Uitzicht vanaf de Dune du Pilat
GirondeNouvelle-Aquitaine

Dune du Pilat, hoogste duin van Europa

Ga je van de zomer toevallig naar Zuidwest-Frankrijk op vakantie? Dan mag een bezoek aan de Dune du Pilat (ook wel Dune du Pyla) niet ontbreken! Vanaf deze duin, die zich met 110 meter de hoogste van Europa mag noemen, heb je een mooi uitzicht over de dennenbossen van Les Landes en de Atlantische Oceaan.

Geschiedenis

Al in de ijzertijd woonden er mensen op deze plek. Dat blijkt uit opgravingen die hier in 2014 gedaan werden, nadat eind 2013 door een toerist onder aan de duin toevallig een urn en een vaas uit vroeger tijden werden gevonden. In die tijd, eeuwen geleden, zag het gebied er hier echter wel anders uit. Al duizenden jaren is dit kustgebied constant in beweging geweest. Maar dat de Dune de Pyla uitgroeide tot de hoogste van Europa is pas iets van de afgelopen eeuwen.

Op een gegeven moment, in de achttiende en negentiende eeuw, groeide door de stroming van het water de voor de kust liggende zandbank Arguin uit tot een grote zandvlakte, die bij laag water volledig droog kwam te liggen. Hier had de wind vrij spel, en door de zanddeeltjes die richting de kust waaiden, groeide de zandduin hier in ruim een eeuw tijd met tientallen meters.

Uitzicht

Alleen al het feit dat dit de hoogste zandduin van Europa is, zorgt de afgelopen jaren voor een flinke groei in het toerisme. Tegenwoordig trekt de duin zo’n 2 miljoen mensen per jaar. Desondanks blijft het een fragiel natuurgebied. De hoogte van de duin varieert met het jaar.

Al die toeristen komen vooral voor het uitzicht, maar ook om te parapenten, zwemmen en zonnebaden. De toegang tot de top van de duin is gratis, het grote parkeerterrein aan de voet van de duin is echter betaald. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om de natuur te onderhouden. En dat is die natuur zeker waard. In de omgeving wemelt het van de vogels en bijzondere flora. Het uitzicht krijg je erbij cadeau. Met heel helder weer kun je vanaf de duin zelfs de toppen van de Pyreneeën in de verte onderscheiden. Verder heb je een mooi uitzicht richting het Bassin d’Arcachon.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant