NormandieSeine-Maritime

De kliffen van Étretat

De kust van Normandië is bezaaid met mooie kliffen. De meest iconische daarvan zijn de kliffen van Étretat. Vandaar dat wij deze bekende bezienswaardigheid tijdens ons bezoek aan de Normandische kust niet wilden overslaan. We zochten en vonden de mooiste en rustigste uitzichtpunten op deze wereldberoemde krijtrotsen.

Streektips

Zelf op vakantie naar de kust bij Étretat? Misschien heb je wat aan deze tips!

Een nadeel van beroemde plekken in de natuur: de expérience de la nature gaat een beetje verloren door de hoeveelheid toeristen die er komt. Zo ook in Étretat. Wat voorheen een klein vissersdorp was, is veranderd in een attractie met grote parkeerplaatsen en een drukke boulevard met toeristenvoedsel. Gelukkig blijven de meeste mensen die Étretat bezoeken rondom de boulevard hangen en ben je met een klein kwartiertje lopen weer omringd door natuur.

Ontstaan en bekendheid

De bijzondere rotsen bij Étretat zijn ontstaan in het Krijttijdperk. Voorheen liep er een ondergrondse rivier parallel aan de kust, die in de zachte steensoort drie enorme bogen heeft uitgesleten. Stormen en stromingen deden de rest. Ook vroeger spraken de rotsen al tot de verbeelding. De schilders Monet, Courbet en Bourdin zetten hier hun ezel neer, schrijvers Flaubert en Maupassant vonden hier hun inspiratie en auteur Maurice Leblanc liet de avonturen van Arsène Lupin zich hier afspelen.

Zodra je het kiezelstrand van Étretat betreedt, doemen direct drie beroemde krijtrotsen op: links duikt de Falaise d’Aval met een boog het water in, vlak naast de 51 meter hoge Aiguille Creuse (holle naald). Aan je rechterhand zie je de Falaise d’Amont, die uitzonderlijk wit is. De derde en grootste boog, de Manneporte, wordt pas zichtbaar als je een stukje de kliffen op loopt.

Klimmen naar de kliffen

Wie niet van alle drukte en bezigheid rond de boulevard houdt, kan hier in Étretat gemakkelijk aan ontsnappen. Vanaf het stadje loopt namelijk een eenvoudig begaanbaar pad naar de bovenkant van de kliffen. Ik kan het niet laten even over de rand te kijken… wat een diepte! Loodrecht onder ons slaan de golven van het Kanaal tegen de voet van de kliffen. Een enkele mens neemt de moeite om af te dalen naar het water, maar toch heerst daar vooral de natuur. Verschillende vogels hebben hier hun panoramische onderkomen. Bijzonder, om daar te wonen.

De eerste twee kliffen zijn druk, maar als je een klein stukje verder loopt, wordt het aantal toeristen zienderogen minder. En dan bevind je je voor je gevoel ineens aan het einde van de wereld, met prachtige vergezichten over zee, het geluid van de golven en het gekrijs van de meeuwen. Na ongeveer een kwartier wandelen, heb je ook uitzicht op de Manneporte. Deze boog is zo groot, dat de Franse schrijver Maupassant beweerde dat er een schip met volle zeilen doorheen kon varen.

Wandeling ‘rond de golfbaan’

Als je tijd hebt, kun je in ongeveer een uurtje een ‘rondje golfbaan’ lopen en zo alle bogen bekijken. Het eerste half uur loop je helemaal langs de kliffen, tot het einde van de golfbaan die hier ligt. Aan het einde van de baan sla je linksaf en loop je tussen de golfbaan en de akkerlanden terug naar Étretat.

Tip!

Tijd over? Bezoek dan het dorpje Yport, waar je ook mooie kliffen vindt. Je kunt het dorp met de auto in 20 minuten bereiken via de D11 en D211, maar het is ook mogelijk om via de kust helemaal vanuit Étretat naar Yport te wandelen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Sterrezee op Hebban zegt:

    fyi ( pvi) , en omdat ik ‘m zo mooi vind:
    Kennen jullie de film: ‘Louise en hiver’ ?
    Een filmhuis-tekenfilm van Jean-François Laguionie uit 2017 die speelt aan zo’n soort kust in Frankrijk.
    Innemend, eigenlijk stoer, rustig en mooi gemaakt. Hoofdpersoon is een oude vrouw.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant