Dent de Rez, wandeling met uitzicht in de buurt van de Gorges de l’Ardèche

Het leuke aan de Ardèche vind ik dat het landschap er zo divers is. Je kunt er wandelingen maken door bossen, langs rivieren en over berghellingen, maar er zijn ook tal van heuvel- en zelfs bergtopjes vrij eenvoudig te voet te bereiken. En vaak zijn de uitzichten dan echt grandioos, omdat je al snel over de wijde omgeving heen kunt kijken. Zo ook bij deze wandeling die ik in de herfst maakte, op een kleine tien kilometer afstand van de wereldberoemde Gorges de l’Ardèche.

Streektips

Ook wandelen of op avontuur in de Ardèche? Misschien heb je wat aan deze tips!

Het is even zoeken als we vanaf Les Hellys een smalle weg de heuvels in slaan. Hier ergens zou de wandeling moeten beginnen, maar waar precies? Na een kleine kilometer over een bochtig weggetje zien we ineens een informatiebord staan, en hier parkeren we de auto aan de kant van de weg. We zijn hier aan de rand van de Ardèche. Ga je een stukje verder naar het oosten, dan zit je na het oversteken van de Rhône zomaar ineens in de Drôme, en verderop kun je de Vercors ook al zien liggen. Om optimaal van deze ligging tussen Alpen en Provence te kunnen profiteren, is het tijd voor een leuke wandeling naar een heuveltopje, de Dent de Rez, dat als een soort balkon richting het oosten gelegen is.

We zitten hier zo’n tien kilometer ten noorden van de rivierkloof van de Ardèche, en het landschap is vergelijkbaar: rotsachtige kliffen, licht begroeide hellingen en hoogvlaktes, en daar tussendoor kleine gehuchtjes en losse boerderijen met de bijbehorende landerijen. Een breed grindpad voert ons vanaf de parkeerplek onderlangs de kliffen waar we straks bovenop staan. Tot aan de Col d’Eyrole gaat het vals plat omhoog, de opmaat naar een wat spannender pad dat begint zodra je het bochtje maakt bij de col. Hier staat een soort berghut, de Cabane du col d’Eyrole, een oude stal die nu als een soort vergaderzaaltje dienstdoet.

Na even in het hutje te hebben rondgekeken, is het tijd voor het serieuzere werk. Langs de hut loopt een pad omhoog richting de Dent de Rez. Dit is een smal bergpaadje, dat halverwege ook echt het gevoel geeft midden in de bergen te zijn beland. Je klimt met gebruik van je handen door een soort couloir omhoog tegen de kliffen op, in totaal neemt de beklimming vanaf de cabane ongeveer een kwartier in beslag. Hierna sta je al zowat bovenop het plateau van de Dent de Rez, en is het nog een kleine tien minuten lopen naar het daadwerkelijke uitzichtpunt, waar je met behulp van een stenen tafel de omgeving kunt ontdekken. De Mont Ventoux, de Dentelles de Montmirail, de Vercors

Helaas zit het weer me vandaag wat tegen, er staat een straf windje en het dreigt te gaan regenen. Het uitzicht is daardoor ook een stuk minder, maar desondanks zie ik in de verte wel de contouren van de Mont Ventoux en de Vercors tegen de grijze hemel opduiken. Geen slecht plekje voor een picknick, als het weer beter zou zijn!

Meer weten over deze wandeling? Kijk op Bergwandelroutes.nl!

Dent de Rez
Dent de Rez
Dent de Rez

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien