E

Entrevaux: stap voor stap terug in de tijd

Entrevaux

‘Vrouwe natuur en Vauban hebben Entrevaux tot een van de mooiste plekken van de Zuid-Franse Alpen gemaakt.’ Die omschrijving in de groene Michelingids was genoeg om de aandacht te trekken. Tijdens mijn verblijf in Castellane stond Entrevaux dan ook op het programma. Een mooi vestingstadje, met als een van de grootste bezienswaardigheden de citadel die erboven uit torent.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar de omgeving van Entrevaux? Misschien heb je wat aan deze tips!

De omschrijving van de Michelingids is treffend, want het stadje valt inderdaad op door twee dingen. Als eerste de prachtige ligging aan de rivier de Var, dicht tegen de rotsen aan gedrukt. En als tweede de vestingwallen rond het stadje en de citadel, die onder supervisie van de zeventiende-eeuwse architect Vauban gebouwd werd. Dat wil overigens niet zeggen dat Vauban verantwoordelijk was voor al het moois dat er vandaag de dag nog te zien is in het stadje, want al voor die tijd werd er gebouwd aan de versterkingen en stadspoorten.

Porte d’Italie

Het is een warme voorjaarsdag wanneer we de auto parkeren op een van de parkeerplaatsen aan de overkant van de rivier, net buiten de stadspoorten. Het toerisme moet nog echt op gang komen dit seizoen, wat betekent dat we rustig door de straatjes van Entrevaux kunnen slenteren zonder veel mensen tegen te komen. Ergens op een pleintje worden we rustig gadegeslagen door een kat die zich af en toe loom uitstrekt op de warme granieten straatstenen. We zijn, nadat we door de centrale stadspoort zijn gekomen, langs de muren in oostelijke richting gelopen, en bereiken al snel de Porte d’Italie. Een van de getuigen van het feit dat dit gebied vroeger zwaar bevochten is. De grens met Italie was toen een stuk dichterbij dan nu. In de achttiende eeuw werd de stad belegerd door de Piëmontezen uit Italië.

Vandaag de dag is de rust echter weergekeerd. Toch is er nog veel dat herinnert aan vroeger tijden. Zo ook de kathedraal, die aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd werd. Het gebouw werd onderdeel gemaakt van de stadsmuren en ook de klokkentoren had een dubbel doel, zowel om op te roepen tot de eredienst als om te dienen als verdedigingstoren. Het koor van de kerk heeft een mooie blauwe koepel, versierd met gouden sterretjes.

Bloemenpracht langs het pad dat omhoog voert.

Citadel

Hoewel de binnenstad middeleeuws lijkt, zijn de meeste gebouwen verder toch net van iets latere datum, overwegend uit de zeventiende en achttiende eeuw. We vervolgen onze weg door de schilderachtige straatjes, en komen al snel uit bij de toegang tot de citadel. Daar treffen we een wat ongastvrij stalen hek dat ons de toegang verspert. Is het gesloten? Nee, dat niet, maar wat blijkt: je moet een muntje kopen waarmee je door de poort heen kunt. Die muntjes haal je bij het Office de Tourisme, en er hangt bovendien een automaat aan de muur naast de poort. Deze accepteert overigens alleen muntgeld. We duikelen wat euro’s op uit onze portemonnee, en dan kunnen we soepel naar binnen. Links van ons doemt het kruithuisje op, waar een kleine tentoonstelling over de citadel te bekijken is.

Hierna zetten we koers naar de citadel boven op de rots. De wandeling over het pad duurt een minuut of twintig, en is behoorlijk warm doordat er vrijwel geen beschutting is en de zon recht boven ons staat. Een flesje water voor onderweg is geen overbodige luxe. We zijn zowat de enigen op het pad en genieten van het uitzicht over het dal van de Var en de huizen van Entrevaux. Stap voor stap gaan we verder terug in het verleden, tot we uiteindelijk bij de ingang van de citadel uitkomen. Gedeeltes hiervan worden momenteel opgeknapt, en een deel is in vrij slechte staat. Dat maakt een bezoek niet minder leuk, want het geeft een authentieke uitstraling aan het complex.

De cachots waar de gevangenen gehouden werden.

Je kunt kijken in de kleine cellen waar gevangenen gehouden werden, waar je de betonnen slaapbankjes kunt zien. Ergens achteraf vonden we nog een oude roestige houtgestookte douche-installatie. En verder kun je geruime tijd uittrekken voor een tocht die door het gebouw heen voert, langs de belangrijkste vertrekken. Vanuit het hoogste vertrek, het verblijf van de commandant, heb je het mooiste uitzicht over Entrevaux. Overigens, als je met kleine kinderen naar boven loopt moet je zeker goed op ze letten, er zijn nogal wat steile trappetjes en slecht onderhouden doorgangen waar je behoorlijk hard kunt vallen.

Wanneer je door de citadel loopt krijg je een mooi beeld van het leven op de rots tijdens de periode dat deze nog in gebruik was. Dat is nog niet zo heel lang geleden, want gedurende de Eerste Wereldoorlog werden er hier nog Duitse officiers gevangen gehouden.

Praktische informatie

Entrevaux is een ideale bestemming voor een ochtend of middag. Leuk om doorheen te lopen en op het centrale plein een drankje te doen. Bij het Office de Tourisme kun je terecht voor een wandelroute langs de historische hoogtepunten van het stadje. Verder is een bezoek aan de citadel ook de moeite waard, al is het even klimmen omhoog. Je hebt er een mooi uitzicht over de omgeving en het stadje. Een toegangsmunt kost 3 euro, deze is te koop via een automaat of bij het Office de Tourisme. Net buiten de vestingstad is een gratis parkeerplaats met ongeveer 250 plekken.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *