E

Eerbetoon aan Jean-Paul Belmondo op TV5Monde

Twee weken geleden overleed een van de populairste acteurs van de afgelopen zestig jaar, Jean-Paul Belmondo (1933-2021). De carrière van ‘Bébel’, zoals de Fransen hem liefkozend noemden, nam begin jaren zestig een grote vlucht en gedurende tientallen jaren speelde hij in veel van de grootste en meest bezochte Franse films van die tijd. Naar aanleiding van zijn overlijden heeft TV5Monde een speciale programmering.

Na eerste succesfilms als À bout de souffle (boegbeeld van de Nouvelle Vague), volgden onder meer Léon Morin, prêtre en Le Doulos van regisseur Jean-Pierre Melville. Hij was van alle markten thuis, bleek uit de volgende kaskraker, de avonturenfilm Cartouche, met drie miljoen bezoekers. In 1962 speelde hij in Un singe en hiver tegenover een andere grootmacht uit de Franse filmgeschiedenis, Jean Gabin. Hij liet met zijn rol zien dat hij het in zich had om het stokje over te nemen van de vorige generatie.

In de jaren zeventig en tachtig kent hij vervolgens zijn grootste successen. Daartoe behoren onder meer Borsalino, waarin hij tegenover Alain Delon staat, die andere bekende publiekslieveling van zijn generatie. Hij speelt in tientallen films uit diverse genres: van policiers en avonturenfilms tot komedies. Zijn wegen kruisen die van talloze andere grote sterren als Catherine Deneuve en Louis de Funès. Halverwege de jaren tachtig vermindert zijn populariteit langzamerhand en lopen de bezoekersaantallen terug. Ook krijgt hij het te verduren met negatieve recensies van de filmpers. Niettemin blijft hij de jaren daarna actief, zowel in het theater als op het witte doek.

Uitzendingen op TV5Monde

donderdag 23 september 2021 – 21:00 / Un singe en hiver

Juni 1944, Normandië. Albert Quentin, voormalig kwartiermeester in China, houdt een hotel met zijn vrouw Suzanne. Tijdens een bombardement zweert hij dat hij nooit meer zal drinken als zijn hotel niet geraakt wordt. Jaren later, Quentin drinkt niet meer. Maar de komst van de jonge Gabriel Fouquet verandert de situatie…

Nederlands ondertiteld.
Productie: Henri Verneuil (Frankrijk, 1962, zwartwit)
Met: Jean Gabin (Albert Quentin), Jean-Paul Belmondo (Gabriel Fouquet), Suzanne Flon (Suzanne Quentin), Noël Roquevert (Landru), Paul Frankeur (Esnault)
Genre: tragikomedie

zaterdag 2 oktober 2021 – 16:30 / Jean-Paul Belmondo, la force et le talent

Icoon van de nouvelle vague, acteur met duizend stunts, avonturier, politieagent of schooier in zijn films, verleider en levensgenieter in het leven, geweldig theateracteur … De glimlach van de charismatische Jean-Paul Belmondo, overleden op 6 september 2021, heeft vijftig jaar lang gestraald in de Franse filmwereld. Terugblik op zijn carrière.

Nederlands ondertiteld.

Par amour de la culture
TV5MONDE, een 100% Franstalige televisiezender, is een culturele zender met klassieke films, hedendaagse cinema, premium documentaires, series en lifestyle magazines. Bovendien worden vrijwel alle programma´s in prime time ondertiteld in het Nederlands.

Kijk op kanaal: Ziggo 71 • Delta 500 • Caiway 41 • T-Mobile 421
Meer info op europe.tv5monde.com.

Copyright film: © ROISSY FILMS
Copyright docu: Licance production/INA

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TV5MONDE. Ook samenwerken met Frankrijk Puur? Neem contact met ons op!

CategorieënNiet gecategoriseerd
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *