Domme, bastidedorp boven de Dordogne.
DordogneNouvelle-Aquitaine

Domme, bastide met uitzicht over de Dordogne

Op een van de mooiste plekjes in de Dordognevallei ligt een middeleeuwse bastide die nog veel van de oude sfeer heeft weten te behouden. Een heerlijk plekje om na een rondrit door de Dordognestreek tot rust te komen en op een terrasje te genieten van een van de streekgerechten, zo ontdekte ik.

Streektips

Het einde van de middag is het ideale tijdstip om dit dorp te bezoeken. Dat blijkt al snel als we vanaf de parkeerplaats aan de noordoostkant richting het westen lopen. Daar ontvouwt zich een weids panorama op de loop van de rivier de Dordogne. Een panorama dat op dit tijdstip nog eens mooier wordt door de lager hangende zon die het groene landschap een zachte gloed geeft.

Domme, bastidedorp boven de Dordogne.
Domme, bastidedorp boven de Dordogne.
De Jardin public, een verstild plekje met uitzicht over de Dordognestreek.

Domme is gebouwd op rotskliffen aan de zuidkant van de rivier, en dat verklaart ook de bijzondere opbouw. Normaal zijn de bastides (lees hier meer over dit fenomeen) uiterst strak met een kaarsrecht stratenplan. Maar in dit geval stond het landschap zo’n strakke plattegrond niet toe en vertoont de kaart van Domme meer onregelmatige vormen dan bij andere bastides. Die kliffen zijn trouwens in de zestiende eeuw nog eens beklommen door een leger onder aanvoering van de protestantse hoofdman Geoffroy de Vivans, die op deze manier tijdens de zogeheten godsdienstoorlogen het stadje veroverde op de katholieken.

Daarna had het nog te maken met enkele volksopstanden in de zestiende en zeventiende eeuw. Al die tijd bleven de bijzondere gebouwen redelijk gespaard, en na de zeventiende eeuw was het gedaan met de voorspoed van Domme. Daardoor werd er weinig aan nieuwbouw gedaan sindsdien, en zo kan het gebeuren dat je vandaag nog door een goed bewaard gebleven bastide kunt lopen.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Domme is – naast het prachtige uitzicht op het belvedère – allereerst de plompe stadspoort aan de oostkant, La porte des Tours. Deze poort werd aan het begin van de veertiende eeuw omgebouwd tot gevangenis, en nog steeds kun je binnenin de inscripties van gevangenen bekijken. Verder vind je in het dorp ook een bijzondere grot, waarvan de toegang in de oude markthal ligt. Via een lift die tegen de kliffen aan is gebouwd kom je weer boven de grond.

De geschiedenis van Domme gaat trouwens verder terug dan de oprichtingsdatum van de bastide, in 1281. Al voor die tijd was er ten westen van het huidige plaatsje een kasteel. Ooit schijnt hier een burcht van de katharen te hebben gestaan. Deze ketterij is vooral bekend vanwege de kastelen richting de Pyreneeën, maar een stroming ervan was doorgedrongen tot in de Périgord en werd ook hier met harde hand neergeslagen.

Eetplekje
Nadat we een rondje langs de hoogtepunten van Domme gelopen hebben (tip: loop langs de kliffen westelijk naar de Jardin public en vervolgens naar het zuidoosten het stadje weer in), ploffen we neer op het terras van Auberge de la Rode, aan het Place de la Rode. Op deze plek werden ooit de misdadigers geradbraakt. Nu is het een rustig pleintje en doet niets meer denken aan deze bloedige tijden. Let ook even op het Maison du Batteur de Monnaie, het munthuis waar geld werd geslagen. De herberg waar we eten heeft heerlijke lokale specialiteiten op de kaart, tegen een schappelijke prijs.

Porte des Tours, Domme
Porte des Tours
Porte de la Combe, Domme
Een mooi straatje richting de Porte de la Combe

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

 1. linda Debrouwere zegt:

  Prachtig stadje,
  standbeeld van Jacqoui le croquant niet vernoemd ?
  Lokale held, legende

  Al paar keer bezocht, we gaan veel naar de Dordogne, prachtige streek, lekker eten, pittoresque dorpjes.
  Ook de prehistorie trekt ons enorm aan, dit jaar gaan we terug <3

 2. Net terug van de regio: fantastisch om je er te laten onderdompelen in de schoonheid.
  Ook vlakbij/ernaast ligt Daglan, zeker de moeite om ook te bezoeken.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant