Entrevaux: stap voor stap terug in de tijd

‘Vrouwe natuur en Vauban hebben Entrevaux tot een van de mooiste plekken van de Zuid-Franse Alpen gemaakt.’ Die omschrijving in de groene Michelingids was genoeg om de aandacht te trekken. Tijdens mijn verblijf in Castellane stond Entrevaux dan ook op het programma. Een mooi vestingstadje, met als een van de grootste bezienswaardigheden de citadel die erboven uit torent.

De omschrijving van de Michelingids is treffend, want het stadje valt inderdaad op door twee dingen. Als eerste de prachtige ligging aan de rivier de Var, dicht tegen de rotsen aan gedrukt. En als tweede de vestingwallen rond het stadje en de citadel, die onder supervisie van de zeventiende-eeuwse architect Vauban gebouwd werd. Dat wil overigens niet zeggen dat Vauban verantwoordelijk was voor al het moois dat er vandaag de dag nog te zien is in het stadje, want al voor die tijd werd er gebouwd aan de versterkingen en stadspoorten.

Porte d’Italie

Het is een warme voorjaarsdag wanneer we de auto parkeren op een van de parkeerplaatsen aan de overkant van de rivier, net buiten de stadspoorten. Het toerisme moet nog echt op gang komen dit seizoen, wat betekent dat we rustig door de straatjes van Entrevaux kunnen slenteren zonder veel mensen tegen te komen. Ergens op een pleintje worden we rustig gadegeslagen door een kat die zich af en toe loom uitstrekt op de warme granieten straatstenen. We zijn, nadat we door de centrale stadspoort zijn gekomen, langs de muren in oostelijke richting gelopen, en bereiken al snel de Porte d’Italie. Een van de getuigen van het feit dat dit gebied vroeger zwaar bevochten is. De grens met Italie was toen een stuk dichterbij dan nu. In de achttiende eeuw werd de stad belegerd door de Piëmontezen uit Italië.

Vandaag de dag is de rust echter weergekeerd. Toch is er nog veel dat herinnert aan vroeger tijden. Zo ook de kathedraal, die aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd werd. Het gebouw werd onderdeel gemaakt van de stadsmuren en ook de klokkentoren had een dubbel doel, zowel om op te roepen tot de eredienst als om te dienen als verdedigingstoren. Het koor van de kerk heeft een mooie blauwe koepel, versierd met gouden sterretjes.

Bloemenpracht langs het pad dat omhoog voert.

Citadel

Hoewel de binnenstad middeleeuws lijkt, zijn de meeste gebouwen verder toch net van iets latere datum, overwegend uit de zeventiende en achttiende eeuw. We vervolgen onze weg door de schilderachtige straatjes, en komen al snel uit bij de toegang tot de citadel. Daar treffen we een wat ongastvrij stalen hek dat ons de toegang verspert. Is het gesloten? Nee, dat niet, maar wat blijkt: je moet een muntje kopen waarmee je door de poort heen kunt. Die muntjes haal je bij het Office de Tourisme, en er hangt bovendien een automaat aan de muur naast de poort. Deze accepteert overigens alleen muntgeld. We duikelen wat euro’s op uit onze portemonnee, en dan kunnen we soepel naar binnen. Links van ons doemt het kruithuisje op, waar een kleine tentoonstelling over de citadel te bekijken is.

Hierna zetten we koers naar de citadel boven op de rots. De wandeling over het pad duurt een minuut of twintig, en is behoorlijk warm doordat er vrijwel geen beschutting is en de zon recht boven ons staat. Een flesje water voor onderweg is geen overbodige luxe. We zijn zowat de enigen op het pad en genieten van het uitzicht over het dal van de Var en de huizen van Entrevaux. Stap voor stap gaan we verder terug in het verleden, tot we uiteindelijk bij de ingang van de citadel uitkomen. Gedeeltes hiervan worden momenteel opgeknapt, en een deel is in vrij slechte staat. Dat maakt een bezoek niet minder leuk, want het geeft een authentieke uitstraling aan het complex.

De cachots waar de gevangenen gehouden werden.

Je kunt kijken in de kleine cellen waar gevangenen gehouden werden, waar je de betonnen slaapbankjes kunt zien. Ergens achteraf vonden we nog een oude roestige houtgestookte douche-installatie. En verder kun je geruime tijd uittrekken voor een tocht die door het gebouw heen voert, langs de belangrijkste vertrekken. Vanuit het hoogste vertrek, het verblijf van de commandant, heb je het mooiste uitzicht over Entrevaux. Overigens, als je met kleine kinderen naar boven loopt moet je zeker goed op ze letten, er zijn nogal wat steile trappetjes en slecht onderhouden doorgangen waar je behoorlijk hard kunt vallen.

Wanneer je door de citadel loopt krijg je een mooi beeld van het leven op de rots tijdens de periode dat deze nog in gebruik was. Dat is nog niet zo heel lang geleden, want gedurende de Eerste Wereldoorlog werden er hier nog Duitse officiers gevangen gehouden.

Praktische informatie

Entrevaux is een ideale bestemming voor een ochtend of middag. Leuk om doorheen te lopen en op het centrale plein een drankje te doen. Bij het Office de Tourisme kun je terecht voor een wandelroute langs de historische hoogtepunten van het stadje. Verder is een bezoek aan de citadel ook de moeite waard, al is het even klimmen omhoog. Je hebt er een mooi uitzicht over de omgeving en het stadje. Een toegangsmunt kost 3 euro, deze is te koop via een automaat of bij het Office de Tourisme. Net buiten de vestingstad is een gratis parkeerplaats met ongeveer 250 plekken.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.