Dune du Pilat, hoogste duin van Europa

Ga je van de zomer toevallig naar Zuidwest-Frankrijk op vakantie? Dan mag een bezoek aan de Dune du Pilat (ook wel Dune du Pyla) niet ontbreken! Vanaf deze duin, die zich met 110 meter de hoogste van Europa mag noemen, heb je een mooi uitzicht over de dennenbossen van Les Landes en de Atlantische Oceaan.

Geschiedenis

Al in de ijzertijd woonden er mensen op deze plek. Dat blijkt uit opgravingen die hier in 2014 gedaan werden, nadat eind 2013 door een toerist onder aan de duin toevallig een urn en een vaas uit vroeger tijden werden gevonden. In die tijd, eeuwen geleden, zag het gebied er hier echter wel anders uit. Al duizenden jaren is dit kustgebied constant in beweging geweest. Maar dat de Dune de Pyla uitgroeide tot de hoogste van Europa is pas iets van de afgelopen eeuwen.

Op een gegeven moment, in de achttiende en negentiende eeuw, groeide door de stroming van het water de voor de kust liggende zandbank Arguin uit tot een grote zandvlakte, die bij laag water volledig droog kwam te liggen. Hier had de wind vrij spel, en door de zanddeeltjes die richting de kust waaiden, groeide de zandduin hier in ruim een eeuw tijd met tientallen meters.

Uitzicht

Alleen al het feit dat dit de hoogste zandduin van Europa is, zorgt de afgelopen jaren voor een flinke groei in het toerisme. Tegenwoordig trekt de duin zo’n 2 miljoen mensen per jaar. Desondanks blijft het een fragiel natuurgebied. De hoogte van de duin varieert met het jaar.

Al die toeristen komen vooral voor het uitzicht, maar ook om te parapenten, zwemmen en zonnebaden. De toegang tot de top van de duin is gratis, het grote parkeerterrein aan de voet van de duin is echter betaald. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om de natuur te onderhouden. En dat is die natuur zeker waard. In de omgeving wemelt het van de vogels en bijzondere flora. Het uitzicht krijg je erbij cadeau. Met heel helder weer kun je vanaf de duin zelfs de toppen van de Pyreneeën in de verte onderscheiden.

Campings

In de omgeving van de Dune du Pilat vind je veel campings, zowel grote als kleine.

Op een mooie locatie, direct achter de duin, is bijvoorbeeld driesterrencamping Tohapi La Forêt gevestigd. Op en om de camping kun je je prima vermaken, met ondermeer tennis, een klimmuur en er zijn fietsen te huur. Over een aparte trap loop je vanaf de camping zo de Dune du Pilat op.

Foto: Tohapi La Forêt
Foto: Tohapi La Forêt

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Dune du Pilat, hoogste duin van Europa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.