Wat te doen bij Bourg d'Oisans
Auvergne-Rhône-AlpesIsère

7x doen bij Bourg d’Oisans

Het stadje Le Bourg d’Oisans is een ideale uitvalsbasis om enkele van de mooiste plekken van de Franse Alpen te ontdekken. Het ligt op een kruispunt van bergmassieven, met de Belledonne in het noorden, de Écrins in het zuiden en het dal van de Maurienne in het noordoosten. We zijn inmiddels al meerdere keren in dit gebied geweest en ik geef je in deze blog enkele tips voor hoogtepunten en bezienswaardigheden.

Het dal van Bourg d’Oisans is al sinds de Klassieke oudheid bewoond en in gebruik als handelsroute van Grenoble naar Briançon en verder over de bergen heen. In de middeleeuwen lag er een kasteel op deze plek, maar uit die tijd dateren weinig overblijfselen. Het stadje staat momenteel vooral bekend als pleisterplek voor wielrenners die een van de alpencols in de nabije omgeving willen bedwingen of die een poging willen wagen de Alpe d’Huez op te rijden. Maar er is in de nabije omgeving nog veel meer te doen, wat je ook voor activiteit zoekt.

La Grave en La Meije

Wanneer je vanaf Bourg d’Oisans een kilometer of dertig naar het oosten rijdt, kom je uit in La Grave. Deze idyllische bergsportplaats ligt aan de voet van de Meije, een van de hoogste bergen van het Écrinsmassief. Het plaatsje zelf is al een bezoek waard vanwege de spectaculaire ligging. Een niet te missen bezienswaardigheid is ook de kabelbaan die je binnen korte tijd vanuit La Grave naar een gletsjer op ruim drieduizend meter hoogte brengt. De kabelbaan werd in de jaren zeventig aangelegd en nog steeds ga je in de originele aan elkaar geschakelde cabines omhoog. Vanaf grote hoogte heb je een prachtig uitzicht over de noordelijk gelegen bergen en de uitgestrekte gletsjer. Vanaf die plek kun je allerlei alpiene tochten maken, skiën (in het seizoen), of gewoon genieten van een kopje koffie of warme chocolademelk met slagroom in een van de ligstoelen bij het bergrestaurant.

Vallée du Vénéon

Houd je van ruige bergachtige streken? Dan mag een bezoek aan de Vallée du Vénéon ten zuidoosten van Bourg d’Oisans niet ontbreken. Een steeds smaller en bochtiger wordend weggetje voert je diep de bergen in tot je uitkomt in het kleine dorp La Bérarde, vanwaar je schitterende wandelingen kunt maken. Aan beide kanten van het dal torenen hoge rotswanden boven je uit, het heeft er wel wat weg van de Himalaya. Niet alleen La Bérarde is de moeite waard, je passeert ook de leuke dorpen Vénosc en Saint-Christophe-en-Oisans. Ook de wandelroute naar het Lac Lauvitel is niet te missen in dit bergdal.

Wandeling bij Alpe d’Huez

Alpe d’Huez staat bekend als de berg waar jaarlijks duizenden wielrenners de eenentwintig bochten en twaalfhonderd hoogtemeters trotseren. Maar ook als skigebied dat in de winter duizenden wintersporters trekt. Minder bekend is dat je er ook prachtig kunt wandelen. En wel iets ten noordwesten van het dorp, waar je een zestal meertjes vindt, liggend in een schilderachtige omgeving. Hoe dichtbij je hier ook bij het skigebied zit, je hebt er toch het idee even helemaal aan het einde van de wereld te zijn aangekomen. Ook een toplocatie voor het bewonderen van zonsondergangen.

Cascade de la Pisse

Er zijn in de Franse Alpen meerdere watervallen met de naam ‘cascade de la pisse’. In de buurt van Bourg d’Oisans vind je er zelfs twee. De eerste ligt net buiten de stad aan de zuidkant, bereikbaar via een gemakkelijke wandelroute die grotendeels over een geasfalteerd pad loopt. De tweede vind je in het eerdergenoemde dal van de Vénéon, ongeveer halverwege. Parkeer je auto bij Gîte du Plan du Lac, steek de rivier over en na een paar minuten lopen verschijnt de waterval in al zijn glorie voor je.

Wandeling naar de top van de Prégentil

Op zoek naar een relatief eenvoudige wandeling die je naar een panoramisch uitzichtpunt brengt? De Prégentil is een bergtop ten westen van Bourg d’Oisans met een hoogte van 1938 vanwaar je een uitzicht van driehonderdzestig graden in de rondte hebt. Je bereikt deze top vanaf het hooggelegen dorpje Villard-Reymond. De snelste weg naar dit bergdorp loopt vanaf Bourg d’Oisans, maar deze is alleen voor waaghalzen want deels onverhard. Je kunt het beste over de D210 via La Palud naar Villard-Reymond rijden. De wandeling zelf duurt ongeveer twee uur in totaal, heen en terug, met driehonderd hoogtemeters.

Col de la Croix de fer en Col du Glandon

Aan de noordkant van Bourg d’Oisans ligt de Belledonne. Die bergketen ontdek je door de D926 te nemen, en dat is niet alleen met de fiets leuk maar deze weg vormt ook een leuk uitje met de auto. Je komt dan uit bij twee bergpassen, de Col du Glandon en de Col de la Croix de fer. Daar kun je gaan wandelen, of gewoon van het uitzicht genieten. Met een beetje geluk zie je er nog allerlei bijzondere dieren, zoals de steenarend.

Sporen van de Romeinse tijd

Zoals ik hierboven al aangaf, is het dal van Bourg d’Oisans al eeuwenlang in gebruik. Het interessante is dat er zelfs nog enkele stukken van de oude Romeinse weg te zien zijn. Het langste stuk vind je bij Rochetaillée, dat bestaat uit een stuk dat uit de rotsen gehakt is. Met een beetje fantasie zie je nog voor je hoe hier de weg vroeger liep, voorzien van een houten wegdek waarvan de inkepingen ook nog in de rotsen te ontdekken zijn. Iets verderop, bij het dorp Bons, loopt ook een stuk van de oude Romeinse weg. Hier is een klein deel van een poort te zien, die ook in de rotsen was uitgehakt. Waarom hier precies een poort zat is niet bekend, mogelijk werd er hier tol geheven.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant