L

Les Jardins d’Étretat, tuinen met uitzicht op de rotskust

Een nieuw plekje om te ontdekken bij een bezoek aan Étretat in Normandië, bekend om zijn rots die als een olifantenkop over de zee gebogen is. Sinds begin 2017 zijn op een rotsklif aan de noordoostkant van het stadje de Jardins d’Étretat geopend: een kunstzinnige tuin vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het stadje en de rotskust van Étretat.

Het waren twee Russen die enkele jaren geleden een villa met bijbehorende tuin aan de rand van Étretat kochten en de meer dan een eeuw oude tuin restaureerden en flink uitgebreid hebben. Vanaf nu kun je deze prachtige tuin bezoeken. De villa werd rond 1905 gebouwd voor Madame Thébault, een actrice uit het stadje, die bevriend was met de beroemde schilder Claude Monet. Zij liet op het erf een boom planten, die de aanzet vormde voor een uitgebreide tuin, de basis van de huidige Jardins d’Étretat.

De Russische landschapsarchitect Alexandre Grivko heeft het geheel nu gevormd tot een groen paradijsje aan de kust. In de opbouw van de tuin herken je de omgeving terug, bijvoorbeeld de werking van eb en vloed, en de ronde vormen van de gesnoeide planten en struiken lijken op de zee, altijd in beweging. Tussen de struiken, die met bijna beeldhouwachtige precisie zijn gevormd, vind je allerlei kunstwerken die de bloemen, bomen en planten mooi aanvullen.

De tuin is in acht gedeeltes opgebouwd, waaronder een besloten tuin, weggestopt achter bamboe, en helemaal aan het eind van de tuin een platform, omringd met een houten hek, waar het uitzicht over de kust op je ligt te wachten. Met direct herkenbaar een beeld van de schilder Claude Monet, die ook ruim honderd jaar na dato nog over het landschap lijkt te waken, klaar om de kleuren van de zon, de lucht, de zee en de rotsen op zijn doek vast te leggen.

Voor openingstijden en prijzen kijk je op de website van Les Jardins d’Étretat.

(Foto’s: Les Jardins d’Étretat)

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *