Verken de hoogtepunten van de Elzas in de herfst

Het najaar is misschien wel de beste tijd om de Elzas in te duiken: de laatste geel geworden blaadjes dwarrelen langzaam van de wijnstokken af, de rijk beboste hellingen van de Vogezen kleuren bruin en rood, de schilderachtige wijndorpjes zijn veelal uitgestorven en de natuur ligt voor je open voor het maken van prachtige wandelingen en fietstochten. Wij bezochten de Elzas net na de herfstvakantie en ik geef je in deze blog tips voor leuke plekken om te zien en dingen om te doen.

De Elzas strekt zich uit langs de noordoostelijke grens van Frankrijk en wordt gevormd door het gebied tussen de Rijn en de Vogezen. Die bergketen ligt op de grens van de Elzas met Lotharingen en behoort dus deels tot de Elzas. Van noord naar zuid meet de streek ongeveer tweehonderd kilometer, van west naar oost ongeveer vijftig kilometer. Grootste steden in de Elzas zijn Straatsburg, Colmar en Mulhouse. Het gebied staat bekend vanwege de wijn, en dan met name de witte wijn. Bijzonder is verder dat er veel Duitse invloeden te bespeuren zijn, omdat de streek een tijdlang van Duitsland is geweest.

Belangrijk om te weten bij een bezoek aan de Elzas in het najaar is dat er in Frankrijk, vooral op het platteland, zoiets is als een wintersluiting. Veel bezienswaardigheden en musea in de rustigere gebieden sluiten vanaf de laatste dag van de herfstvakantie – meestal rond 10-15 november – de deuren of hanteren aangepaste openingstijden waarbij ze bijvoorbeeld alleen in het weekend open zijn. In de meer toeristische gebieden, en dan met name in het zuiden van de streek, blijven er meer plekken het hele jaar open.

Kastelen

De Elzas is rijk aan kastelen. Dat komt deels doordat het altijd een grensgebied is geweest waar veel politieke belangen op het spel stonden. Dit gegeven, in combinatie met de aanwezigheid van veel heuvels waarvandaan je ver kon kijken en zo de omgeving kon controleren, maakt dat er in de loop der tijd overal burchten verschenen. Een groot deel daarvan is nog steeds te bekijken. Sommigen zijn grondig gerestaureerd en in oude staat te bekijken, anderen zijn inmiddels vervallen tot ruïnes. Het bekendste kasteel is waarschijnlijk dat van Haut-Koenigsbourg, dat nu een van de populairste attracties van de Elzas is. Deze hebben wij echter links laten liggen. Mijn persoonlijke favoriete kastelen van de Elzas zijn het Château du Falkenstein, een ruïne in de noordelijke Vogezen die zich middenin uitgestrekte natuur bevindt, het Château du Nideck – eveneens een prachtig gelegen ruïne -, de drie kasteelruïnes bij Éguisheim en de ruïne van het kasteel bij Kaysersberg.

Dorpen

In de Elzas vind je enkele van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het bijzondere aan de Elzas is dat het veel dorpen heeft die vol staan met vakwerkhuizen. Dit zorgt voor een extra pittoreske uitstraling. Daarnaast zijn veel dorpen midden tussen de wijngaarden gelegen en hebben ze een geschiedenis die eeuwen teruggaat, sommigen zelfs tot de Romeinse tijd.

De mooiste dorpen vind je in het zuiden van de Elzas, maar dat betekent niet dat er in het noorden niets te zien is. Bijvoorbeeld La Petite-Pierre en Bouxwiller vond ik de moeite waard, ook omdat ze in wat rustigere delen van de Elzas liggen, midden in de natuur. In het zuiden van de Elzas zijn Kientzheim (bij Kaysersberg), Bergheim, Riquewihr en Éguisheim mijn favoriete dorpen.

Natuur

De natuur is een van de belangrijkste redenen om in de herfst naar de Elzas te gaan. De kleuren zijn indrukwekkend en het weer is er over het algemeen met name in het eerste deel van de herfst nog heel goed. Ideale omstandigheden om er op uit te gaan dus. De mooiste natuur vind je aan de westkant, daar zijn immers de heuvels en bergen van de Vogezen te vinden. De Noordelijke Vogezen zijn rustiger dan de zuidelijke Vogezen, de hoogste toppen liggen aan de zuidkant. De noordkant van de streek kenmerkt zich dan weer door uitgestrekte en onherbergzame bossen, grillige dalen en tussen dat alles uitgebreide wandelpaden.

Wat zijn absolute hoogtepunten in de natuur? Voor mij waren dat de plekken rondom La Petite-Pierre, de omgeving van de waterval en het kasteel van Nideck, de bossen rondom Trois-Épis en de dalen rondom de Grand-Ballon, bijvoorbeeld bij Murbach. Vanwege de uitzichten mag ook de Route des Crêtes niet ontbreken tijdens een rondrit door de streek.

Colmar

Als stad is Colmar de moeite van een bezoek waard. Het leukst is het dan om aan het eind van de herfst te gaan, als de kerstmarkt van de stad net open is. Later in het winterseizoen is het een drukte van belang, maar in de eerste twee weken na de opening kun je heerlijk struinen langs de markten en door de gezellige straten van de stad. heb je wat langer de tijd, breng dan ook eens een bezoek aan het fraaie museum Unterlinden.

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.