Domme, bastide met uitzicht over de Dordogne

Op een van de mooiste plekjes in de Dordognevallei ligt een middeleeuwse bastide die nog veel van de oude sfeer heeft weten te behouden. Een heerlijk plekje om na een rondrit door de Dordognestreek tot rust te komen en op een terrasje te genieten van een van de streekgerechten, zo ontdekte ik.

Het einde van de middag is het ideale tijdstip om dit dorp te bezoeken. Dat blijkt al snel als we vanaf de parkeerplaats aan de noordoostkant richting het westen lopen. Daar ontvouwt zich een weids panorama op de loop van de rivier de Dordogne. Een panorama dat op dit tijdstip nog eens mooier wordt door de lager hangende zon die het groene landschap een zachte gloed geeft.

Domme, bastidedorp boven de Dordogne.
Domme, bastidedorp boven de Dordogne.
De Jardin public, een verstild plekje met uitzicht over de Dordognestreek.

Domme is gebouwd op rotskliffen aan de zuidkant van de rivier, en dat verklaart ook de bijzondere opbouw. Normaal zijn de bastides (lees hier meer over dit fenomeen) uiterst strak met een kaarsrecht stratenplan. Maar in dit geval stond het landschap zo’n strakke plattegrond niet toe en vertoont de kaart van Domme meer onregelmatige vormen dan bij andere bastides. Die kliffen zijn trouwens in de zestiende eeuw nog eens beklommen door een leger onder aanvoering van de protestantse hoofdman Geoffroy de Vivans, die op deze manier tijdens de zogeheten godsdienstoorlogen het stadje veroverde op de katholieken.

Daarna had het nog te maken met enkele volksopstanden in de zestiende en zeventiende eeuw. Al die tijd bleven de bijzondere gebouwen redelijk gespaard, en na de zeventiende eeuw was het gedaan met de voorspoed van Domme. Daardoor werd er weinig aan nieuwbouw gedaan sindsdien, en zo kan het gebeuren dat je vandaag nog door een goed bewaard gebleven bastide kunt lopen.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Domme is – naast het prachtige uitzicht op het belvedère – allereerst de plompe stadspoort aan de oostkant, La porte des Tours. Deze poort werd aan het begin van de veertiende eeuw omgebouwd tot gevangenis, en nog steeds kun je binnenin de inscripties van gevangenen bekijken. Verder vind je in het dorp ook een bijzondere grot, waarvan de toegang in de oude markthal ligt. Via een lift die tegen de kliffen aan is gebouwd kom je weer boven de grond.

De geschiedenis van Domme gaat trouwens verder terug dan de oprichtingsdatum van de bastide, in 1281. Al voor die tijd was er ten westen van het huidige plaatsje een kasteel. Ooit schijnt hier een burcht van de katharen te hebben gestaan. Deze ketterij is vooral bekend vanwege de kastelen richting de Pyreneeën, maar een stroming ervan was doorgedrongen tot in de Périgord en werd ook hier met harde hand neergeslagen.

Eetplekje
Nadat we een rondje langs de hoogtepunten van Domme gelopen hebben (tip: loop langs de kliffen westelijk naar de Jardin public en vervolgens naar het zuidoosten het stadje weer in), ploffen we neer op het terras van Auberge de la Rode, aan het Place de la Rode. Op deze plek werden ooit de misdadigers geradbraakt. Nu is het een rustig pleintje en doet niets meer denken aan deze bloedige tijden. Let ook even op het Maison du Batteur de Monnaie, het munthuis waar geld werd geslagen. De herberg waar we eten heeft heerlijke lokale specialiteiten op de kaart, tegen een schappelijke prijs.

Porte des Tours, Domme
Porte des Tours
Porte de la Combe, Domme
Een mooi straatje richting de Porte de la Combe
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

3 reacties op Domme, bastide met uitzicht over de Dordogne

 • Domme. Een hele mooie streek. Ook al enkele keren geweest. Ook het vlieghaventje is interessant. ??

 • Prachtig stadje,
  standbeeld van Jacqoui le croquant niet vernoemd ?
  Lokale held, legende

  Al paar keer bezocht, we gaan veel naar de Dordogne, prachtige streek, lekker eten, pittoresque dorpjes.
  Ook de prehistorie trekt ons enorm aan, dit jaar gaan we terug <3

 • Net terug van de regio: fantastisch om je er te laten onderdompelen in de schoonheid.
  Ook vlakbij/ernaast ligt Daglan, zeker de moeite om ook te bezoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.