Eerbetoon aan Jean-Paul Belmondo op TV5Monde

Twee weken geleden overleed een van de populairste acteurs van de afgelopen zestig jaar, Jean-Paul Belmondo (1933-2021). De carrière van ‘Bébel’, zoals de Fransen hem liefkozend noemden, nam begin jaren zestig een grote vlucht en gedurende tientallen jaren speelde hij in veel van de grootste en meest bezochte Franse films van die tijd. Naar aanleiding van zijn overlijden heeft TV5Monde een speciale programmering.

Na eerste succesfilms als À bout de souffle (boegbeeld van de Nouvelle Vague), volgden onder meer Léon Morin, prêtre en Le Doulos van regisseur Jean-Pierre Melville. Hij was van alle markten thuis, bleek uit de volgende kaskraker, de avonturenfilm Cartouche, met drie miljoen bezoekers. In 1962 speelde hij in Un singe en hiver tegenover een andere grootmacht uit de Franse filmgeschiedenis, Jean Gabin. Hij liet met zijn rol zien dat hij het in zich had om het stokje over te nemen van de vorige generatie.

In de jaren zeventig en tachtig kent hij vervolgens zijn grootste successen. Daartoe behoren onder meer Borsalino, waarin hij tegenover Alain Delon staat, die andere bekende publiekslieveling van zijn generatie. Hij speelt in tientallen films uit diverse genres: van policiers en avonturenfilms tot komedies. Zijn wegen kruisen die van talloze andere grote sterren als Catherine Deneuve en Louis de Funès. Halverwege de jaren tachtig vermindert zijn populariteit langzamerhand en lopen de bezoekersaantallen terug. Ook krijgt hij het te verduren met negatieve recensies van de filmpers. Niettemin blijft hij de jaren daarna actief, zowel in het theater als op het witte doek.

Uitzendingen op TV5Monde

donderdag 23 september 2021 – 21:00 / Un singe en hiver

Juni 1944, Normandië. Albert Quentin, voormalig kwartiermeester in China, houdt een hotel met zijn vrouw Suzanne. Tijdens een bombardement zweert hij dat hij nooit meer zal drinken als zijn hotel niet geraakt wordt. Jaren later, Quentin drinkt niet meer. Maar de komst van de jonge Gabriel Fouquet verandert de situatie…

Nederlands ondertiteld.
Productie: Henri Verneuil (Frankrijk, 1962, zwartwit)
Met: Jean Gabin (Albert Quentin), Jean-Paul Belmondo (Gabriel Fouquet), Suzanne Flon (Suzanne Quentin), Noël Roquevert (Landru), Paul Frankeur (Esnault)
Genre: tragikomedie

zaterdag 2 oktober 2021 – 16:30 / Jean-Paul Belmondo, la force et le talent

Icoon van de nouvelle vague, acteur met duizend stunts, avonturier, politieagent of schooier in zijn films, verleider en levensgenieter in het leven, geweldig theateracteur … De glimlach van de charismatische Jean-Paul Belmondo, overleden op 6 september 2021, heeft vijftig jaar lang gestraald in de Franse filmwereld. Terugblik op zijn carrière.

Nederlands ondertiteld.

Par amour de la culture
TV5MONDE, een 100% Franstalige televisiezender, is een culturele zender met klassieke films, hedendaagse cinema, premium documentaires, series en lifestyle magazines. Bovendien worden vrijwel alle programma´s in prime time ondertiteld in het Nederlands.

Kijk op kanaal: Ziggo 71 • Delta 500 • Caiway 41 • T-Mobile 421
Meer info op europe.tv5monde.com.

Copyright film: © ROISSY FILMS
Copyright docu: Licance production/INA

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TV5MONDE. Ook samenwerken met Frankrijk Puur? Neem contact met ons op!
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.