Een stadswandeling in Toulouse

door Martijn
3933 keer gelezen

Toulouse, la ville rose.. Die bijnaam dankt de stad aan de zachtroze kleur van de bakstenen waarvan veel huizen in de stad gebouwd zijn. Die kleur is dan ook een van de dingen die je zal bijblijven wanneer je de stad bezoekt. Begin december was ik er, en een gids nam me mee op een tour door de stad. In deze post laat ik je enkele van de hoogtepunten van de stadswandeling zien.

advertentie

Weekendje weg
Het is een ideale stad voor een weekendje weg: het centrum van Toulouse is overzichtelijk en veel is op loopafstand. Er zijn enorm veel leuke winkeltjes, barretjes en restaurants, en het ontbreekt ook niet aan interessante (oude) gebouwen en architectuur. Desondanks heeft het centrum van Toulouse geen écht grote toeristische attractie. En dat is misschien maar goed ook, want daardoor krijg je al snel het idee dat de stad leeft. De straten zijn vol met locals, die uitgebreid de tijd nemen om te genieten van alles wat de stad biedt, zoals de leuke markten en terrasjes.

En voor die laatste moet je allereerst zijn op het gezellige Place Saint Georges, in het oosten van het stadscentrum. Neem bovendien de tijd om te kijken naar de bijzondere gevels aan dit oude pleintje. Je ziet al snel waaraan Toulouse de bijnaam van roze stad dankt. Overigens is het nog niet zo lang geleden dat de stad er heel anders uitzag. In het verleden werd de roze baksteen gezien als iets voor arme mensen, en veel huiseigenaren pleisterden hun gevels dan ook wit. Daarom zie je ook op dit plein nog een afwisseling van huizen die een bepleisterde gevel hebben en huizen waar de bakstenen het beeld bepalen.

Gevels met bakstenen en bepleistering wisselen elkaar af op het Place Saint Georges.

Twee kerken in een
Ga je vanaf het Place Saint Georges zuidwaarts, dan loop je al snel de kathedraal Saint-Étienne
tegen het lijf. Een opvallende kerk, die misschien niet iedereen in de smaak zal vallen. Want de kathedraal kent een mengeling van bouwstijlen. Twee imposante gotische portalen, waarvan de nieuwste aan de noordkant dateert uit de twintigste eeuw. Feitelijk bestaat de kerk uit twee gedeeltes, het zijn min of meer twee kerken in een. De oudste delen stammen zelfs uit de elfde tot dertiende eeuw.

Links achter zie je het oudere gedeelte van de kerk.

Vervolgens is het tijd om richting de rivier de Garonne te lopen. Je doorkruist hierbij de oudste straten van de stad en loopt door wat je wel de P.C. Hooftstraat van Toulouse kan noemen, de Rue Croix Baragnon, met diverse luxe-winkels. Een volgende stop is de Place de la Trinité, waar je enkele fraaie gevels kunt bewonderen. Wat opvalt wanneer je door de straten van Toulouse loopt, is dat vrijwel elke straat zowel oude als nieuwere huizen heeft, uit de periode van grofweg de vijftiende en zestiende eeuw tot de negentiende eeuw. Romantiek wisselt af met renaissance, en dat levert een mooi gezicht op.

Place de la Trinité

Vlak voordat je de rivier en de Pont Neuf bereikt, kom je nog langs een gebouw waar je zeker even op de binnenplaats moet rondkijken. Het gaat om het Hôtel d’Assézat, waar nu het museum Fondation Bemberg gevestigd is. Een groots zestiende-eeuws gebouw, dat gebouwd is door Pierre d’Assézat, die rijk geworden was met de pastel-handel. Pastel, een blauwe kleurstof, werd gewonnen uit de wede-plant en bracht Toulouse in die tijd tot grote bloei. De laatste jaren is er een opleving van de pastel-traditie in Toulouse, en je zou de stad dan ook net zo goed ‘la ville bleue’ als ‘la ville rose’ kunnen noemen..

