DordogneNouvelle-Aquitaine

Dordogne: leuke activiteiten voor jong en oud

Tijdens een vakantie in de Dordogne heb je nog al wat te kiezen. Maak je een roadtrip langs alle leuke dorpen en steden zoals Sarlat, Monpazier of La Roque-Gageac, ga je op ontdekkingstocht door de Dordognevallei, duik je in de middeleeuwen tijdens een bezoek aan een van de vele kastelen, of ga je nog verder terug in de tijd door een bezichtiging van een grot? Of je nu op zoek bent naar kindvriendelijke activiteiten, een sportieve dag wilt beleven, iets binnen wil gaan doen of juist een outdoor-fan bent: in dit artikel zetten we een aantal van onze leukste tips op een rij. Een compleet overzicht van dingen om te doen? Bestel dan onze reisgids en ga helemaal goed voorbereid op vakantie.

Reisgids Dordogne

Ga met ons mee op reis naar de Dordognestreek. Wandel door charmante dorpen en steden als Beynac-et-Cazenac, Brantôme en Bergerac, geniet van weidse uitzichten, verdiep je in de fascinerende geschiedenis van kastelen, grotten en kerken, en kom tot rust op de mooiste plekken in de natuur. In deze reisgids geven we je al onze tips voor een onvergetelijk verblijf.

Bestel de reisgids


Sportieve activiteiten

Wandelen

LE SAUT DU CHALARD

Bij het plaatsje Champs-Romain zijn diverse leuke wandelingen te maken. Een daarvan leidt naar de watervallen van Chalard. Hier maakt het nog kleine riviertje Dronne een sprong naar beneden. Het graniet waartussen de rivier zich een weg baant herinnert aan het feit dat je je hier aan de uiterste randen van het Centraal Massief bevindt. Vanaf de parkeerplaats is het een kilometer wandelen.

SENTIER DES MEULIÈRES

Zonder molensteen geen brood. Althans, in vroeger tijden. In de buurt van Brantôme vind je een steengroeve waar ooit zulke stenen werden uitgehakt. Dit Sentier d’Interprétation laat je in een kleine drie kilometer kennismaken met de steengroeves en de geschiedenis van het malen van graan.

LE SENTIER DE L’ERMITE

In 2019 verkozen tot nummer een van de tien mooiste wandelroutes van de Périgord. Aan de hand van bordjes kom je tijdens de wandeling van alles te weten over de geschiedenis van het dorp Saint-Cyprien. Onderweg passeer je onder meer grotten in het kalksteen en heb je fraaie uitzichten over de vallei van de Dordogne. De wandeling telt vijf kilometer, is met geel gemarkeerd en neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

Fietsen

BASE VTT NATURELLEMENT PÉRIGORD

Voor de sportieve mountainbiker: rondom Excideuil zijn veertien circuits van in totaal zo’n driehonderdvijftig kilometer aan mountainbikepaden uitgezet. Het is ook mogelijk om hier mountainbikes te huren.

A VÉLO AUTOUR DE MONBAZILLAC

De wijngaarden van Bergerac al fietsend ontdekken? Neem dan deze fietsroute van vierentwintig kilometer, die door enkele van de mooiste plekken van de streek leidt, rondom het dorp Monbazillac.

Varen met een kano

ALLO CANOË

De rivier de Dronne die door Brantôme stroomt is ideaal voor het maken van een leuke boottocht. Deze organisatie biedt kano’s en kajaks aan. Geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

EXPLORANDO

Op een zonnige dag is het heerlijk op om op de Dordogne te vertoeven. Er zijn diverse organisaties die kano’s en kajaks verhuren, zoals Explorando. Het startpunt is aan de rivier bij Groléjac, vanaf een aantal punten stroomafwaarts brengen shuttle-busjes je weer naar het begin. Je kunt ook een boot voor meerdere dagen huren en onderweg op campings overnachten.

Klimbossen

CORNILLE AVENTURE

Zin in een portie avontuur? Dan is dit park iets voor jou. Het avonturenpark bij Périgueux biedt vier buitenactiviteiten aan, een spannend klimbosparcours, minigolf, lasergame en vijf escapegames.

Via ferrata

VIA FERRATA DE MARQUEYSSAC

Als je door de rustgevende Jardins de Marqueyssac loopt, verwacht je niet dat vlak onder je de adrenaline door het lijf van je medebezoekers giert. Toch is dat het geval, want tegen de steile rotswand waarop de tuinen zijn aangelegd, loopt een via ferrata. Via kabels, stalen trappetjes en planken leg je een parcours af waar je geen hoogtevrees bij nodig hebt. Gebruik van de via ferrata zit bij een bezoek aan de tuin inbegrepen.

Vélorail

VÉLORAIL DU PÉRIGORD VERT

Rijd met een fietskar over een oude spoorlijn. Mooie uitzichten zijn onderweg gegarandeerd. Het traject is veertien kilometer lang, heen- en terugweg. Er is wat hoogteverschil te overbruggen maar de vélorail is uitgerust met elektrische trapondersteuning. Telefonisch reserveren verplicht (+33 5 5352 4293).

Indoor activiteiten

GROTTE DE VILLARS

Daal af in een onbekende wereld, van de buitenwereld afgesloten, op ontdekkingstocht door donkere en smalle gangen, op zoek naar de mooiste natuurverschijnselen of de sporen van prehistorische kunstenaars. In de Grotte de Villars vind je beide: zowel rotstekeningen als grillige vormen van kalksteen. Omdat deze grot van een bijzonder gesteente is waar kalkhoudend water makkelijk doorheen kan sijpelen, zijn de rotstekeningen minder goed bewaard gebleven dan in sommige andere grotten. Tijdens een rondleiding krijg je een klein deel van het totale aantal rotstekeningen te zien. Maar wel meteen de meest bijzondere, die van een bizon met een mens ertegenover. In de prehistorische kunst werden mensen niet vaak afgebeeld, dus de vondst van deze tekening was des te unieker.

CHÂTEAU DE CASTELNAUD-LACHAPELLE

Op de plek waar nu het fraaie kasteel pronkt, stond in de twaalfde eeuw al een eerder kasteel. Dit werd verwoest tijdens een van de kruistochten tegen het opkomend katharisme. In de dertiende eeuw verrees hier een nieuw kasteel. De inwoners van het gebied kozen de kant van de Engelsen in de Honderdjarige Oorlog en daarmee werd het kasteel de rivaal van het Fransgezinde Beynac, op een steenworp afstand aan de overkant van de Dordogne. Halverwege de vijftiende eeuw ging het kasteel over in handen van de Fransen en vanaf dat moment deed het nog drie eeuwen dienst. Ten tijde van de Revolutie werd het kasteel verlaten en raakte het in verval, tot het eind twintigste eeuw weer in oude glorie hersteld werd. Vandaag de dag is er een museum in gevestigd waar je alles te weten komt over oorlogsvoering in de middeleeuwen. Er worden geregeld demonstraties van oorlogstuig gehouden en er staan reconstructies van onder meer katapulten. Een bezoek aan het kasteel van Castelnaud kan gecombineerd worden met een bezoek aan de tuinen van Marqueyssac. Je kunt namelijk een duoticket met korting kopen waarbij je toegang krijgt tot beide bezienswaardigheden.

MUSÉE LA RUE DU TEMPS QUI PASSE

In dit bijzondere museum kun je door een straat met winkels lopen zoals het er begin twintigste eeuw moet hebben uitgezien. De tijd waarin voor het eerst auto’s in het straatbeeld opdoken en elektriciteit en water nog niet vanzelfsprekend waren. Je kunt er binnenkijken bij onder andere een kapper, een kruidenier, wijnhandelaar, timmerman en garage.

AQUARIUM DU PÉRIGORD

Dit aquarium is het grootste zoetwateraquarium van Europa. Er leven onder meer alligators, reptielen en meer dan zesduizend vissen.

Culturele uitstapjes

VESUNNA

Een van de hoogtepunten van Périgueux is het Gallo-Romeinse museum. Het bijzondere, door architect Jean Nouvel ontworpen gebouw, biedt een tentoonstelling van diverse voorwerpen uit de Romeinse tijd die hier gevonden zijn. Je kunt er bovendien de funderingen van een Romeinse domus – een luxueuze stadswoning van de rijkere klasse – bewonderen.

CHÂTEAU DE JUMILHAC

Het kasteel van Jumilhac behoort tot de mooiste van de Dordognestreek. De huidige gebouwen dateren grotendeels uit de dertiende en veertiende eeuw. In de renaissancetijd en daaropvolgende eeuwen werd het kasteel flink gerenoveerd en aangepast aan de vereisten van de tijd. Na de Revolutie werden de bewoners van het kasteel onteigend, en pas in de twintigste eeuw konden nazaten van deze adelijke familie Chapelle het weer terugkopen. Tegenwoordig is het dus weer privébezit, maar wel te bezoeken. Je kunt op eigen gelegenheid dwalen door de rijk gedecoreerde gangen en vertrekken die de sfeer van vroeger ademen. Ook zijn er rondleidingen waarbij alle details over de geschiedenis uit de doeken worden gedaan.

VILLA GALLOROMAINE DE MONTCARET

Liefhebbers van de klassieke oudheid mogen deze restanten van een Romeinse villa niet missen. Het gebouw was bewoond in de eerste tot de vijfde eeuw. Vervolgens werden voor de bouw van de dorpskerk materialen van de Romeinse ruïnes gebruikt. Bijzonder zijn de resterende kleurrijke mozaïekvloeren, met name bij de voormalige thermen van de villa. De ruïnes liggen onder de kerk en om het gebouw heen, bij de opgravingen is ook een klein museum met bodemvondsten te bezoeken.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant