Fietsen door het dal van Samoëns
Auvergne-Rhône-AlpesHaute-Savoie

Sportief: een middagje op de fatbike in het dal van Samoëns

Een middagje actief bezig zijn in een schitterend groen dal, omringd door hoge bergtoppen, met onderweg leuke dorpjes en boerderijen om even op adem te komen. Dat beleef je wanneer je een fatbike-tour boekt vanuit Samoëns in de Franse Alpen. Klinkt goed? Ik neem je mee op een rondje door het dal van Samoëns en Sixt en laat je zien wat je tijdens het fietsen zoal tegenkomt.

Het is rond twee uur wanneer we aankomen bij de fietsverhuur in Samoëns. Ik ben samen met twee andere journalisten een paar dagen op uitnodiging van het Office de Tourisme van Samoëns in het bergstadje om de hoogtepunten van de omgeving te ontdekken. Vanmiddag staat een tour op het programma op een zogenaamde fatbike, een mountainbike met extra brede banden voor goede grip. Hiermee kun je zelfs in de winter fietsend op de skipistes terecht.

En het is een e-fatbike, oftewel een fatbike met elektrische trapondersteuning. Je kunt zelf instellen hoe hard de versnelling is die het motortje levert. Denk overigens niet dat het fietsen met een e-fatbike geen inspanning kost, want ook met ondersteuning moet je zelf nog altijd een deel van het klimwerk op de pedalen zelf doen.

Een van de gidsen legt uit hoe de fatbike werkt.

Rando patrimoine et gastronomique

Gidsen deze middag zijn Jo en Bertrand van Mountain Spirit in Samoëns. In de zomermaanden organiseren ze rondritten op de fiets door het dal van Samoëns en Sixt. Een van hun tochten leidt bijvoorbeeld langs enkele lokale boerderijen, waarbij je de mogelijkheid krijgt om producten van de boerderij te proeven en uitleg te krijgen over de werkzaamheden van het boerenbedrijf. Ook een uitstapje naar het Cirque du Fer-à-Cheval aan het eind van het dal is populair.

Vandaag doen we beiden ineen. Na wat uitleg over de mogelijkheden en werking van de fatbike, en de verschillende standen van de trapondersteuning, is het tijd om de voeten op de pedalen te zetten. De eerste etappe van de fietstocht voert over een redelijk vlak grindpad, waar we uitgebreid de tijd krijgen om de fiets in de praktijk te leren kennen. Zo’n fatbike fietst een stuk zwaarder dan een normale mountainbike, vooral qua stuurgedrag. Maar eenmaal gewend, en met dank aan de trapondersteuning, gaan we met een vaartje van twintig tot vijfentwintig kilometer per uur over de paden langs de rivier de Griffe.

Fietsen door het dal van Samoëns
Gorges des Tines

Gorges des Tines

Na een kwartiertje – en een korte fotosessie in het fotogenieke groene dal – verruilen we het vlakkere grindpad voor een echt bergpad. Hier krijgen we hellingen voor de kiezen die in een zware bergetappe van de Tour de France niet zouden misstaan, en dan merk je pas echt het effect van de trapondersteuning. In de hoogste stand voelt het bedwingen van een helling van zo’n 10% eigenlijk niet heel veel zwaarder dan een Nederlandse dijk waarbij je net even wat meer kracht moet zetten dan normaal. Alleen op een wat smaller bergpad dat nog steiler omhoog loopt, is het echt even aanpoten.

Veel fotomomentjes: ditmaal bij de Gorges des Tines.

Dat wat lastigere stuk komt na een bijzonder stukje natuur, de Gorges des Tines, een nauwe kloof waar de rivier de Griffe zich een weg tussen de rotsen door baant. Weer even tijd voor een fotomomentje. Tijd voor foto’s moeten we overigens geregeld inplannen, want even later staan we midden in het leuke dorp Sixt. Dit ligt heel mooi aan de rivier, een idyllisch plaatje.

Vlak na Sixt maken we een wat langere tussenstop op de schapenboerderij La bergerie du Lochet. Boerin Karine geeft ons een leuk inkijkje in het werk met de kudde schapen, en in het maken van schapenkaas en schapenyoghurt. Hier hoort uiteraard ook een kleine proeverij bij.

Sixt is een geliefd plekje als startpunt om te raften.

Le bout du monde

We zijn inmiddels al even onderweg, maar als Jo en Bertrand ons vragen of we nog verder het dal in willen naar een bijzonder natuurfenomeen, is dat geen lastige keuze en stappen we weer op de fietsen. De fatbike rijdt inmiddels al erg comfortabel, en met dank aan de elektrische ondersteuning voelt het niet alsof we er al een hele middag fietsen op hebben zitten.

Na een kleine vijf kilometer fietsen komen we bij het eind van het keteldal, het einde van de wereld, le bout du monde. Gaandeweg zien we rondom ons steeds hogere rotswanden maar nog vrij plotseling staan we er ineens middenin: het Cirque du Fer-à-Cheval, een half ronde cirkel van rotsen die doorsneden worden door tientallen watervallen, kleine en grote. Aan de voet van die rotsen een klein gehucht, waar vroeger de boeren in de zomer verbleven, als het vee hogerop kon grazen. Het natuurschoon maakt stil en ik voel me klein worden bij het zien van de loodrechte rotswanden en het water dat eindeloos naar beneden stroomt. De perfecte afsluiting van een sportieve middag.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant