Eguisheim, mooiste wijndorp van de Elzas?

Midden tussen de wijngaarden van de Elzas liggen verschillende pareltjes op je te wachten. Tijdens onze reis door de Elzas ontdekten we enkele van de mooiste dorpen uit de streek. Het is moeilijk om een favoriet dopje aan te wijzen, want ze lijken veel op elkaar: straten vol met kleurrijke vakwerkhuizen, wijnkelders, een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en vaak nog verder, én allemaal omringd door uitgestrekte wijnvelden. Persoonlijk vond ik in elk geval één dorp er bovenuit steken qua sfeer en indruk die het op me maakte: Eguisheim.

Wijndorpen en stadjes zijn er in alle soorten en maten, van heel klein, zoals Hunawihr, tot heel groot, zoals Colmar. De een wat toeristischer dan de ander, en Eguisheim zit wat meer in de categorie klein en gezellig, tegenover druk en groot. Dat is gelijk al een van de charmes van dit dorp, je kunt er in relatieve rust door de straatjes dwalen. Ook al zal dat ongetwijfeld ook te maken hebben gehad met het feit dat we in een rustige periode een bezoek aan dit dorp brachten.

Wat dit dorp ook bijzonder maakt is het feit dat het een ronde vorm heeft. In de loop der tijd is het dorp amper gegroeid ten opzichte van hoe het in de middeleeuwen was. De oude stadsmuren zijn dan wel grotendeels verdwenen, in de vorm van het dorp is nog goed te merken hoe het er vroeger moet hebben uitgezien. Een unieke manier om de ronde vorm van het dorp te ervaren is door over de Rue des Remparts te lopen, een straat die helemaal rond gaat. Dit is tegelijk ook een erg fotogeniek stukje van het dorp, want de vakwerkhuizen staan hier dicht op elkaar, en de inwoners hebben er hun best op gedaan om de uitstraling van de straat nog te vergroten met allerlei versieringen en bloemen.

Geschiedenis van Eguisheim

De geschiedenis van het stadje is op alle straathoeken terug te lezen. In de stenen en balken van de huizen, waar inscripties uit vroeger tijden iets vertellen over de bewoners van eeuwen geleden, in de bijzondere gebouwen zoals het kasteel op het centrale plein, in de kerk die uit de dertiende eeuw stamt. Wil je het dorp goed leren kennen, dan kan ik je aanraden om even langs het Office de Tourisme te lopen voor een plattegrondje met een rondwandeling. Je passeert daarmee de belangrijkste bezienswaardigheden uit het dorp.

De wandeling voert ons langs een van de markantste vakwerkhuisjes, de voormalige duiventil aan het begin van de Rue des Remparts. Een geliefde foto- en Instagramspot. Wanneer je vervolgens de straat verder in loopt, neemt het fotogenieke karakter alleen maar toe, met de vele kleuren van de voorgevels en de gezellige bloempotten en accessoires die de straat versieren. Hier en daar vind je restaurantjes en barretjes. Ben je halverwege, dan passeer je de voormalige stadspoort op de Grand Rue. Iets verder op de Rue des Remparts word je gewezen op de bijzondere inscripties die op veel plekken zijn aangebracht, in een ver verleden. Door heel het dorp heen vertellen bordjes je meer over de geschiedenis van Eguisheim. Let bijvoorbeeld eens op de letters IHS, die je op meer plekken in Frankrijk kunt terugvinden. Met de zinsnede Iesus hominum salvator gaven de vroegere bewoners aan dat ze alles te danken hadden aan Christus.

Nadat we vrijwel de hele Rue des Remparts zijn afgelopen, gaan we richting het centrum van het dorp. Daar bewonderen we de overblijfselen van het kasteel. Hier werd in het jaar 1002 de latere paus Léon IX geboren, waaraan een plaquette herinnert. De kapel die tegen het kasteel is aangebouwd is aan hem gewijd, hier staat een reliek met een stukje van de schedel van deze paus. Het kasteel dateert waarschijnlijk uit het jaar 720. In de loop der tijd groeide het dorp eromheen.

Wijnbouw

Vandaag de dag is Eguisheim vooral bekend als wijnstadje. Rondom Eguisheim zijn talrijke wijngaarden, waarvan de Grand Crus van Eichberg en Pfersigberg het bekendst zijn. In Eguisheim ontkom je dan ook niet aan een bezoekje aan een kelder of wijnwinkel, waar je ook de tijd kunt nemen om wat wijnen te proeven.

Zelf hadden wij in Kientzheim al een proeverij gedaan, dus voor ons zat het bezoek aan Eguisheim erop nadat we als laatste de kerk hadden bekeken. Het vermelden waard aan deze kerk is het bijzondere houten beeld van Maria, dat opengeklapt is.

Ben je benieuwd naar Eguisheim? Je kunt zeker een aantal uur uittrekken om dit leuke en relatief rustige dorp te ontdekken. Wij verbleven er een nachtje in hotel Alsacienne, waar je ook heel lekker eten kunt.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

2 reacties op Eguisheim, mooiste wijndorp van de Elzas?

 • Wij hebben dit schitterende dorp bezocht. Ook het ooievaars opvang en fok centrum is heel bijzonder.
  Overal in het dorp zie je ooievaars en hoor je het klepperen. Heel bijzonder.
  Overal bloeiende bloemen zo schitterend.

 • Hallo,
  We komen al vanaf 1971 (…) in de Elzas vaak tot 4x per jaar . En veel goede vrienden hebben we er aan overgehouden . Nog steeds gaan we er ieder jaar naar toe voor een paar weken of gezellige week-enden en genieten van alle heerlijke geneugten die de Elzas ons nog steeds biedt .
  In de jaren ‘70 was het nog echt Middeleeuws wat het aanzicht van de dorpjes betrof , dat is nu wel anders .Eguisheim is altijd onze grote favoriet geweest maar we genieten nog steeds van de schitterende dorpen de prachtige bloemen , de mooie pittige wandelingen , eindigend met een heerlijke authentieke maaltijd bij de vele ferme auberges in de bergen ,de verrassende keuken van de Elzas , en natuurlijk het goddelijke “ water”…..!
  Een mooie uitspraak van een echte Elzasser is: als je een keer het” water “van de Elzas gedronken hebt kom je elk jaar teug !
  We doen nog steeds ons best om deze uitspraak in stand te houden !
  Hartelijke groetjes
  W. En L.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.