Hôtel d’Assézat

Rivier
Een paar honderd meter verder stroomt de Garonne als een blauwe levensader door de stad. De rivier heeft altijd een grote rol gespeeld in de geschiedenis, wat ook blijkt uit het feit dat de oude stad aan de overkant van de rivier nog doorloopt. De Pont Neuf, nu de belangrijkste brug in het centrum, is de vervanging van de middeleeuwse overdekte brug Pont de la Daurade. Van die laatste resteert enkel nog een pijler aan de overkant, en de herinnering eraan is gevat op enkele tekeningen en schilderijen. Het moet een indrukwekkende brug zijn geweest! De Pont Neuf zelf werd gebouwd in de zestiende en zeventiende eeuw.

De Pont Neuf, met aan de overkant de enige nog resterende pijler van de oude overdekte brug.

Wanneer je stroomafwaarts langs de rivier verder loopt, kom je aan bij daadwerkelijk het oudste gedeelte van Toulouse. In deze wijk stichtten de Romeinen een eerste nederzetting die zou uitgroeien tot het huidige Toulouse. Tegenwoordig heet deze wijk Quartier de la Daurade. Die naam komt niet van de gelijknamige vissoort (dorade), maar verwijst naar het woord verguld in het Occitaans, wat komt van de vergulde mozaïeken die te vinden waren in de eerste kerk die hier stond. De huidige kerk stamt uit de achttiende eeuw, deze werd gebouwd nadat de eerdere Romaanse kerk in zo’n slechte staat was dat deze afgebroken moest worden.

Links aan de kade de Basilique de la Daurade. Vanaf de overkant of vanaf de Pont Saint Pierre heb je een mooi uitzicht op de kerk.

Paardenstal
Een stukje naar het noorden vind je de meest indrukwekkende kerk van Toulouse, de Église des Jacobins, onderdeel van het klooster Couvent des Jacobins. De kerk werd in de middeleeuwen beschouwd als een van de mooiste van Europa. Het is een grootse, maar sobere en overzichtelijke kerk. Wanneer je binnenkomt vallen meteen de ruimte en hoogte van het gebouw op. Grote pilaren van bijna dertig meter hoogte staan middenin de kerk uitgelijnd en ondersteunen het fraai gewelfde dak. Na de Revolutie waren het klooster en de kerk tientallen jaren eigendom van het leger, en diende de kerk onder meer als paardenstal. Aan de kerk vast zit ook nog een kloostergang en enkele bijgebouwen van het klooster.

Een indrukwekkende en unieke boogconstructie.
Tijdens de Revolutie kwam de klokkentoren er niet ongeschonden vanaf.
In Toulouse vind je vele leuke winkeltjes en barretjes.

Tot slot is het nog de moeite waard om een kerk in het noordelijke deel van het stadscentrum te bezoeken, de Basilique Saint-Sernin. Deze kerk is een stukje klassieker van stijl dan de vorige, maar heeft een minstens zo interessante geschiedenis. Al in de eerste helft van de vierde eeuw werd op deze plek een eerste kerk gebouwd. Een eeuw later werd deze kerk vernieuwd, en uiteindelijk begon men in de elfde eeuw met de bouw van de nieuwe basiliek, zoals hij er nu nog staat. Het gedeelte om de kerk behoort ook tot de oudste gedeeltes van de stad. In het Musée Saint-Raymond kun je daar meer over ontdekken, want in de kelder van dit museum zie je delen van de oude necropolis die hier in de beginjaren lag.

Basilique Saint-Sernin

Place du Capitole
Als het eindstation van de rondwandeling door Toulouse kun je heel goed het grote centrale plein nemen, Place du Capitole. Hier tref je diverse terrasjes, en aan de andere kant van het Capitole vind je ook het Office du Tourisme, gevestigd in de monumentale Donjon.

Capitole de Toulouse

De hierboven beschreven wandeling voert je in vrij korte tijd door het centrum heen. Handig voor als je vooral de hoogtepunten wilt zien. Heb je zin en tijd om dieper Toulouse in te duiken? Je kunt de wandeling uitbreiden door in het zuiden naar de overdekte markthal Carmes te lopen en de omgeving daarvan te verkennen, of door het Musée des Augustins te bezoeken, gevestigd in een oud klooster, of door de overkant van de rivier te bezichtigen, met Les Abattoirs en het Hôpital La Grave. Ook aan te bevelen is een bezoek aan een van de parken, zoals de Jardin Japonais in het noordwesten of de Jardin des Plantes in het oosten van het centrum.

www.toerisme-midi-pyrenees.nl
www.toulouse-visit.com
France.fr

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.