Èze, misschien wel het mooiste kustplaatsje van Frankrijk

Het heuveldorp Èze, een van de hoogtepunten van de Côte d'Azur

Het eeuwenoude stadje Èze in de Provence, gelegen op een uitstekende rotspunt, biedt een overweldigend uitzicht over de Middellandse zee en de omliggende kust. Via een prachtige wandeling liep ik van Èze-sur-Mer richting het stadje. Hoewel er meer mooie kustplaatsjes in Frankrijk zijn, gooit Éze absoluut hoge ogen als het gaat om de vraag wat nu écht het mooiste plaatsje aan de Franse kust is. Kijk maar mee!

Al in de tijd van de Grieken en de Romeinen woonden er mensen op de plaats waar nu Èze ligt, tussen Monaco en Nice. Uit die tijd is weinig meer bewaard, het oudste gebouw, Chapelle de la Sainte Croix, dateert bijvoorbeeld pas uit 1306. Het oude stadscentrum op de rots, die reikt tot ruim 400 meter boven zeeniveau, staat vol met pittoreske winkeltjes, café’s en restaurants en trekt ieder jaar honderdduizenden toeristen. Zeker in het hoogseizoen is het dus druk te noemen in het stadje, maar dan nog is het fraaie uitzicht zonder meer een bezoek waard. Ook leuk om te bezoeken: de botanische tuin die boven het stadje ligt, met bijzondere planten.

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. Daar wilde ik afgelopen weekend heen gaan, maar het regende zo hard dat we het toch maar niet gedaan hebben. In plaats daarvan maakte ik toch nog hele mooie foto’s in de regen in Nice.
  Snel dus een keer terug en dan wél naar Eze. 😉

 2. Karlijn schrijft:

  HI Martijn!
  Mijn vriend willen Eze gaan bezoeken deze zomer. Heb je misschien nog tips voor leuke campings of dergelijke?

  Groetjes Karlijn

   1. Leonie schrijft:

    Mijn vriend en ik hebben jaren geleden gekampeerd op Col d’Eze.. best pittig op de fiets komende vanuit Nice, maar de uitzichten waren prachtig!

 3. Nice schrijft:

  Enkele maanden terug Nice bezocht. Jammer genoeg was ik niet op de hoogte van dit dorpje. Ideaal om te combineren met Monaco en Roquebrune-Cap-Martin.

 4. Sandra kempfer schrijft:

  Hoi
  Ik wil graag éze eens bezoeken, ik ben echer niet zo goed te been. Ik heb een gehandikapte kaart voor de auto makkelijker te kunnen parkeren.
  Zou dat te doen zijn?
  Alvast bedankt,
  Sandra

 5. Kenneth Himschoot schrijft:

  Beste Sandra,
  ik ben Vlaming maar woon in Eze. Jammergenoeg is Eze Village echt niet makkelijk als je niet goed te been bent. De hoogstgelegen parking brengt je naar de start van het dorpje, maar om het even welke route betekent trapjes en hellingen.
  Parkeren zal geen probleem zijn, er zijn parkeerplaatsen voor gehandicapten, maar er is geen alternatief voor het te voet bezoeken, en een rolstoel geraakt er al helemaal niet door.

  Als ik je met vragen kan helpen, laat gerust weten! Eze is prachtig, en als het lukt voor je, zeker het bezoeken waard.

  Wat ik nergens zie staan op deze website, maar wat wij als bewoners als een van de hoogtepunten zien, is de “Chemin De Nietzsche”, een steile wandeling van Eze Bord-de-Mer (vlak aan het station van Eze, vlak bij het water start die) tot aan Eze Village, honderden meters hoger. Op 45 minuten sta je boven, en het is een prachtige wandeling. Boven een ijsje eten, en dan ofwel met bus 83 terug naar beneden of te voet natuurlijk! Nietzsche deed het dagelijks – hij is er ook gek van geworden :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *