Quai Bélu
Hauts-de-FranceSomme

Eten en drinken in Amiens, leuke adresjes!

Als je in Frankrijk bent, dan moet je natuurlijk lekker eten en drinken. Toen ik een weekendje in Amiens was, begin januari, heb ik dan ook volop genoten van de culinaire specialiteiten van deze leuke Noord-Franse stad. In deze blog vertel ik je waar we gegeten en gedronken hebben, en geef ik je wat tips voor gerechten die je niet mag missen.

Streektips

Zelf op stedentrip naar Amiens? Misschien heb je wat aan deze tips!

Amiens ligt in Picardië, dus in de restaurants van de stad vind je dan ook veel Picardische gerechten. Het meest opvallend zijn twee die je in de meeste restaurants met een Franse keuken in Amiens terug zult vinden: de ficelle picarde en de flamiche. De ficelle picarde werd in de jaren ’50 van de twintigste eeuw in Amiens bedacht. Het gaat hierbij om een hartige crèpe (pannenkoek) met een plak ham, een mengsel van gesneden champignons en crèmesaus en kaas eroverheen. De flamiche zul je ook vaak tegenkomen, meestal is dit de flamiche aux poireaux, een soort hartige taart met prei. Hij wordt ook wel eens met maroilles gemaakt, dan zit er een vulling van maroilles-kaas in.

Verder vind je in Amiens nog talloze lekkernijen, zoals de macaron d’Amiens, niet te verwarren met de gewone kleurrijke macarons die het meest bekend zijn. Je kunt de macarons van Amiens meer vergelijken met de bitterkoekjes die wij in Nederland ook kennen. Een ander eeuwenoud recept uit Amiens is de pâté de canard d’Amiens.

Eten

We hebben twee keer warm gegeten in Amiens, eerst met de lunch en vervolgens met het diner. Voorafgaand aan de lunch hadden we een korte wandeling door de hortillonages gemaakt, en op de terugweg kwamen we door de karakteristieke wijk Saint-Leu, waar een leuke kade is met allemaal restaurantjes.

Quai Bélu
Toegegeven, de quai Bélu is wel een beetje een toeristenval van de eerste klasse, met al die restaurantjes en cafés naast elkaar, aan de pittoreske kade met uitzicht op het centrum van Amiens. En écht culinair hoogstaand is het meestal daardoor ook niet echt wat je voorgeschoteld krijgt. Desondanks konden we voor een redelijk prijsje genieten van de ficelle en de flamiche, en maakten we op die manier kennis met de keuken van de streek.

Leu Duo
Om ook de wat minder toeristische cuisine van Amiens te ontdekken besloten we om ‘s avonds bij het restaurant Leu Duo te gaan eten, tegenover de wijk Saint-Leu. De ambiance is niet supersfeervol, meer een zaaltje met een beetje aankleding, maar het eten is van een heel andere klasse. Je kunt hier genieten van een traditionele keuken met enkel huisgemaakte gerechten (ook hier de ficelle, maar dan volgens een smaakvoller recept). De borden worden netjes opgemaakt, de gerechten worden deskundig toegelicht en als je voor het menu gaat, krijg je ook wat amuses erbij.

De ficelle van Leu Duo
De ficelle van Leu Duo
Lekker toetje bij Leu Duo
Lekker toetje bij Leu Duo

Drinken

Uiteraard kun je in Amiens ook uitgebreid terecht voor een drankje, warm of koud. Wat zijn de plekken die je niet mag missen?

Place Gambetta
Op de Place Gambetta, een van de oudste plekjes van Amiens, vind je veel leuke caféetjes en brasseries. Je kunt hier terecht voor een complete maaltijd, maar veel locals gaan hier ook gewoon even een drankje doen. Zelf genoten we er van een heerlijke echt Franse chocolademelk. Niet zo’n zuinige dunne drank als in Nederland dus, maar een lekker dikke, romige pure chocolademelk waarin het lepeltje bijna rechtop bleef staan, compleet met marshmallow om erin te dopen.

Rue des Bondés
De Rue des Bondés, tegenover de wijk Saint-Leu, is echt hét uitgaansgebied van Amiens. Je vindt er veel cafés op een rijtje, en dit vormt dan ook het trefpunt voor de jongeren en studenten van Amiens. Houd je van lekker bier, neem dan zeker een kijkje in het café Au fût et à mesure. Dit is een nieuw concept biercafé dat je in steeds meer Franse steden vindt. Je kunt hier met een pasje, waar je aan de bar geld op laadt, zelf je bier naar keuze tappen, aan de diverse taptafels die overal staan. Heel origineel, en een leuke manier om nieuwe Franse speciaalbiertjes te ontdekken!

Hét uitgaansgebied van Amiens
Hét uitgaansgebied van Amiens

Lees hier meer over Amiens:
Stadswandeling langs historisch Amiens
De kathedraal van Amiens

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant