E

Espelette, pittig dorp in Frans Baskenland

Espelette

In Nederland is het iets minder bekend, maar in Frankrijk heeft iedere keukenprins of -prinses het wel in het kruidenkastje staan: piment d’Espelette, gedroogde, gemalen rode peper. Ook in restaurants zie je dit geregeld in gerechten terugkomen. Het heeft een zoet-pittige smaak en geur. Een geur die je overal ruikt wanneer je in het dorp Espelette rondloopt. We maakten een wandeling door dit Baskische dorp en ontdekten alles over de herkomst van deze bijzondere smaakmaker.

Streektips

Zelf dit mooie Baskische dorp en de omgeving verkennen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Dankzij de bekendheid van piment d’Espelette is het dorp een geliefde bestemming onder de Fransen. Rondom het dorp vind je dan ook enkele ruime parkeerterreinen. We kiezen er een uit en vanaf daar lopen we eerst maar eens naar het office de tourisme. Dit is gevestigd in het château des Barons d’Ezpeleta, een bouwwerk uit de zeventiende eeuw, op de plek van waar al waarschijnlijk sinds rond het jaar duizend een kasteel staat. Op de bovenste verdieping is ook nog een kleine tentoonstellingsruimte met wisselende exposities. Een ideale kans om even in dit monumentale gebouw rond te kijken.

Vervolgens wandelen we eerst naar de kerk, die iets buiten het centrum staat, aan de noordoostkant van Espelette. Net als zoveel andere Baskische dorpen is deze uitgerust met houten galerijen, drie in totaal. Het interieur van deze kerk is verder rijk versierd, met onder meer een barok altaar en diverse schilderijen. De rijkdom die van de kerk afstraalt, is te danken aan het succes van de bekende pepertjes. Tijd dus om daar meer over te weten te komen.

Centre d’interprétation

Een goed startpunt is het Centre d’interprétation du Piment d’Espelette AOP, waar je gratis naar binnen kunt lopen. De pepers van Espelette hebben namelijk sinds jaren 2008 een eigen AOP, oftewel een Europese beschermde herkomstbenaming. Piment d’Espelette mag alleen zo heten als het uit een van de tien dorpen van de AOP komt, waaronder Espelette, Ainhoa en Saint-Pée-sur-Nivelle. Ook zijn er allerlei regels omtrent aantal planten per akker en de manier waarop het gedroogd wordt.

In het informatiecentrum draait een korte film die je de geschiedenis van de piment vertelt. De peperplant werd in de zestiende eeuw vanuit Mexico in Baskenland geïntroduceerd. De pepers worden eerst als medicijn maar ook al snel als smaakmaker en conserveermiddel gebruikt. Rond 1650 begonnen boeren op grotere schaal de peperplant te verbouwen. Ze noemden hun eigen variant Capsicum annuum ‘gorria‘, deze bleek perfect te gedijen in het microklimaat van Frans Baskenland. Dat microklimaat is trouwens erg duidelijk te zien als je er rondrijdt. Het is er veel groener en je ziet er heel andere planten dan in meer oostelijk gelegen delen van de Franse Pyreneeën. De hoeveelheid varens en palmbomen die we er zagen is bijvoorbeeld opmerkelijk te noemen. Terug naar de piment, de productie ervan is sinds de begindagen flink gegroeid. Tegenwoordig leven er tussen de honderdvijftig en tweehonderd boeren van en ligt de opbrengst tegen de tien miljoen euro per jaar.

Als je verder loopt door het stadje ontkom je er dan ook niet aan. Overal zijn winkeltjes waar je de peper kunt kopen, in gedroogde en gemalen vorm of in z’n geheel aan strengen. Die strengen zie je tijdens de herfst trouwens veel tegen de gevels van huizen hangen, om ze te drogen in de zon. De rest van het jaar hangen er alleen her en der wat ter decoratie. Behalve de winkels zijn er uiteraard ook wat restaurants waar je de peper in de praktijk kunt proeven. Veel meer dan dat, én uitgezonderd enkele pittoreske straatjes, heeft Espelette ook niet te bieden, maar het is genoeg om het een bezoek waard te maken. Zeker als je, zoals ik, de typische smaak van piment d’Espelette al eens eerder ergens in een restaurant bent tegengekomen en je nu wel eens wilt weten waar die smaak precies vandaan komt.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Elisabeth says:

    Wat een prachtige foto’s weer!
    Toen ik van Maastricht naar Santiago liep kwam ik ook door Baskenland en stak de Pyreneeën natuurlijk over.
    De laatste jaren gingen we met de auto naar Italië maar voor volgend jaar staat Frankrijk weer eens op de lijst!
    Ik bewaar al jullie mailtjes dus inspiratie genoeg dan!
    Succes verder en hartelijk groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *