Hérault
Een van de leuke oude spoorbruggetjes waarover de fietsroute me leidt.
Fietsen in de Hérault
Fietsen tussen de wijngaarden, kan het idyllischer?

Voie verte Passa Païs

De Voie verte Passa Païs, zoals deze fietsroute heet, loopt van Mazamet in de Tarn naar Bédarieux in de Hérault, een parcours van bijna tachtig kilometer. Ik ben opgestapt net voor het dorp Mons-la-Trivalle, en zit dus bijna halverwege de route. Mijn eerste doel is Olargues, richting het westen. Na het verlaten van het dorpje Mons, kom ik al snel in een landelijk, groen gebied waar links en rechts de wijngaarden zich over de hellingen van de Haut-Languedoc uitstrekken. Ik rijd hier door het gebied van de monts de l’Espinouse, waarvan de Mont Caroux de hoogste top vormt, met 1.085 meter.

Fietsen in de Hérault
Uitzicht op de bergen.

De voie verte is recent aangelegd, het asfalt is glad en strak, de route goed aangegeven. Overal langs de voie verte vind je parkeerplaatsen waar je je auto kunt achterlaten en op de fiets kunt stappen. De voormalige spoorbaan ligt wat hoger dan de weg en is omringd door natuur, zodat je soms haast het idee hebt in een verlaten bergdalletje te fietsen. Na ongeveer vijf kilometer fietsen kom ik aan bij het dorpje Olargues. De entree is grandioos, want je komt hier over de Pont ferroviaire d’Olargues, die ook de bijnaam Pont Eiffel heeft. Niet dat hij door de beroemde architect van de Eiffeltoren is gebouwd, maar de bouwstijl heeft er veel van weg en de brug stamt uit dezelfde periode in de negentiende eeuw.

In Olargues zet ik de fiets even tegen een hekje en neem ik de tijd om dit leuke oude dorpje te ontdekken. Je vindt er smalle straatjes met winkeltjes, en het dorp wordt bekroond door de ruïnes van een kasteel en kerk. De klokkentoren staat nog overeind, een oude donjon van het kasteel, die in de vijftiende eeuw tot kerktoren is omgebouwd.

Fietsen in de Hérault
Overal wijngaarden…
Fietsen in de Hérault
Het oude stationnetje van Olargues.

Vervolgens stap ik weer op de fiets. Ik rijd over de voie verte terug naar Mons, naar de ingang van de ruige Gorges d’Héric, aan de voet van de Mont Caroux. Deze kloof is een bezienswaardigheid waar je gerust een dagdeel kunt doorbrengen. Loop na een periode van regen langs het kolkende water van het riviertje, of kom tot rust in de zomer, als het water rustig stroomt en je er goed kunt pootje baden. De asfaltweg die door de kloof loopt is verboden voor auto’s en dus ideaal voor wandelaars en fietsers. Her en der zijn ook routes voor rotsklimmers.

Praktisch

Wil je ook ervaren hoe het is om over een oude spoorlijn te fietsen, en daarbij te genieten van mooie uitzichten? Langs de route van de voie verte zijn diverse fietsverhuurders. Natuurlijk kun je ook zelf je eigen fiets meebrengen. In elk dorpje zijn parkeerplekken en opstappunten. Een tip voor fietsverhuur: Vélo Caroux, aan de rand van het dorp Mons-la-Trivalle. Je hebt hier de keuze uit comfortabele fietsen, met en zonder elektrische trapondersteuning.

Meer informatie? Bekijk de website van de voie verte of de website van Hérault Tourisme.

Fietsen in de Hérault
De Gorges d’Héric.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant