Elzas in de herfst

Verken de hoogtepunten van de Elzas in de herfst

Het najaar is misschien wel de beste tijd om de Elzas in te duiken: de laatste geel geworden blaadjes dwarrelen langzaam van de wijnstokken af, de rijk beboste hellingen van de Vogezen kleuren bruin en rood, de schilderachtige wijndorpjes zijn veelal uitgestorven en de natuur ligt voor je open voor het maken van prachtige wandelingen en fietstochten. Wij bezochten de Elzas net na de herfstvakantie en ik geef je in deze blog tips voor leuke plekken om te zien en dingen om te doen.

Streektips

Zelf ook naar de Elzas in de herfst? Misschien heb je wat aan deze tips!

De Elzas strekt zich uit langs de noordoostelijke grens van Frankrijk en wordt gevormd door het gebied tussen de Rijn en de Vogezen. Die bergketen ligt op de grens van de Elzas met Lotharingen en behoort dus deels tot de Elzas. Van noord naar zuid meet de streek ongeveer tweehonderd kilometer, van west naar oost ongeveer vijftig kilometer. Grootste steden in de Elzas zijn Straatsburg, Colmar en Mulhouse. Het gebied staat bekend vanwege de wijn, en dan met name de witte wijn. Bijzonder is verder dat er veel Duitse invloeden te bespeuren zijn, omdat de streek een tijdlang van Duitsland is geweest.

Belangrijk om te weten bij een bezoek aan de Elzas in het najaar is dat er in Frankrijk, vooral op het platteland, zoiets is als een wintersluiting. Veel bezienswaardigheden en musea in de rustigere gebieden sluiten vanaf de laatste dag van de herfstvakantie – meestal rond 10-15 november – de deuren of hanteren aangepaste openingstijden waarbij ze bijvoorbeeld alleen in het weekend open zijn. In de meer toeristische gebieden, en dan met name in het zuiden van de streek, blijven er meer plekken het hele jaar open.

Kastelen

De Elzas is rijk aan kastelen. Dat komt deels doordat het altijd een grensgebied is geweest waar veel politieke belangen op het spel stonden. Dit gegeven, in combinatie met de aanwezigheid van veel heuvels waarvandaan je ver kon kijken en zo de omgeving kon controleren, maakt dat er in de loop der tijd overal burchten verschenen. Een groot deel daarvan is nog steeds te bekijken. Sommigen zijn grondig gerestaureerd en in oude staat te bekijken, anderen zijn inmiddels vervallen tot ruïnes. Het bekendste kasteel is waarschijnlijk dat van Haut-Koenigsbourg, dat nu een van de populairste attracties van de Elzas is. Deze hebben wij echter links laten liggen. Mijn persoonlijke favoriete kastelen van de Elzas zijn het Château du Falkenstein, een ruïne in de noordelijke Vogezen die zich middenin uitgestrekte natuur bevindt, het Château du Nideck – eveneens een prachtig gelegen ruïne -, de drie kasteelruïnes bij Éguisheim en de ruïne van het kasteel bij Kaysersberg.

Dorpen

In de Elzas vind je enkele van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het bijzondere aan de Elzas is dat het veel dorpen heeft die vol staan met vakwerkhuizen. Dit zorgt voor een extra pittoreske uitstraling. Daarnaast zijn veel dorpen midden tussen de wijngaarden gelegen en hebben ze een geschiedenis die eeuwen teruggaat, sommigen zelfs tot de Romeinse tijd.

De mooiste dorpen vind je in het zuiden van de Elzas, maar dat betekent niet dat er in het noorden niets te zien is. Bijvoorbeeld La Petite-Pierre en Bouxwiller vond ik de moeite waard, ook omdat ze in wat rustigere delen van de Elzas liggen, midden in de natuur. In het zuiden van de Elzas zijn Kientzheim (bij Kaysersberg), Bergheim, Riquewihr en Éguisheim mijn favoriete dorpen.

Natuur

De natuur is een van de belangrijkste redenen om in de herfst naar de Elzas te gaan. De kleuren zijn indrukwekkend en het weer is er over het algemeen met name in het eerste deel van de herfst nog heel goed. Ideale omstandigheden om er op uit te gaan dus. De mooiste natuur vind je aan de westkant, daar zijn immers de heuvels en bergen van de Vogezen te vinden. De Noordelijke Vogezen zijn rustiger dan de zuidelijke Vogezen, de hoogste toppen liggen aan de zuidkant. De noordkant van de streek kenmerkt zich dan weer door uitgestrekte en onherbergzame bossen, grillige dalen en tussen dat alles uitgebreide wandelpaden.

Wat zijn absolute hoogtepunten in de natuur? Voor mij waren dat de plekken rondom La Petite-Pierre, de omgeving van de waterval en het kasteel van Nideck, de bossen rondom Trois-Épis en de dalen rondom de Grand-Ballon, bijvoorbeeld bij Murbach. Vanwege de uitzichten mag ook de Route des Crêtes niet ontbreken tijdens een rondrit door de streek.

Colmar

Als stad is Colmar de moeite van een bezoek waard. Het leukst is het dan om aan het eind van de herfst te gaan, als de kerstmarkt van de stad net open is. Later in het winterseizoen is het een drukte van belang, maar in de eerste twee weken na de opening kun je heerlijk struinen langs de markten en door de gezellige straten van de stad. heb je wat langer de tijd, breng dan ook eens een bezoek aan het fraaie museum Unterlinden.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant