île de Bréhat

10 bijzondere eilanden in Frankrijk

Het vasteland van Frankrijk is mooi, maar het land kent ook vele prachtige, verborgen plekjes omringd door water. De een wat bekender dan de ander, en niet allemaal makkelijk te bereiken, maar vaak zeker een bezoekje waard. In deze blogpost zet ik 10 mooie Franse eilanden voor je op een rijtje.

Île-de-Bréhat
Voor de kust van Bretagne liggen heel wat bijzondere eilandjes. Île-de-Bréhat is er een van, een eiland met een grillige kustlijn. Er wonen een kleine 500 mensen op het bloemrijke eiland, je vindt er enkele interessante historische gebouwen, zoals een 12e-eeuws kerkje, en enkele hotels. Vanaf Ploubazlanec gaat een veerdienst die je een aantal keer per dag in 10 minuutjes naar het eiland brengt.

île de Bréhat

Ouessant
Al in de prehistorie was dit meest westelijke puntje van Frankrijk bewoond. Het eiland van ruim 15 vierkante kilometer heeft zoals zoveel eilandjes een eigen microklimaat, en biedt veel verrassende flora en fauna. Je vindt er bijvoorbeeld een zeehondenkolonie, maar ook trekvogels weten het eiland te vinden. bekend is ook het Ouessantschaap, een klein schapensoort die bestand is tegen de uitersten van het onbeschutte eiland. Je komt hier via de boot of het vliegtuig.

Belle-Île-en-Mer
Een vrij groot eiland, van zo’n 80 vierkante kilometer. Verdedigingswerken, oude huisjes en kerkjes, prachtige stranden, dit eiland heeft alles voor een heerlijke vakantie. De eenvoudigste manier om dit eiland te bereiken is per boot vanaf diverse plaatsen aan de Bretonse zuidkust.

Archipel des Glénan
Je waant je hier eerder op de Seychellen dan in Frankrijk. Toch ligt deze eilandengroep maar op enkele kilometers afstand van de zuidkust van Bretagne. De archipel telt 9 grotere eilanden en wat verspreid liggende kleine eilandjes. Op het eiland vind je een van de mooiste zandstranden van Frankrijk.

L’île de Ré
Het bekendste eiland voor de kust van La Rochelle, en met genoeg redenen. Het is verbonden met het vasteland door een brug en biedt duinen, bossen, bloemen, stranden en mooie vissersdorpjes, de ingrediënten van een onvergetelijke vakantie.

Île de Ré
Île de Ré

Île de Porquerolles
Aan de Franse Rivièra vind je de eilandengroep Hyères. Het grootste eiland hier is Porquerolles. Dit eiland staat bekend om zijn mooie strand, aan de noordkant van het eiland. Je kunt er bovendien heerlijk fietsen en wandelen, en er zijn enkele leuke culturele uitstapjes te maken.

Port Cros
Een klein haventje en een fort zijn de enige bebouwing op dit eiland ten oosten van het Île de Porquerolles: de rest is natuurreservaat. Dat betekent dat je er in alle rust kunt genieten van het natuurschoon, de bossen, de uitzichten, de bloemen en planten.

Corsica
Het grootste eiland van Frankrijk, en deze mag natuurlijk niet ontbreken op een lijst van bijzondere Franse eilanden. Het wordt ook wel het Île de Beauté genoemd, en dat is niet voor niets. Afwisselender zul je het nergens vinden, hoge bergen, rotskusten, zandstranden, leuke dorpjes en stadjes: Corsica heeft het allemaal.

Roadtrip langs de westkust van Corsica

Frioul
De Îles Frioul voor de kust van Marseille zijn onherbergzame stukjes land in zee. Er is een grote jachthaven, een klein dorpje, en vooral veel wandelpaden. Op een klein eilandje staat het bekende Château d’If, uit de roman De graaf van Monte-Cristo van Alexandre Dumas.

Île-d’Yeu
Schuin onder de kust bij Nantes ligt dit prachtige eilandje van zo’n 25 vierkante kilometer, waar je prima kunt wandelen en fietsen. In het dorpje Port Joinville vind je de gezelligheid van een traditioneel vissersdorpje, en in de omgeving de mooie afwisselende natuur van Bretagne: woeste rotskusten maar ook glooiende zandstranden.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Wat een heerlijke website hebben jullie toch. Als Frankrijk-liefhebber echt een feestje om alle ervaringen, tips en wetenswaardigheden te lezen. Ik heb genoeg op mijn verlanglijst staan om zeker de komende 5 jaar alleen maar in Frankrijk te vertoeven. Keep up the good work!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant