Désert des Agriates
CorsicaHaute-Corse

Natuur en cultuur op Corsica: Désert des Agriates en Saint-Florent

Ik houd van dagenlang wandelen door onherbergzame streken, maar vind het ook leuk om tijdens een reis natuur met cultuur te combineren. En op Corsica zijn tal van plekjes waar je dat heel goed kunt doen. Zo vind je in het noorden van het eiland een bijzonder natuurgebied, dat zelfs de benaming ‘woestijn’ heeft meegekregen. Verwacht echter geen zandduinen en dorre vlaktes, maar een groen, ruig landschap, dat aan de ene kant begrensd wordt door de zee, en aan de andere door hoge bergtoppen. 

Hoe dor de streek er vandaag de dag ook uit mag zien, in vroeger tijden was dit gebied een ware graanschuur. Boeren van de omgeving van Saint-Florent verbouwden hier het land en hadden er naast graan ook olijfbomen, wijngaarden en fruitboomgaarden. In de herfst lieten de herders uit Nebbio en Asco er hun schapen en geiten grazen. Uit die tijd dateren  ook de stenen schuurtjes en stalletjes die her en der te zien zijn. 

Inmiddels is de streek sterk verwilderd en wonen er vrijwel geen mensen meer. Het is het domein van de maquis, de ruige begroeiing die het barre klimaat weerstaat. En die maquis is hier bijzonder veelzijdig, met mirte, cistusrozen, bremstruiken en steeneiken. En onder meer de vlindersoort Pasja en de grasmus laten zich hier vaak zien.

Bezoek de Désert des Agriates

Je kunt de streek Agriates op diverse manieren bekijken. Met de auto is de eenvoudigste, maar daarbij zie je wel het minst. De enige weg die erdoorheen loopt is de D81, die van Saint-Florent naar de Balagnestreek voert. Vanaf die weg gaan twee zandwegen naar de kust, die zijn echter alleen te doen met een 4×4-auto. Om het gebied goed te verkennen kun je het beste te voet gaan. Je kunt daarvoor het kustpad lopen dat over een kleine 40 kilometer langs de Agriates gaat. Voor deze wandeling moet je minstens twee dagen uittrekken. Halverwege, bij Plage de Saleccio, is een camping om te overnachten. Heb je maar een dag de tijd, dan kun je ook vanaf Saint-Florent gaan lopen en vanaf Plage de Loto met een bootje terug naar Saint-Florent. Tenslotte, er zijn ook bedrijven die boottochtjes, kanotochten of wandelingen faciliteren.

Saint-Florent

Saint-Florent is een leuke uitvalsbasis om de streek Agriate te verkennen. Maar je kunt er ook een bezoek aan brengen als afsluiter van een wandeling of tocht door de streek, zoals ik zelf deed. Na een prachtige autorit over de D81, inclusief natuurlijk enkele pauzes voor het maken van wat foto’s en om even de benen te strekken, belandden we midden in het levendige plaatsje, prachtig gelegen in een baai. Het stadje heeft ook wel de benaming Saint-Tropez van Corsica, en waarom dat is, zie je al snel. De jachthaven ligt vol met bootjes, waaronder ook enkele fraaie grote, luxe jachten.

Er zijn een drietal plekken in Saint-Florent die je niet mag missen. De eerste is het haventje met de omliggende kades, waaraan je leuke restaurantjes en winkeltjes vindt. Loop vervolgens door de smalle straatjes en steegjes naar het midden van het stadje, met onder andere de kerk en de Place Doria. Hier nam ik de tijd voor een heerlijke lunch, een huisgemaakte salade met kabeljauw en mango, met uitzicht op de baai.

Vervolgens moet je ook zeker even doorlopen naar de citadel die boven het plaatsje uittorent. Deze werd halverwege de vijftiende eeuw gebouwd en daarna verschillende keren verbouwd en vergroot. Loop links van de ronde toren het plateau op en je hebt een mooi uitzicht over Saint-Florent.

Heb je wat meer tijd in Saint-Florent, loop of rijd dan nog even naar de église Santa Maria Assunta aan de rand van het stadje, de oude kathedraal van Nebbio. Deze kerk stamt uit de twaalfde eeuw en is daarmee een mooi voorbeeld van de Romaanse bouwstijl op Corsica. 

Saint-Florent
Saint-Florent
Saint-Florent
Saint-Florent

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant