Domme, bastide met uitzicht over de Dordogne

door Martijn
1795 keer gelezen

Op een van de mooiste plekjes in de Dordognevallei ligt een middeleeuwse bastide die nog veel van de oude sfeer heeft weten te behouden. Een heerlijk plekje om na een rondrit door de Dordognestreek tot rust te komen en op een terrasje te genieten van een van de streekgerechten, zo ontdekte ik.

advertentie

Het einde van de middag is het ideale tijdstip om dit dorp te bezoeken. Dat blijkt al snel als we vanaf de parkeerplaats aan de noordoostkant richting het westen lopen. Daar ontvouwt zich een weids panorama op de loop van de rivier de Dordogne. Een panorama dat op dit tijdstip nog eens mooier wordt door de lager hangende zon die het groene landschap een zachte gloed geeft.

Domme, bastidedorp boven de Dordogne.

Domme, bastidedorp boven de Dordogne.

De Jardin public, een verstild plekje met uitzicht over de Dordognestreek.

Domme is gebouwd op rotskliffen aan de zuidkant van de rivier, en dat verklaart ook de bijzondere opbouw. Normaal zijn de bastides (lees hier meer over dit fenomeen) uiterst strak met een kaarsrecht stratenplan. Maar in dit geval stond het landschap zo’n strakke plattegrond niet toe en vertoont de kaart van Domme meer onregelmatige vormen dan bij andere bastides. Die kliffen zijn trouwens in de zestiende eeuw nog eens beklommen door een leger onder aanvoering van de protestantse hoofdman Geoffroy de Vivans, die op deze manier tijdens de zogeheten godsdienstoorlogen het stadje veroverde op de katholieken.

Daarna had het nog te maken met enkele volksopstanden in de zestiende en zeventiende eeuw. Al die tijd bleven de bijzondere gebouwen redelijk gespaard, en na de zeventiende eeuw was het gedaan met de voorspoed van Domme. Daardoor werd er weinig aan nieuwbouw gedaan sindsdien, en zo kan het gebeuren dat je vandaag nog door een goed bewaard gebleven bastide kunt lopen.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Domme is – naast het prachtige uitzicht op het belvedère – allereerst de plompe stadspoort aan de oostkant, La porte des Tours. Deze poort werd aan het begin van de veertiende eeuw omgebouwd tot gevangenis, en nog steeds kun je binnenin de inscripties van gevangenen bekijken. Verder vind je in het dorp ook een bijzondere grot, waarvan de toegang in de oude markthal ligt. Via een lift die tegen de kliffen aan is gebouwd kom je weer boven de grond.

De geschiedenis van Domme gaat trouwens verder terug dan de oprichtingsdatum van de bastide, in 1281. Al voor die tijd was er ten westen van het huidige plaatsje een kasteel. Ooit schijnt hier een burcht van de katharen te hebben gestaan. Deze ketterij is vooral bekend vanwege de kastelen richting de Pyreneeën, maar een stroming ervan was doorgedrongen tot in de Périgord en werd ook hier met harde hand neergeslagen.

Eetplekje
Nadat we een rondje langs de hoogtepunten van Domme gelopen hebben (tip: loop langs de kliffen westelijk naar de Jardin public en vervolgens naar het zuidoosten het stadje weer in), ploffen we neer op het terras van Auberge de la Rode, aan het Place de la Rode. Op deze plek werden ooit de misdadigers geradbraakt. Nu is het een rustig pleintje en doet niets meer denken aan deze bloedige tijden. Let ook even op het Maison du Batteur de Monnaie, het munthuis waar geld werd geslagen. De herberg waar we eten heeft heerlijke lokale specialiteiten op de kaart, tegen een schappelijke prijs.

Porte des Tours, Domme

Porte des Tours

Porte de la Combe, Domme

Een mooi straatje richting de Porte de la Combe

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.