Een stadswandeling in Toulouse

Toulouse, la ville rose.. Die bijnaam dankt de stad aan de zachtroze kleur van de bakstenen waarvan veel huizen in de stad gebouwd zijn. Die kleur is dan ook een van de dingen die je zal bijblijven wanneer je de stad bezoekt. Begin december was ik er, en een gids nam me mee op een tour door de stad. In deze post laat ik je enkele van de hoogtepunten van de stadswandeling zien.

Weekendje weg
Het is een ideale stad voor een weekendje weg: het centrum van Toulouse is overzichtelijk en veel is op loopafstand. Er zijn enorm veel leuke winkeltjes, barretjes en restaurants, en het ontbreekt ook niet aan interessante (oude) gebouwen en architectuur. Desondanks heeft het centrum van Toulouse geen écht grote toeristische attractie. En dat is misschien maar goed ook, want daardoor krijg je al snel het idee dat de stad leeft. De straten zijn vol met locals, die uitgebreid de tijd nemen om te genieten van alles wat de stad biedt, zoals de leuke markten en terrasjes.

En voor die laatste moet je allereerst zijn op het gezellige Place Saint Georges, in het oosten van het stadscentrum. Neem bovendien de tijd om te kijken naar de bijzondere gevels aan dit oude pleintje. Je ziet al snel waaraan Toulouse de bijnaam van roze stad dankt. Overigens is het nog niet zo lang geleden dat de stad er heel anders uitzag. In het verleden werd de roze baksteen gezien als iets voor arme mensen, en veel huiseigenaren pleisterden hun gevels dan ook wit. Daarom zie je ook op dit plein nog een afwisseling van huizen die een bepleisterde gevel hebben en huizen waar de bakstenen het beeld bepalen.

Gevels met bakstenen en bepleistering wisselen elkaar af op het Place Saint Georges.

Twee kerken in een
Ga je vanaf het Place Saint Georges zuidwaarts, dan loop je al snel de kathedraal Saint-Étienne
tegen het lijf. Een opvallende kerk, die misschien niet iedereen in de smaak zal vallen. Want de kathedraal kent een mengeling van bouwstijlen. Twee imposante gotische portalen, waarvan de nieuwste aan de noordkant dateert uit de twintigste eeuw. Feitelijk bestaat de kerk uit twee gedeeltes, het zijn min of meer twee kerken in een. De oudste delen stammen zelfs uit de elfde tot dertiende eeuw.

Links achter zie je het oudere gedeelte van de kerk.

Vervolgens is het tijd om richting de rivier de Garonne te lopen. Je doorkruist hierbij de oudste straten van de stad en loopt door wat je wel de P.C. Hooftstraat van Toulouse kan noemen, de Rue Croix Baragnon, met diverse luxe-winkels. Een volgende stop is de Place de la Trinité, waar je enkele fraaie gevels kunt bewonderen. Wat opvalt wanneer je door de straten van Toulouse loopt, is dat vrijwel elke straat zowel oude als nieuwere huizen heeft, uit de periode van grofweg de vijftiende en zestiende eeuw tot de negentiende eeuw. Romantiek wisselt af met renaissance, en dat levert een mooi gezicht op.

Place de la Trinité

Vlak voordat je de rivier en de Pont Neuf bereikt, kom je nog langs een gebouw waar je zeker even op de binnenplaats moet rondkijken. Het gaat om het Hôtel d’Assézat, waar nu het museum Fondation Bemberg gevestigd is. Een groots zestiende-eeuws gebouw, dat gebouwd is door Pierre d’Assézat, die rijk geworden was met de pastel-handel. Pastel, een blauwe kleurstof, werd gewonnen uit de wede-plant en bracht Toulouse in die tijd tot grote bloei. De laatste jaren is er een opleving van de pastel-traditie in Toulouse, en je zou de stad dan ook net zo goed ‘la ville bleue’ als ‘la ville rose’ kunnen noemen..

Hôtel d’Assézat

Rivier
Een paar honderd meter verder stroomt de Garonne als een blauwe levensader door de stad. De rivier heeft altijd een grote rol gespeeld in de geschiedenis, wat ook blijkt uit het feit dat de oude stad aan de overkant van de rivier nog doorloopt. De Pont Neuf, nu de belangrijkste brug in het centrum, is de vervanging van de middeleeuwse overdekte brug Pont de la Daurade. Van die laatste resteert enkel nog een pijler aan de overkant, en de herinnering eraan is gevat op enkele tekeningen en schilderijen. Het moet een indrukwekkende brug zijn geweest! De Pont Neuf zelf werd gebouwd in de zestiende en zeventiende eeuw.

De Pont Neuf, met aan de overkant de enige nog resterende pijler van de oude overdekte brug.

Wanneer je stroomafwaarts langs de rivier verder loopt, kom je aan bij daadwerkelijk het oudste gedeelte van Toulouse. In deze wijk stichtten de Romeinen een eerste nederzetting die zou uitgroeien tot het huidige Toulouse. Tegenwoordig heet deze wijk Quartier de la Daurade. Die naam komt niet van de gelijknamige vissoort (dorade), maar verwijst naar het woord verguld in het Occitaans, wat komt van de vergulde mozaïeken die te vinden waren in de eerste kerk die hier stond. De huidige kerk stamt uit de achttiende eeuw, deze werd gebouwd nadat de eerdere Romaanse kerk in zo’n slechte staat was dat deze afgebroken moest worden.

Links aan de kade de Basilique de la Daurade. Vanaf de overkant of vanaf de Pont Saint Pierre heb je een mooi uitzicht op de kerk.

Paardenstal
Een stukje naar het noorden vind je de meest indrukwekkende kerk van Toulouse, de Église des Jacobins, onderdeel van het klooster Couvent des Jacobins. De kerk werd in de middeleeuwen beschouwd als een van de mooiste van Europa. Het is een grootse, maar sobere en overzichtelijke kerk. Wanneer je binnenkomt vallen meteen de ruimte en hoogte van het gebouw op. Grote pilaren van bijna dertig meter hoogte staan middenin de kerk uitgelijnd en ondersteunen het fraai gewelfde dak. Na de Revolutie waren het klooster en de kerk tientallen jaren eigendom van het leger, en diende de kerk onder meer als paardenstal. Aan de kerk vast zit ook nog een kloostergang en enkele bijgebouwen van het klooster.

Een indrukwekkende en unieke boogconstructie.
Tijdens de Revolutie kwam de klokkentoren er niet ongeschonden vanaf.
In Toulouse vind je vele leuke winkeltjes en barretjes.

Tot slot is het nog de moeite waard om een kerk in het noordelijke deel van het stadscentrum te bezoeken, de Basilique Saint-Sernin. Deze kerk is een stukje klassieker van stijl dan de vorige, maar heeft een minstens zo interessante geschiedenis. Al in de eerste helft van de vierde eeuw werd op deze plek een eerste kerk gebouwd. Een eeuw later werd deze kerk vernieuwd, en uiteindelijk begon men in de elfde eeuw met de bouw van de nieuwe basiliek, zoals hij er nu nog staat. Het gedeelte om de kerk behoort ook tot de oudste gedeeltes van de stad. In het Musée Saint-Raymond kun je daar meer over ontdekken, want in de kelder van dit museum zie je delen van de oude necropolis die hier in de beginjaren lag.

Basilique Saint-Sernin

Place du Capitole
Als het eindstation van de rondwandeling door Toulouse kun je heel goed het grote centrale plein nemen, Place du Capitole. Hier tref je diverse terrasjes, en aan de andere kant van het Capitole vind je ook het Office du Tourisme, gevestigd in de monumentale Donjon.

Capitole de Toulouse

De hierboven beschreven wandeling voert je in vrij korte tijd door het centrum heen. Handig voor als je vooral de hoogtepunten wilt zien. Heb je zin en tijd om dieper Toulouse in te duiken? Je kunt de wandeling uitbreiden door in het zuiden naar de overdekte markthal Carmes te lopen en de omgeving daarvan te verkennen, of door het Musée des Augustins te bezoeken, gevestigd in een oud klooster, of door de overkant van de rivier te bezichtigen, met Les Abattoirs en het Hôpital La Grave. Ook aan te bevelen is een bezoek aan een van de parken, zoals de Jardin Japonais in het noordwesten of de Jardin des Plantes in het oosten van het centrum.

www.toerisme-midi-pyrenees.nl
www.toulouse-visit.com
France.fr

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt rond 1 oktober 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek